Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi
0În urma tragediei din Clubul Colectiv, Andrei Şoşa, proprietarul clubului Expirat din Bucureşti, a postat pe Facebook un mesaj în care arată că 12 ani a pus viaţa a mii de oameni în pericol, weekend de weekend, şi că nu-şi va mai asuma vieţi, astfel că va închide clubul.
El arată că nimeni nu-şi asumă responsabilităţi, nu există conceptul de demisie de onoare şi descrie procesul îndelungat de obţinere a unei autorizaţii. Mai mult, el spune că mult anunţatul control de la Ponta a venit – „20 de uniforme de la Poliţia Locală. O singură domnişoară de la ISU“.
Redăm mai jos mesajul integral pe care Andrei Şoşa, patronul clubului Expirat, l-a postat pe Facebook, în urma incendiului de la Clubul Colectiv:
„Îmi cer scuze şi îmi asum,
Din 2003 am pus viaţa a mii de oameni in pericol. Weekend de weekend. Şi câteodată şi în timpul săptămânii.
Poate să-mi cumpăr un G-Klasse, poate că mai mult de atât nu m-a dus capul să fac... Am terminat o facultate tehnică, aş fi putut fi un bun inginer pentru patrie... M-am eşuat în «meseria» asta de cârciumar. Mi-am asumat cunoaşterea în amănunt a tuturor legilor. Chiar dacă eu ar fi trebuit, după calificarea mea să văd câţi amperi sunt în tabloul de siguranţe şi dacă poate să ia foc vreun cablu. Nici măcar asta n-am făcut suficient de bine. Am avut destule «avarii» electrice în ăştia 14 ani. Şi mult improvizaţii...
Cred că alături de Fire şi Club A suntem cei mai vechi care încă mai funcţionăm în Bucureşti.
Sunt prieten cu unul din patronii de la Colectiv. Ştiu că o să facă mulţi ani de puşcărie. Ar fi trebuit să mă ia şi pe mine.
Chiar dacă, până la experienţa actuală, cred că am făcut aproape tot ce mă ducea capul.
În alt context am făcut un bilanţ al taxelor pe care le-am plătit la statul român doar în ultimii 5 ani - 2.700.000 de lei.
Ce p… mea a făcut statul cu banii aştia? Banii aştia sunt banii plăţiti de fiecare care a băut o bere prin Expirat...
Am funcţionat pe «propria răspundere» de 14 ani...
Ne-a «tras cineva de urechi» în anii ăştia?
Ştiu şi văd că funcţionarii statului stau pe salarii de 2 lei şi ar trebui şă-şi asume multe. Ştiţi care e paradoxul - clădirea în care e Expiratul şi Energiea este construită în 1913 ca o investiţie privată de un doctor - Leonte Anastasievici. Este numele străzii pe care am parcat maşina la al 4-leal spital căutându-l pe Rugină (Adrian Rugină, decedat în incendiu din Colectiv, cunoscut în lumea muzicii rock – n.r.) - Spitalulul Municipal. Vă daţi seama „câti bani făcea“ un medic acum 100 de ani?
Ştiti cum se obţine autorizaţia de funcţionare de la primărie? Depui in ianuarie un teanc de acte, pe care oricum le ai - CUI, contract de închiriere, contract de gunoi, de dezinsecţie, o taxă etc. Şi prin aprilie se elibereză autorizaţia. Credeţi-mă că un om cu 12 clase în maxim 20 minute poate să analizeze şi să dea o autorizaţie pe baza actelor cerute. Treabă de 20 minute în 4 luni...
Nimeni nu îşi asumă responsabilităţi.
Şi mă repet şi mă pun în capul listei.
Vrem demisii şi aşa ar trebui să facă nişte oameni normali la cap.
Încă nu conştientizâm conceptul de demisia de onoare.
Nu implică asumarea vinovăţiei, ci asumarea unui sistem în care eşti şi care nu funcţionează cum trebuie, nu neapărat din vina ta. Dar în care, la un anumit dat, nu a funcţionat.
Eu îmi dau demisia.
Expirat-ul din Bucureşti se închide.
De astăzi nu mai pot să-mi asum vieţi. Sau poate pot. Om vedea.
P.S. A venit mult anunţatul control de la Ponta. 20 de uniforme de la Poliţia Locală. O singură domnişoară de la ISU. Luni dimineaţa, înainte să merg la Rugină o să trec sa văd dacă am greşit în «declaraţia pe propria răspundre». Eu zic că nu. Nu a murit/ sau nu a păţit nimeni nimic grav în aceşti ani.
Din partea Poliţiei Locale, după toate actele cerute, am primit amendă 1.000 de lei că mai aveam terasa deschisă (afară erau 8-10 grade). Principilul românesc al oricărei autorităţi că trebuie să dăm oricum amendă.
P.S.2 În sectorul 4, primarul zice că nu ştie şi nu îşi poate asuma nicio vină. În sectorul 5, nu mai avem primar - cred că ştiţi...
P.S.3 Din păcate, statul este duşmanul «de clasă» al oricărui «mic/ mediu» comerciant. Ăla mare are lobby, noi suntem «mici/medii şpăgari»
Pardon!!! Bre... Ar trebui să ne fie partener... dar asta e o altă discuţie
P.S. 999 Atâtea astea am vorbit atat de des cu Rugină pentru că am ştiut/văzut/criticat/dezbătut degeaba la un şpritţ...
Şi “
Incendiu în Clubul Colectiv. Controale în toate cluburile, discotecile şi cinematografele
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a precizat duminică seara că se elaborează un plan de acţiune, iar din această săptămână echipe mixte formate din pompieri şi poliţişti vor începe să controleze toate incintele în care au loc aglomerări mari de persoane. El a enumerat cluburi, discoteci, cinematografe, baruri, mall-uri, dar nu a exclus orice alt spaţiu, inclusiv bisericile. „Oriunde pot avea acces pompierii, este la latitudinea lor“, a afirmat Arafat.
Secretarul de stat a spus că pompierii pot lua măsurile care se impun, potrivit legii, inclusiv să dea amenzi, dar vor fi însoţiţi şi de poliţişti pentru a nu fi agresaţi.
Mai mulţi proprietari de cluburi din Centrul vechi al Capitalei au început să-şi doteze spaţiile cu stingătoare şi să demareze lucrări de remediere a unor probleme, în urma anunţului privind controalele.
Incendiu în Clubul Colectiv. Şi alte cluburi au anunţat că îşi suspendă activitatea
Unul dintre cele mai frecventate localuri de noapte din municipiul Iaşi, La Bază, a anunţat astăzi, pe pagina de Facebook, că îşi suspendă activitatea întrucât nu are autorizaţie de la ISU. „Am avut noroc. Nu vrem să mai punem pe nimeni în pericol, chiar dacă legea permite acest lucru“.
Şi clubul Rockstadt din Braşov a anunţat că îşi suspendă temporar activitatea.
„Ca o reacţie imediată a celor întamplate la Bucureşti, am decis reevaluarea condiţiilor de siguranţă aflate în clubul Rockstadt. Deşi clubul dispune în acest moment de căi de ieşiri în caz de urgenţă, hidrant şi stingatoare, la o analiză amănunţită asupra buretelui de izolare fonică, s-a constatat că acesta face parte din aceeaşi categorie de burete folosită în clubul Colectiv din Bucureşti. În acest sens, vom intra în renovare pentru a înlocui întreaga suprafaţă de burete cu un material ignifug ce nu poate permite arderea. Mai mult, în club va fi montat un sistem de stingere cu sprinkele, în conformitate cu reglementările europene aflate în vigoare. Nu în ultimul rând, dorim să menţionăm că luăm absolut toate măsurile de prevenţie aflate în actuala legislaţie şi mai mult, instalăm şi alte măsuri pentru a fi absolut siguri ca niciodată nu ne vom afla în tragica situaţie petrecută la Bucureşti. În ce priveşte redeschiderea clubului, desigur, vom comunica oficial acest lucru în momentul în care toate detaliile vor fi puse la punct. Momentan, clubul va fi închis pe o periodata de 10 zile, în functie de când va ajunge comanda de burete ignifug“, arată reprezentanţii clubului Rockstadt pe pagina de Facebook.
Incendiu în clubul Colectiv. Bilanţul sumbru al tragediei
Un incendiu devastator a avut loc vinery seara în clubul Colectiv din Bucureşti, după ce artificii aprinse în timpul unui concert au sărit pe stâlpii îmbrăcaţi în burete ai clubului, focul extinzându-se cu repeziciune în tot spaţiul. 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma incidentului.
Un număr de 137 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv erau internaţi, duminică seară, în spitalele Capitalei, potrivit Ministerul Sănătăţii.
Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt la Spitalul de Arşi - 27 (trei critici, 10 grav, 14 stabili), Spitalul „Bagdasar Arseni“ - 21 (trei intubaţi, 18 stabili), Spitalul Universitar - 20 (şase în stare critică, trei în stare gravă, 11 stabili), Floreasca- 15 (14 intubaţi, unul stabil), Elias - 14 (patru intubaţi, 10 stabili) şi Spitalul Militar - 12 (doi intubaţi, 10 stabili).
Totodată, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“ sunt şase pacienţi minori (doi intubaţi, patru stabili), la Spitalul „Sf. Ioan“ - opt răniţi (şase intubaţi, doi stabili), Spitalul SRI - şase (doi grav, patru stabili), Spitalul „Sf. Pantelimon“ - cinci (doi intubaţi, trei stabili) şi la Spitalul Gerota - trei pacienţi stabili.
Astfel, 57 dintre răniţi sunt în stare critică, gravă sau intubaţi.
Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din clubul Colectiv arată 30 de persoane decedate, după ce trei tinere, două aflate în Spitalul Bagdasar Arseni, iar alta la Spitalul de Arşi, au murit duminică.
Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv
Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit
Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum