Guvernul dă Ministerul Comunicaţiilor pe mâna procurorilor pentru nereguli în cheltuirea banilor publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul acuză suspiciuni de fraudă la Ministerul Comunicaţiilor FOTO Adevărul
Guvernul acuză suspiciuni de fraudă la Ministerul Comunicaţiilor FOTO Adevărul

Guvernul va sesiza Parchetul General pentru verificarea unor posibile fapte de natură penală în cheltuirea de către Ministerul pentru Societatea Informaţională (denumit anterior Ministerul Comunicaţiilor), a banilor alocaţi din Fondul de rezervă bugetară pentru portalul de informaţii „e-Romania 2”. De asemenea, Corpul de Control al Guvernului, cel care a descoperit neregulile, susţine că nici atribuirea contractului nu s-a făcut legal.

Contractul a fost semnat pe vremea când la şefia ministerului era Gabriel Sandu (PDL), iar proiectul era o componentă a „Programului naţional e-Romania”. Concret,  acesta avea ca obiectiv principal dezvoltarea unui portal cu informaţii despre toate localităţile din România, cu un scurt istoric al acestora, cu date despre organizarea administrativă, obiective turistice şi date despre sănătate şi educaţie.

Inspectorii Corpului de control al prim-ministrului au identificat nereguli în organizarea licitaţiei pentru atribuirea contractului şi cheltuirea fondurilor.

Din Fondul de rezervă bugetară au fost alocate 11,9 milioane lei acestui proiect, valoarea totală a contractului fiind de 49,9 milioane lei cu TVA. Potrivit constatărilor, atribuţiile de coordonare au fost delegate secretarului general al Ministerului Comunicaţiilor, care nu a aprobat însă caietul de sarcini. Valoarea estimată a cotractului a fost determinată netemeinic, fără precizarea unităţilor de măsură şi a cantităţilor de servicii contractate, iar ofertei depuse de firma Omnilogic i-au fost acordate puncte nejustificat.

Inspectorii Corpului de Control al Guvernului susţin că, din verificările efectuate au rezultat indicii privind falsificarea unui document referitor la desfăşurarea procedurii de atribuire şi înlocuirea unei file din oferta declarată câştigătoare, legată de un număr de înregistrare fals pentru o notă justificativă care trebuia întocmită înainte de transmiterea anunţului de participare spre publicare în Societatea pentru Excelenţă în Administraţia Publică (SEAP) şi fila din ofertă privind serviciile de mentenanţă, nesemnată de ofertant şi fără antet.

De asemenea, inspectorii spun că recepţia echipamentelor a fost formală, deoarece toate echipamentele achiziţionate nu au fost dezambalate, astfel că nu existau suficiente motive pentru efectuarea plăţilor. În plus, acest lucru a influenţat executarea contractului, pentru că ulterior a fost nevoie de organizarea unei noi recepţii, ceea ce a cauzat o amânare a termenelor de realizare a altor etape ale contractului. 

"De la data efectuării primei recepţii şi timp de două luni, ehipamentele hardware de 5,1 milioane lei au fost depozitate în condiţii improprii, fiind abandonate în parcarea subterană a Centrului Naţional <<România Digitală>>, fără ca reprezentanţii ministerului să asigure integritatea şi integralitatea acestora. Mai mult, comisia de recepţie a descărcat furnizorul de orice obligaţie pentru instruirea personalului deşi portalul nu era finalizat. Fişele de prezenţă indică faptul că, din 29 zile de curs, instruirea a fost efectuată în 26 zile, iar unii dintre cursanţi au negat, în timpul controlului, că ar fi participat la instruire, rezultând astfel indicii legate de falsificarea semnăturii acestora. Paguba astfel rezultată ministerului este calculată la 348.529 lei", susţin reprezentanţii Corpului de Control.

Până la data controlului, ministerul a efectuat plăţi pentru acest proiect de 37,2 milioane lei, reprezentând 71,58% din valoarea totală, fără ca portalul să fie realizat şi dat în folosinţă.

Astfel, Guvernul îi acuză pe reprezentanţii Serviciului de achiziţii publice şi administrativ din Ministerul Comunicaţiilor de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual şi înşelăciune. În raportul Corpului de control apar şi numele a doi consilieri, Andrei Săvulescu şi Alexandru Dumitrache, acuzaţi de fals intelectual.

"Pentru fapta reprezentanţilor firmei Omnilogic SRL de a transmite ministerului nouă fişe de prezenţă pentru a dovedi prestarea serviciului de instruire, în vederea încasării contravalorii acestui serviciu, în condiţiile în care înscrisurile atestau „împrejurări necorespunzătoare adevărului”, inspectorii reclamă posibila infracţiune de uz de fals, prevăzută în Codul Penal", mai menţionează comunicatul Guvernului.

Firma Omnilogic a fost înfiinţată în 1992 şi este unul dintre cei mai mari distribuitori IT&C de pe piaţa românească, cu afaceri de 234,35 milioane de lei în 2011, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Asociaţii firmei sunt GT Holding GmbH Austria (50%) şi Camps Bay Invest AG -Liechtenstein (50%).

Raportul privind verificările efectuate la Ministerul Comunicaţiilor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite