Olaru a plagiat, Toader l-a îndrumat. Vicepreşedintele CSM este acuzat că şi-a plagiat toată teza de doctorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent ales vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul Codruţ Olaru este acuzat că a plagiat „de la cap la coadă” teza de doctorat intitulată „Particularităţile criminalităţii organizate în România“, pe care a susţinut-o în 2013 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Teza, susţinută în 2013, când Codruţ Olaru era adjunct al procurorului general al României, a fost coordonată de actualul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, pe când acesta era decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea din Iaşi şi judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR). Potrivit PressOne, cele aproape 250 de pagini ale tezei de doctorat semnată de Codruţ Olaru sunt copiate din autori români sau din surse online. Propriu-zis, lucrarea ar fi o simplă inventariere a unor tematici cum ar fi traficul de droguri sau de persoane, terorismul, criminalitatea informatică sau spălarea banilor. Teza nu propune o metodologie de cercetare, nu are un corpus de cercetare şi nici o parte propriu-zisă de cercetare. De asemenea, deşi a fost susţinută în 2013, cele mai multe referinţe bibliografice din teză au apărut până în anul 2009. Şi de parcă nu ar fi fost de ajuns, Olaru ar fi citat autori la notele de subsol prin „op.cit“ (opera citată anterior), deşi aceştia erau menţionaţi pentru prima dată. 

Stelian Tănase: Doctoratele se vindeau ca la tarabă

„Societatea noastră nu a reuşit să rezolve problema doctoratelor plagiate cu toate că ea a fost semnalată de mai multă vreme. Mă întreb câte astfel de cazuri, 500 sau 1.000, mai avem nevoie să le descoperim ca să urnim ceva în această chestiune. Totul a început prin anii ’90. Atunci doctoratele erau la tarabă. Se luau contra cost. S-ar putea să existe doctori care nici măcar nu ştiu ce teză au. Era o practică. Din păcate, cu toate că mulţi au fost prinşi, nu se prea face ceva. Nu s-au dat legi pentru rezolvarea situaţiei. După părerea mea, titlul ar trebui retras imediat. Dar la noi se fac comitete şi comisii de analiză. În tot acest timp, din cei daţi în vileag, puţini fac pasul înapoi şi se retrag. Mare parte însă aleg să meargă în instanţă sau, mai grav, se intră într-un
scandal cu schimburi de ironii. Probabil cel mai bine ar fi ca în momentul în care este pus într-o funcţie un posesor de titlu de doctor să dea o declaraţie pe proprie răspundere că lucrarea nu este plagiată”, susţine analistul Stelian Tănase.

Verificarea tuturor tezelor

La rândul lor, reprezentanţii studenţilor spun că au semnalat constant problema numeroaselor plagiate, motiv pentru care este necesară demararea evaluării tuturor tezelor de doctorat publicate după Revoluţie. „Am atras atenţia în repetate rânduri asupra faptului că sistemul naţional de învăţământ superior, în speţă şcolile doctorale, sunt bântuite de molima plagiatului, respectiv a imposturii academice. Faptul că persoane cu demnităţi importante în societatea noastră ajung în aceste poziţii fraudându-şi studiile, nu relevă decât ipocrizia lor. Am cerut şi continuăm să cerem măsuri vehemente împotriva  impostorilor, referindu-ne aici atât la conducătorii de doctorat, cât şi la doctoranzi, dar şi la alte persoane implicate în procesele viciate de acordare a titlurilor de doctor“, explică preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Marius Deaconu.

Şcolile doctorale nu au fost evaluate

De aceeaşi părere este şi directorul Consiliului de Studii Universitare de Doctorate al Universităţii din Bucureşti, Bogdan Murgescu. „ Această înşiruire de plagiate nu face decât să arate faptul că anumiţi oameni au vrut să acceadă la funcţii înalte cu ajutorul diplomei de doctor, însă fără a realiza o documentare şi o cercetare onestă timp de ani de zile aşa cum fac doctoranzii de bună-credinţă. Totodată, vorbim şi de problema calităţii şcolilor doctorale. Aceste structuri nu au fost evaluate niciodată. În cazurile doctoratelor plagiate, trebuie efectuată o verificare instituţională. Cineva trebuie să sesizeze CNATDCU, după care aceasta va analiza teza de doctorat , iar în funcţie de ce constată recomandă retragerea titlului de doctor sau a atribuţiilor conducătorului de doctorat (în cazul de faţă fiind vorba de Tudorel Toader) “, a conchis Murgescu.

Plagiat demonstrat, conducătorul de doctorat rămâne în funcţie

Sociologul Mircea Kivu afirmă că acest caz este cu atât mai îngrijorător cu cât avem de-a face cu persoane din domeniul justiţiei. „Fenomenul este foarte grav nu numai pentru că observăm că plagiatele se regăsesc în tot mai multe zone de la vârfurile societăţii, ci şi pentru că putem constata o lipsă de reacţie din partea instituţiilor.
Deja avem sute de plagiate deconspirate, însă n-am auzit de niciun conducător de doctorate căruia să îi fie retrasă această calitate. Cazul de faţă este cu atât mai grav pentru că vorbim de persoane care activează în funcţii de înaltă importanţă pentru justiţie. Acestea ar trebui să aibă un anumit tip de conduită şi etică intangibile dat fiind că sunt cei care pedepsesc infracţiunile cetăţenilor. Ori dacă aceştia fraudează norme precum cele ale demersului academic înseamnă că şi ei sunt infractori. Oricine predă o teză de doctorat semnează că îşi asumă răspunderea pentru integritatea tezei de doctorat“, subliniază sociologul.

A avansat în grade ca plecat din tun

Nu este primul scandal în care este implicat actualul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. De exemplu, gradul militar al acestuia a crescut ca Făt-Frumos din poveste. Concret, Olaru a fost avansat de două ori în câteva luni, în 2011, la propunerea lui Gabriel Oprea. Astfel, el este făcut locotenent-colonel şi, mai apoi,  colonel, deşi era ofiţer în rezervă. Unul dintre aceste grade a fost retras câteva luni mai târziu, în 2012, de Corneliu Dobriţoiu, şi redat, în 2013, de Mircea Duşa. Motivul pentru care a primit într-un timp atât de scurt două avansări este unul “excepţional”. Potrivit statutului gradelor militare (Lg 80/1995), înaintarea în grad a cadrelor militare se poate face la termen, înainte de termen sau în mod excepţional, iar a celor în rezervă, la termen sau în mod excepţional. În 2014, MApN, condus tot de Mircea Duşa, trimite, la Palatul Cotroceni, o nouă propunere de înaintare în gradul de general de brigadă în rezervă. Decretul de numire în această funcţie a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu pe 1 decembrie 2014. 

De la cine a copiat Olaru

Codruţ Olaru copiază, printre altele, fără să citeze, din cartea „Cunoaşterea crimei organizate", scrisă de Damian Miclea şi publicată în 2001 la Editura Pygmalion.  Conţinutul paginilor 5 şi 6 apare în referatul „Organizaţii criminale“, postat în aprilie 2006 pe site-ul referat.clopotel.ro. Paginile 16 şi 17 (corespondent în carte) sunt copiate din volumul „Criminalitatea organizată şi spălarea banilor“, scris de procurorul Gheorghe Mocuţa (foto). Olaru ar fi copiat de la Mocuţa inclusiv notele de subsol. De la pagina 227 la pagina 242 (din carte), Olaru plagiază din nou din volumul „Criminalitatea organizată în domeniul afacerilor“, semnat de Costică Voicu, Adriana Voicu şi Ioan Geamănu şi publicat în 2006 la editura Pildner & Pildner din Târgovişte (începând cu pagina 16 din cartea celor trei). Capitolul al V-lea al tezei, intitulat „Elemente de drept comparat privind legislaţia financiară şi penală în materia prevenirii şi combaterii infracţiunilor din sfera criminalităţii organizate. Secţiunea 1. Aspecte din legislaţia unor state europene“ (de la pagina 258 până la pagina 273 în carte), este copiat tot din cartea „Criminalitatea organizată în domeniul afacerilor“, semnată de Costică Voicu, Adriana Voicu şi Ioan Geamănu. Contactat de „Adevărul“, generalul Costică Voicu nu a vrut să comenteze în acest caz până nu face propriile verificări. Pressone l-a contactat pentru un punct de vedere, vicepreşedintele CSM, nou -ales în această funcţie în 5 ianuarie, a declarat că lucrarea îi aparţine în întregime şi nu a fost scrisă de nimeni altcineva.

„În condiţiile în care părerea dumneavoastră este deja formată, orice discuţie este inutilă. Puteţi să confirmaţi că m-aţi sunat, dar nu fac niciun fel de comentariu. O să vedem mai departe care e dezvoltarea subiectului. Categoric exclud o astfel de prezumţie până una, alta. Indiscutabil nu a fost scrisă de altcineva. Eu am scris-o“, a declarat Codruţ Olaru pentru Pressone.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite