O asociaţie a procurorilor cere explicaţii Secţiei Speciale cu privire la motivele pentru care a fost retras apelul în dosarul lui Viorel Hrebenciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) i-a solicitat luni procurorului-şef al Secţiei speciale de investigare a magistraţilor (SIIJ), Gheorghe Stan, să comunice public motivele retragerii de către structura de parchet a apelului declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul „Romsilva”.

Organizaţia avertizează că gestul făcut de Gheorghe Stan este unul neobişnuit pentru o structură de parchet şi atrage atenţia asupra faptului că din datele existente nu rezultă că SIIJ a avut acces la dosarul cauzei.

Întrebările transmise lui Gheorghe Stan:

- care au fost considerentele avute în vedere de SIIJ pentru calificarea ca nelegal sau netemeinic a apelului deja declarat de DNA şi care este documentul oficial din care reiese că a fost efectuată această analiză?

- dacă vreun procuror din cadrul SIIJ a lecturat măcar dosarul, rechizitoriul sau hotărârea instanţei, iar în caz afirmativ, care este modalitatea în care a solicitat şi a avut acces la aceste documente?

- dacă au fost solicitate date sau informaţii sau dacă au avut loc discuţii cu procurorii care au efectuat urmărirea penală în cauză sau cu procurorii care au participat la şedinţele de judecată pentru a se stabili necesitatea retragerii apelului?

- în cazul în care niciun procuror din cadrul SIIJ nu cunoaşte conţinutul dosarului, ce argumente au stat la baza retragerii apelului, ce a determinat o astfel de decizie care aruncă o îndoială, poate nejustificată, asupra bunei credinţe a procurorilor care au declarat apelul?

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) consideră că aceste clarificări sunt necesare pentru a nu exista suspiciunea, deja vehiculată în spaţiul public, că dl Gheorghe Stan, proaspăt numit judecător în cadrul CCR, la propunerea unui partid politic din care au făcut parte şi unii inculpaţi din dosarul în care apelul a fost retras, încearcă să se revanşeze faţă de cei care l-au numit.

Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, a retras apelul făcut în Dosarul „Romsilva”, în care sunt judecaţi foştii deputaţi PSD Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam. Adresa transmisă la Curtea Supremă este semnată de Gheorghe Stan şi este datată 10 mai. Procuroruld e şedinţă cere instanţei să amâne discuţia reptragerea apelului, susţinând că a fost sesizat procurorul general al României.

Curtea Supremă a amânat procesul pentru 12 iunie, pentru a da posbilitate procurorul general să-şi spună punctul de vedere pe retragerea apelului făcută de către SIIJ.

Consecinţă retragerii apelului este că se vor judeca doar apelurile celor care au contestat sentinţele, iar situaţia juridică a acestora nu se mai poate agrava în faza de apel.

Nu este primul caz în care Secţia Specială şi-a retras apelul. Luna trecută, Secţia specială a făcut acelaşi lucru în dosarul în care judecătorul Ovidiu Galea era acuzat că nu şi-a declarat apartenenţa la Masonerie. De asemenea, Secţia Specială nu a promovat contestaţii în anulare, în baza decizilor CCR privind componentă completurilor de 5 judecători, în dosarele judecătorului Gabriela Bârsan sau al fostei şefe DIICOT, Alina Bica. 

Deşi ancheta în acest dosar a fost realizată de DNA, prin modificările legislative realizate de PSD-ALDE, în cazul Legilor Justiţiei, odată cu înfiinţarea în 2018 a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie toate procesele în care sunt implicaţi magistraţi au intrat în competenţa acesteia. În acest caz, sunt judecaţi mai mulţi judecători, printre care şi Anca Roxana Adam, soţia deputatului Ioan Adam.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite