UPDATE Numele unor demnitari, folosite de o reţea de escroci pentru înşelăciuni. Doi dintre membrii reţelei acţionau din penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suspecţii cereau prin telefon diferite sume de bani FOTO Adevărul
Suspecţii cereau prin telefon diferite sume de bani FOTO Adevărul

Poliţiştii bucureşteni au făcut în această dimineaţă mai multe percheziţii în Bacău şi în Iaşi la persoane suspecte că ar fi pretins că sunt demnitari pentru a primi anumite sume de bani de la mai multe instituţii. Numele ministrului Dan Şova a fost folosit în aceste înşelăciuni, acesta fiind chiar cel care a sesizat procurorii bucureşteni în legătură cu acest dosar, în urmă cu peste două luni.

UPDATE 14.45: Poliţiştii au făcut astăzi percheziţii la Penitenciarul Iaşi şi Penitenciarul-Spital Târgu Ocna. La Iaşi aceştia au găsit trei telefoane, fără cartele SIM înăuntru, şi două încărcătoare de telefon, care au fost confiscate şi predate organelor abilitate. 

Potrivit Parchetului Capitalei, reţeaua era condusă de deţinutul de la Penitenciarul Iaşi.

Gruparea, care se intitula „Senatorii”, a cheltuit o parte din bani, iar pe restul, poliţiştii au instituit sechestru.

Trei dintre aceste persoane au fost reţinute.

UPDATE 12.45: Potrivit unor surse apropiate anchetei, doi dintre membrii grupării sunt deţinuţi în penitenciarele Târgu Ocna şi Iaşi, unul fiind condamnat la opt ani pentru tâlhărie, iar celălalt la şase ani pentru înşelăciune, prin acelaşi mod de operare.

Sursele citate au precizat că ceilalţi patru membri ai grupării, aflaţi în libertate, căutau pe internet contractele de prestări servicii cu diferite ministere, apoi trimiteau complicilor din penitenciare numele celor care administrau societăţile respective şi numerele de telefon.

Cele două persoane aflate în penitenciar îi sunau pe administratorii firmelor şi le cereau diverse donaţii "pentru domnul ministru", spunând că acesta ar avea o rudă cu mari probleme de sănătate şi necesită un transplant urgent.

Până acum au fost probate patru fapte, însă există date că numărul înşelăciunilor este mult mai mare, membrii grupării solicitând sume de bani inclusiv în numele prefecţilor din Iaşi, Braşov şi Bacău, dar şi în numele mai multor primari din aceste judeţe.

UPDATE 12.00: Numele ministrului Dan Şova a fost folosit în aceste infracţiuni. Potrivit acestuia, chiar el a sesizat Parchetul, în urmă cu şapte săptămâni, după ce câteva persoane care au fost sunate de către suspecţi l-au sunat chiar pe membrul PSD.

„Ştiam de acest incident pentru că eu am făcut o sesizare la Parchet, în urmă cu şapte săptămâni. Am reuşit să aflu numerele de telefon de pe care se suna, conturile folosite şi le-am transmit Parchetului. Practic am făcut eu treaba care trebuia făcută de procurorii. Cei cu care am vorbit mi-au spus că au trimis sume de până într-o mie de euro, le-au cerut sume mici”, a precizat ministrul Dan Şova.


Potrivit anchetatorilor, „în perioada ianuarie – martie 2013, în scopul obţinerii de foloase materiale injuste, prin atribuirea de calităţi mincinoase, şase membri ai unei grupări infracţionale au indus în eroare patru bărbaţi, producându-le acestora o pagubă totală de aproximativ 15.000 de euro”.

Suspecţii ar fi pretins că sunt demnitari, şi sub pretextul că o rudă de-a acestora are probleme medicale, ar fi cerut păgubiţilor să doneze diferite sume de bani într-un cont.

Cercetările sunt continuate de poliţiştii bucureşteni, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi complicitate la înşelăciune, cu cei în cauză în stare de reţinere, urmând a fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite