VIDEO Numărul imigranţilor români şi bulgari în Marea Britanie a scăzut, de la 1 ianuarie
0Numărul muncitorilor români şi bulgari din Marea Britanie a scăzut după deschiderea pieţei muncii, la 1 ianuarie, potrivit unor date oficiale publicate luni care infirmă „afluxul uriaş” aşteptat.
În contextul în care 144.000 de români şi bulgari munceau în Marea Britanie în ultimele trei luni din 2013, în perioada ianuarie-martie 2014 se înregistrau 140.000, cu 4.000 de persoane mai puţin, a anunţat Biroul Naţional britanic pentru Statistică, citat de BBC.
Preşedintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Interne Keith Vaz, evoca marţi un „aflux” de 30.000 de români şi bulgari de la începutul lui 2014.
Potrivit datelor Biroului Naţional britanic pentru Statistică, acest număr este mai mic cu 4.000 faţă de cel întregistrat în ultimul trimestru din 2013, dar este cu 28.000 mai mare în comparaţie cu cel înregistrat în primul trimestru al anului trecut.
La 1 ianuarie, românii şi bulgarii au obţinut aceleaşi drepturi de a munci în Marea Britanie ca şi cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii.
Guvernul nu a anunţat câţi imigranţi noi aşteaptă, în urma anulării restricţiilor.
Grupul de presiune Migration Watch a estimat că în ţară ar urma să sosească aproximativ 50.000 de imigranţi români şi bulgari anual, iar UKIP, un partid eurosceptic şi eurofob, a preconizat un „val uriaş” de imigranţi.
Adjunctul ministrului britanic al Trezoreriei, Danny Alexander, a declarat, miercuri, că datele „dezmint alarmismul UKIP în legătură cu imigraţia”.
„Numărul foarte modest de români şi bulgari care vin să muncească în Marea Britanie anul acesta contrastează puternic cu retorica inflamatoare de la începutul anului”, a subliniat Alexander.
BBC comentează că „valul uriaş” de imigranţi nu a invadat ţara, în mod clar, în primele trei luni din 2014, dar că este prea devreme pentru a avea „imaginea de ansamblu” asupra acestei probleme.
Deschiderea totală a pieţei muncii a provocat temeri, într-o ţară în care problema migraţiei este sensibilă, după un aflux de imigranţi din Europa de Est, în special din Polonia, în urma extinderii UE în 2004. Acest aflux este temut şi de către Partidul Conservator, aflat la putere, la presiunea partidului antimigrare UKIP.
Guvernul lui David Cameron a anunţat în 2013 înăsprirea accesului imigranţilor la ajutoare sociale şi a pus în discuţie circulaţia liberă în UE, declanşând furia Bruxelles-ului. Premierul a declarat marţi că intenţionează, în continuare, să-şi atingă obiectivul de reducere a migraţiei nete actuale la mai puţin de 100.000 de persoane, până în 2015. În 2013, acest indicator era de 212.000 persoane.
DOCUMENTAR Adevărul despre românii din Marea Britanie
Citeşte şi:
Mai multe ziare naţionale din Marea Britanie au prezis că ţara va fi invadată de imigranţi din România şi Bulgaria, odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii la începutul lui 2014. Pronosticurile anunţau urmări din ce în ce mai catastrofale spre sfârşitul lui 2013, însă în ciuda numerelor vehiculate de mass-media Marea Britanie nu a fost nicidecum inundată de imigranţi. Cu toate acestea, dezinformarea publicului nu a fost sancţionată.
Campania antiromâni se simte pe străzile Londrei: mulţi britanicii sunt convinşi că venim în număr ridicat să furăm, să cerşim, să luăm ajutoare sociale nemeritate. Unii sunt însă convinşi că succesul economic din ultimii ani se datorează imigranţilor.
Cu Poliţia londoneză în căutarea românilor care muncesc la negru şi trăiesc în case abandonate
Presa din Marea Britanie a strâns în paginile sale zeci de etichete negative la adresa imigranţilor români. Cei mai mulţi conaţionali din Regatul Unit sunt însă oameni muncitori, care nu fură şi nici nu umblă după beneficii sociale. Dar există şi o parte a celor „condamnaţi“ pe drept de către jurnaliştii britanici – români care comit infracţiuni, trăiesc abuziv în case părăsite şi aleg să muncească la negru în Londra.
Printre românii din Marea Britanie există şi poveşti de succes, dar şi situaţii tragice. În presa britanică au apărut nenumărate articole despre românii care comit infracţiuni sau trăiesc în condiţii mizere. Presa română a încercat să ofere o contrapondere prin promovarea elitelor române din Anglia. Însă între aceste două extreme, cei mai mulţi dintre românii din Anglia trăiesc modest, dar cinstit. Nu câştigă milioane de lire, dar nici nu fură.
Poveştile românilor de succes din Marea Britanie: de la avocaţi şi medici la milionari în lire
Serialul „Adevărul despre românii din Marea Britanie“ continuă astăzi cu poveştile românilor de succes, aproape necunoscuţi în Insulă. Cei trei jurnalişti de la „Adevărul“ vă introduc în vieţile oamenilor mai puţin interesanţi pentru publicul britanic, dar care contribuie esenţial la economia ţării.
Timp de o săptămână, trei jurnalişti de la „Adevărul” au fost la Londra pentru a înţelege cum au devenit imigranţii români carne de tun pentru mare parte din presa britanică. Sub influenţa politicului, tabloidele din Insulă i-au transformat pe români, pentru prima dată în istorie, într-un popor invadator.