Noi „cadouri“ de la Primăria Capitalei: vouchere pentru achiziţionarea de maşini sau electrocasnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei nu ştie ce să mai facă cu banii bucureştenilor. Municipalitatea urmează să acorde 5.000 de eco-vouchere de câte 9.000 de lei pentru achiziţionarea de autovehicule cu nivel redus de emisii, dar şi pentru cumpărarea de electronice sau electrocasnice.


Ce au în comun maşinile cu emisii reduse, electrocasnicele şi electronicele? Eco-vouchere date de Primăria Capitalei. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a propus ieri, iar Consiliul General a aprobat acodarea a 5.000 de eco-vouchere, în valoare de câte 9.000 de lei, pentru achiziţia acestor produse. Decizia vine după o altă lovitură de imagine dată de primarul general Gabrila Firea. Prin operaţiunea ”Biciclişti în Bucureşti”, 18.000 de bucureşteni şi-au luat biciclete cu ajutor de la primărie, deşi Capitala nu prea are piste pentru ciclism.

Acum, municipalitatea va scoate de la buget nu mai puţin de 45 milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro), atât cât valorează cele 5.000 de eco-vouchere.

Paternitatea acestui proiect a fost revendicată de consilierul general PMP Lucian Iliescu, dar la vot în Consiliul General (CGMB) a ajuns doar iniţiativa Gabrielei Firea.

În expunerea de motive, semnată de primarul general, se arată că traficul urban este un factor important de poluare a aerului şi că în Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) a fost prevăzută măsura de limitare a circulaţiei autovehiculelor poluante cu impact negativ asupra mediului.

Iniţial, folosite doar pentru achiziţia de maşini cu emisii reduse

Iniţial, preiectul prevedea că eco-voucherele se pot folosi numai pentru achiziţia de maşini cu emisii reduse. Dar în timpul şedinţei CGMB, primarul Gabriela Firea a introdus un amendament conform căruia Primăria va subvenţiona şi cumpărarea de obiecte electrocasnice sau electronice de clasă energetică superioară.

Specialiştii susţin că traficul din Capitală nu va putea fi redresat nici măcar în următorii 10 ani, dat fiind numărul mare de maşini din Bucureşti, şi consideră că voucherele ar fi trebuit să fie acordate strict pentru achiziţia de maşini mai puţin poluante şi nu pentru achiziţia de electrocasnice, pentru că necesară este îmbunătăţirea calităţii aerului. „Suntem într-un cerc vicios, cu cât sunt mai multe maşini, cu atât mai puţine persoane vor opta pentru folosirea bicicletei sau a transportului în comun. În maşină nu simţi noxele, sau le simţi într-o mai mică măsură. Răbdarea şoferilor cu privire la bicilişti sau pietoni e tot mai redusă, iar din asta rezultă accidente rutiere. Rolul pietonului a fost minimalizat foarte mult în ultimii ani. Ca pieton trebuie să suporţi o mare cantitate de noxe, iar asta se traduce prin costuri mari cu privire la sănătate şi va trebui să ne îndreptăm spre transportul alternativ”, a explicat, pentru „Adevărul”, psihologul Ionel Simionca, specializat în psihologia traficului.

Eco-voucherele se pot cumula

Voucherele pentru vehicule vor fi acordate în schimbul predării spre casare a maşinilor uzate, la achiziţia de maşini Euro 6 sau electrice, dar şi motorete, motociclete sau biciclete electrice. Subvenţia s-ar putea cumula cu altele acordate Ministerul Mediului, prin Programul Rabla. Astfel, bucureştenii care vor să-şi cumpere o maşină nouă

ar putea beneficia de o reducere de până la 13.400 de euro.  Aceasta ar fi subvenţia cumulată în cazul achiziţiei unei maşini electrice (10.000 de euro ecobonus, 1.400 de euro primă de casare şi 2.000 de euro de la Primăria Capitalei). În cazul maşinillor hibrid cu sursă de alimentare externă (plug-in) reducerea va fi de 7.900 de euro (4.500 de euro  ecobonus, 1.400 de euro primă de casare şi 2.000 de euro de la Primăria Capitalei).

Banii proiectelor pe sănătate

După ce la începutul şedinţei de Consiliu General, Gabriela Firea a explicat care mai este stadiul privind Spitalul Metropolitan, edilul a dat asigurări că, pe lângă spitalul în sine, vor fi construite spaţii de cazare pentru medicii rezidenţi. După acest anunţ şi dorinţa de a construi, pe terenul vechiului Spital de Copii Gomoiu, un centru de excelenţă în oncologia pediatrică, au fost anunţate şi proiectele pe sănătate pentru care Primăria Capitalei dă bani.

Concret, în şedinţa de joi, a fost aprobată o investiţie de aproape 19,7 milioane de lei, pentru reabilitarea blocului operator de la Spitalul Cantacuzino din Capitală. Primăria Capitalei va acorda şi stimulente pentru persoanele vârstnice, cu venituri mici, care au nevoie de ochelari, plecând de la faptul că în Capitală există 200.000 de pensionari cu venituri mici.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite