Motivarea instanţei. Subalternul lui Nicuşor Constantinescu a refuzat controalele autorităţilor doar pentru că şeful lui i-a cerut asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a arătat în motivarea deciziei prin care a decis arestarea preventivă a directorului Regiei Judeţeane de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, că activitatea infracţională a acestuia poate constitui o practică în literatura de specialitate. Acesta este acuzat, alături de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de abuz în serviciu.

„Implicarea inculpatului Adrian George Gâmbuţeanu în comiterea actelor infracţionale pentru care este cercetat este în măsură a constitui o aplicare practică a ceea ce literatura de specialitate a consacrat sub denumirea de teorie a „oportunităţii diferenţiale”. Conform celor precizate în literatura de specialitate, în societate există mai multe <<subculturi delincvente independente>> <<O subcultură  delincventă este aceea în care anumite forme ale activităţii infracţionale sunt cerinţe esenţiale pentru performanţă şi câştigarea unui rol dominant  în cadrul grupului>> (R.A. Cloward, L.E. Ohlin, Deliquency and Opportunity, New York, 1960). Conform cercetărilor de specialitate, persoane care se văd lipsite de şansa reuşitei prin mijloace legitime vor adera la subcultura delincventă. Participarea în cadrul acestor grupuri orientate antisocial le oferă prilejul (oportunitatea) să obţină succesul personal şi satisfacţia ca urmare a aprobării şi gratitudinii acordate de ceilalţi membri ai grupului subcultural”, se arată în motivarea deciziei prin care Gâmbuţeanu a fost arestat preventiv.

„Succes” în funcţie de „statut”

De asemenea, intanţa a constatat că, deşi ştia că trebuia să se supună controlului efectuat de organele competente, acesta a refuzat în mai multe rânduri, iar acest refuz, manifestat pe o perioadă lungă de timp, demonstrează că i s-a oferit oportunitatea de a se integra într-un grup în cadrul căruia oportunităţile ilicite se modifică în funcţie de „statut”.

„Modul de conduită adoptat de Gâmbuţeanu exprimă practic un cod etic corespunzător codului specific subculturii bazate pe risc în care acesta pare a fi deplin integrat. Deşi cunoştea că are obligaţia de a se supune actelor de control efectuate de autorităţile competente, inculpatul a refuzat sistematic, considerând că lipsa acordului preşedintelui CJ Constanţa este o cauză justificativă a acestui mod de conduită. Or, acest refuz manifestat pe parcursul unei perioade considerabile de timp demonstrează că inculpatului i s-a oferit oportunitatea de a obţine succesul la care se referă literatura de specialitate prin integrarea în cadrul unui grup în care indivizii se stratifică în funcţie de calităţile personale (forţă, inteligenţă, abilitate), grup în cadrul căruia oportunităţile ilicite se modifică în funcţie de „statutul” fiecărui individ”, mai precizează magistratul.

În acest fel, judecătorul a considerat că doar arestarea preventivă a acestuia poate duce la o bună desfăşurare a procesului penal.

„În consecinţă, judecătorul va reţine că faţă de acest inculpat se impune dispunerea celei mai intruzive măsuri preventive, numai aceasta fiind în măsură să contribuie la buna desfăşurare a procesului penal în actualul stadiu incipient al cercetărilor. Natura şi gravitatea faptelor pretins comise, modul de operare şi potenţialele consecinţe demonstrează eşecul altei măsuri preventive mai puţin intruzive ce ar putea fi dispusă faţă de inculpat în cauză”, se mai precizează în motivare.  

Preşedintele CJ Constanţa, urmărit penal pentru abuz în serviciu

La rândul lui, Nicuşor Constantinescu este urmărit penal de DNA pentru 24 de infracţiuni de abuz în serviciu, fiind acuzat că a împiedicat controale ale Curţii de Conturi şi a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul că nu a emis sau prelungit autorizaţii de construite a unor centrale eoliene. Insă acesta nu a primit mandat de arestare pentru că este bolnav de cancer. Procurorii au făcut recurs care se va judeca vineri. 

Concret, procurorii îl acuză pe Nicuşor Constantinescu de 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Citiţi mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Casa lui Nicuşor Constantinescu, percheziţionată cu mascaţii la uşă

Locuinţa lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost percheziţionată de procurorii DNA! După şase ore, el a fost băgat în dubă şi dus la audieri.

Nicuşor Constantinescu, şeful CJ Constanţa, reţinut de procurori: „Normal că mi-e frică” de o eventuală arestare

Şeful Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut, miercuri seara, de procurorii anticorupţie. El este acuzat de abuz în serviciu. La intrarea în sediul DNA acesta a precizat că se teme de o eventuală arestare. De asemenea, a fost adus la audieri şi şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu.

SENTINŢĂ Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu va fi cercetat în libertate sub control judiciar

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi cercetat în libertate sub control judiciar. Aşa au decis judecătorii Tribunalului Bucureşti. Şeful Regiei de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a fost însă arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă.

VIDEO Magnatul George Pădure, păţit cu Nicuşor Constantinescu: „Deocamdată avem alte proiecte. La Constanţa, cine ştie...“

George Pădure, protagonistul scenei din filmul „Kapitalism - reţeta noastră secretă“, în care dezvăluie practicile din administraţia Mazăre-Constantinescu, s-a abţinut de la comentarii pe marginea subiectului reţinerii lui Nicuşor Constantinescu.

45.000 euro - „Atenţia“ pentru o eoliană în „Republica Nicuşor Constantinescu“

Nu există aviz de construcţie care să nu treacă pe la Consiliul Judeţean Constanţa sau pe la instituţiile subordonate acestuia. Dobrogea este zona unde parcurile eoliene s-ar fi extins exponenţial dacă departamentele şi regiile care ţin de Consiliului Judeţean nu ar fi blocat sistematic proiectele.

Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost eliberat

Judecătorii au respins cererea DNA de arestare preventivă pentru 29 de zile a preşedintelui CJ Constanţa. El va fi cercetat în libertate sub control judiciar. „S-a făcut dreptate pentru mine!“, a spus Nicuşor Constantinescu.

EXCLUSIV Denunţătorul lui Nicuşor, Marian Turbatu: „Am câştigat 30 procese în instanţă şi Constantinescu nu le-a pus în aplicare“

Omul de la care a pornit reţinerea lui Nicuşor Constantinescu face primele declaraţii. Marian Turbatu a fost cel menţionat de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa la puţin timp după reţinere. Turbatu susţine că a câştigat zeci de procese împotriva lui Constantinescu şi şeful judeţului nu a respectat hotărârile judecătoreşti.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite