Motivarea din dosarul „Loteria I“: Copos trebuie îndepărtat de la activităţi ce presupun încrederea publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoria Sectorului 2 îşi motivează decizia din dosarul „Loteria I“   FOTO Adevărul
Judecătoria Sectorului 2 îşi motivează decizia din dosarul „Loteria I“   FOTO Adevărul

Judecătoria Sectorului 2 arată în motivarea deciziei din dosarul „Loteria I“ că se impune îndepărtarea lui Gheorghe Copos de la activităţile care presupun încrederea publică şi exerciţiul autorităţii, având în vedere natura şi gravitatea infracţiunii săvârşite de acesta.Copos a fost condamnat, în 29 ianuarie, la patru ani de închisoare cu executare în acest dosar. Decizia instanţei nu este definitivă, fiind contestată la Tribunalul Bucureşti.

În acest dosar, omul de afaceri este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, cu ocazia vânzării unor spaţii ale firmei Ana Electronic către Compania Loteria Română.

Gilio Giuzepe Roza, Stelian Ioan Raţiu, Nicolae Cristea au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare, iar Gabriel Rogoveanu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Instanţa arată, în motivarea deciziei de condamnare, obţinută de Mediafax, că faptele de care a fost acuzat Gheorghe Copos există, sunt prevăzute şi pedepsite de legea penală şi „au fost comise cu forma de vinovăţie cerută de lege“, astfel că pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare „este de natură să asigure atingerea scopurilor preventiv-educative şi sancţionatorii ale pedepsei“.

Potrivit judecătorului, „se impune îndepărtarea inculpatului de la activităţile care presupun încrederea publică, exerciţiul autorităţii, dar şi încrederea în reprezentanţii unor entităţi juridice implicate în circuitul comercial, faptele săvârşite generând o nedemnitate sub aspectul execitării acestora“.

Copos, trimis în judecară în 2006 pentru fraudă de peste un milion de euro

În dosarul „Loteria I“, omul de afaceri Gheorghe Copos, patron al echipei de fotbal Rapid Bucureşti şi acţionar la firme din grupul Ana, a fost trimis în judecată în iunie 2006.

El a fost acuzat de Direcţia Naţională Anticoripţie (DNA) de o fraudă de peste un milion de euro.

Alături de el sunt judecaţi, pentru evaziune fiscală, Gilio Giuzepe Roza, acţionar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex şi membru fondator al Fundaţiei "ProRapid", precum şi Stelian Ioan Raţiu (administrator la firma Transilvania International).

Totodată, au fost trimişi în judecată Nicolae Cristea, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română, membru fondator al Fundaţiei ProRapid, şi Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, Copos, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de administraţie în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza şi cu sprijinul lui Cristea şi Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată).

Procurorii au mai menţionat că relaţia de „afaceri privilegiate“ dintre Copos şi Cristea a început cu mult timp în urmă, când Loteria a început să dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este acţionar.

În 9 decembrie 2009, instanţa supremă a decis ca dosarul Loteria I să fie judecat de instanţa Judecătoriei Sectorului 2. Magistraţii instanţei supreme au admis, astfel, excepţia necompetenţei instanţei după calitatea persoanei în acest dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite