Monica Macovei se adresează CEDO, după ce ICCJ i-a respins recursul într-un proces cu Dan Şova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Eurodeputatul PDL Monica Macovei anunţă că se ve adresa CEDO, după ce ICCJ i-a respins recursul la decizia CAB într-un proces pe care i l-a intentat ministrul Dan Şova, scrie Mediafax.

Macovei menţionează, într-un comunicat de presă, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe (ICCJ), Secţia Civilă, a respins recursul pe care l-a formulat în procesul pe care i l-a intentat Dan Şova, după ce ea a făcut, în septembrie 2009, despre contractele ministrului cu statul, pe bani publici, a căror valoare ar fi crescut după ce Victor Ponta i-a devenit partener la casa de avocatură, semnând o Convenţie de conlucrare la data de 30 august 2007.

"Este vorba, mai exact, de contracte pe care casa de avocatură a lui Şova le-a avut cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari, în timpul mandatului de parlamentar de Gorj al lui Victor Ponta", precizează Macovei, adăugând că presa a demonstrat cu documente legătura directă dintre contractele făcute de Şova cu complexurile Turceni şi Rovinari, precum şi mărirea valorii acestora după ce Victor Ponta i-a devenit partener.

"Nu am invocat în procesul cu Şova imunitatea pentru declaraţii, de care beneficiez ca membru al Parlamentului European, spre deosebire de marea majoritate a politicienilor români care, atunci când ajung în instanţă, invocă imunitatea. Mă voi adresa Curţii Europene a Dreptului Omului, pentru că jurisprudenţa CEDO acordă o importanţă deosebită libertăţii de exprimare atunci când declaraţiile sunt făcute cu bună-credinţă, pe baza unor documente reale şi în contextul dezbaterii politice, considerând că “numai motive extrem de puternice ar putea justifica restricţiile asupra exprimării politice”. Când trebuie să se aleagă între protecţia reputaţiei sau drepturilor altora (mai ales, când este vorba despre politicieni) şi protejarea, încurajarea discuţiilor deschise asupra chestiunilor de interes public, prioritatea este acordată acestora din urmă", mai arată Monica Macovei.

„Nici pentru mine, nici pentru Şova, procesul nu se încheie aici”

Ea susţine că ceea ce a făcut, prin declaraţiile de la Şcoala de vară a PDL din septembrie 2009, a fost să pună cu bună-credinţă în discuţie o chestiune de interes public şi să o exemplifice, şi aminteşte că declaraţiile au fost făcute în contextul în care susţinea necesitatea introducerii incompatibilităţii între calitatea de avocat şi cea de parlamentar, fiind şi iniţiatoarea, pe vremea când era ministru al Justiţiei, a unui proiect de lege în acest sens.

"Dan Şova a fost deranjat că am făcut referire la documente reale, publice, care arătau cum a câştigat, prin parteneriatul cu avocatul-deputat de Gorj, Victor Ponta, mai mulţi bani publici, şi m-a acţionat în judecată. Am câştigat procesul pe fond, însă Curtea de Apel Bucureşti i-a dat câştig de cauză lui Şova. Acum, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins atât recursul meu, cât şi pe cel al lui Dan Şova, care cerea să îi plătesc mai mulţi bani ca despăgubire. Altfel spus, rămâne valabilă decizia Curţii de Apel, pe care o voi aplica. Nici pentru mine, nici pentru Şova, procesul nu se încheie aici: voi depune plângere la CEDO, a cărei jurisprudenţă o cunosc foarte bine, dovadă fiind cele 20 de procese pe care le-am câştigat ca avocat al drepturilor omului", încheie Macovei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite