Minutele care i-ar fi putut salva viaţa lui Ioan Gyuri Pascu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Gyuri Pascu ar fi putut fi salvat FOTO Adevărul
Ioan Gyuri Pascu ar fi putut fi salvat FOTO Adevărul

Anchetatorii au reconstituit evenimentele din noaptea morţii lui Ioan Gyuri Pascu, fiind cercetat acum şi medicul de pe cea de-a doua ambulanţă care a ajuns la locuinţa artistului după echipajul SMURD. Deşi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a anuţat că în dimineaţa zilei de luni au fost făcute trei apeluri la 112 pentru a solicita intervenţia unui echipaj medical, Ambulanţa se apără şi spune că a primit doar două apeluri.

STS a anunţat vineri orele exacte la care soţia lui Ioan Gyuri Pascu a sunat la 112 pentru a cere intervenţia unui echipaj medical, specialiştii arătând că au fost făcute trei apeluri. Două dintre acestea au avut loc la diferenţă de 11 minute.
„În urma căutărilor efectuate în baza de date a Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 Bucureşti, au fost identificate trei apeluri referitoare la evenimentul descris de dumneavoastră şi petrecut în data de 26 septembrie anul curent, la orele 3.23, 4.42 şi 4.53”, se arată într-un răspuns oficial al STS.

Conform sursei citate, persoana care a apelat 112 a anunţat la primul apel o urgenţă medicală, motiv pentru care a fost transferată Dispeceratului de Urgenţă a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov. Ulterior însă, aceasta a revenit, precizând că, deşi a fost deja o ambulanţă la adresă, nu se ştie ce are pacientul.

„Apelanta a revenit precizând că, deşi la adresă a fost un echipaj de ambulanţă, nu ştie ce are pacientul, motiv pentru care apelul a fost transferat imediat către acelaşi dispecerat. La ultimul apel s-a anunţat că starea pacientului s-a agravat, cazul intrând în zona de competenţă a ISU - SMURD către care a fost direcţionat”, au explicat reprezentanţii STS.

Cum se apără Ambulanţa

În urma acestor informaţii, SABIF a emis un comunicat în care a prezentat, pe minute, modul de intervenţie, arătând însă că „au fost primite doar două apeluri”, primul la 3.25, iar al doilea la 4.43.

„În noaptea de 26 septembrie, la dispeceratul SABIF au fost primite doar două apeluri de la Dispeceratul 112. Primul apel a fost primit de la 112 la ora 3.25. Legătura a fost dată de Dispeceratul 112 numai către SABIF deoarece în această situaţie, conform indexului de la 112, cazul a fost încadrat drept consultaţie la domiciliu, cod verde. (...) Al doilea apel a fost primit de la 112 la ora 4.43. Legătura a fost dată din nou de Dispeceratul 112 numai către SABIF deoarece, probabil, solicitantul a precizat de la începutul apelului că la această adresă a mai fost o ambulanţă de la SABIF mai devreme şi că acum pacientul se simte mai rău”, a spus SABIF.
Conducerea Ambulanţei susţine însă că instituţia nu a primit şi un al treilea apel, acesta ajungând doar la ISU-SMURD. „La al treilea apel, de la ora 4.53, Dispeceratul SABIF nu a fost niciodată în conferinţă cu Dispeceratul ISU-SMURD şi nici nu a avut cunoştinţă de el”, a precizat sursa citată.

O altă problemă care apare la nivelul SABIF este legată de lipsa tabletei din ambulanţă, însă conducerea instituţiei a explicat că dispozitivul era la STS pentru mai multe verificări.

Medicii de pe Ambulaţă sunt „traşi de urechi”

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă,  a anunţat vineri că medicul de pe cea de-a doua ambulaţă este cercetat după ce au apărut inadverteţe între ce a declarat acesta şi informaţiile date de SMIURD.
În acest caz, medicul de pe prima ambulanţă, cea care a ajuns la locuinţa lui Ioan Gyuri Pascu a primit o sancţiune adminsitrativă şi s-a ales cu reducerea cu 10% din salariu timp de două luni.

O săptămână de la moartea lui Gyuri Pascu

Artistul Ioan Gyuri Pascu, în vârstă de 55 de ani, a murit săptămâna trecută din cauza unei  ischemii miocardice acute. El se afla atunci în locuinţa fostei sale soţii, ea fiind cea care a sunat la 112.Decesul acestuia a dus la declanşarea mai multor anchete, una fiind cea a Ministerului Sănătăţii care a stabilit că primul medic ajuns la faţa locului ar fi tratat superficial cazul.
Şi Serviciul de Ambulanţă a deschis o anchetă care îl viza pe primul medic, acesta fiind acuzat că i-a pus lui Gyuri Pascu diagnosticul de „atac de panică” şi i-a administrat doar un diazepam, fără a-i face şi o eletrocardiogramă.

De altfel, în urmă cu o săptămână, procurorii Parchetului Capitalei au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă, având în vedere vârsta actorului, care avea doar 55 de ani. Surse medicale apropiate anchetei au arătat însă că nici echipajele SMURD care s-au deplasat la locuinţa actorului nu au fost foarte bine pregătite pentru intervenţie.

Astfel, deşi apelul a fost încadrat la urgenţă maximă, spre locuinţa lui Gyuri Pascu a plecat iniţial o ambulanţă SMURD fără medic. Abia ulterior a fost trimisă o a doua ambulanţă cu medic. Mai mult, încă de la declanşarea cercetărilor, anchetatorii au ridicat pentru anchetă defibrilatorul din autopseciala SMURD car se pare ca acesta era defect.

Anchetatorii au mers şi au ridicat mai multe documente atât de la Serviciul de Ambulanţă, cât şi de la SMURD.

A crescut numărul solicitărilor de ambulanţe la 112

Numărul solicitărilor de ambulanţe la numărul unic de urgenţă 112 a crescut în ultimele zile, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă informează că au fost luate măsuri pentru ca asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească în Bucureşti să fie acordată fără sincope.

Concret, la nivelul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov s-a înregistrat vineri o creştere cu 36 – 38% a solicitări. Dacă în mod normal, în 24 de ore, se înregistrează, în medie, între 1.000 şi 1.200 de solicitări, vineri au fost înregistrate peste 1.600 de solicitări.

Pentru a putea face faţă, vineri au lucrat suplimentar opt echipaje de tip B şi C, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă au lucrat suplimentare 16 echipaje de B şi C, două fiind aduse de la Argeş şi unul din Prahova.

Şi la SMURD a fost nevoie de suplimentarea echipajelor, fiind aduse două echipaje de prim-ajutor din Teleorman.

„Aceste măsuri vor fi menţinute cât timp este necesar, astfel încât asistenţa medicală de urgenţă acordată populaţiei să nu aibă de suferit”, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătăţii.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu, a declarat că măsura sumplimentării a fost luată atât ca urmare a creşterii numărului de solicitări din ultimele zile, cât şi având în vedere discuţiile din ultima perioadă legate de modul în care funcţionează Ambulanţa.

Simptome exagerate în momentul apelului

Cristian Grasu, medic coordonator al SABI, a declarat că unele persoane care sună la Dispeceratul pentru Situaţii de Urgenţă nu dau informaţii exacte privind simptomele pe care le au.

„Probabil că a fost un sentiment de insecuritate în rândul populaţiei pentru că, din constatările noastre, gravitatea simptomelor descrise telefonic de apelanţi nu a corespuns cu ceea ce am găsit în teren.Presiunea a fost foarte mari”, a spus medicul pentru Digi24.
El a ţinut să precizeze că medicii vin la serviciu cu gândul de a fi de ajutor, iar dacă cineva greşeşte, nu o face intenţionat.

„Toţi angajaţii serviciului de ambulanţă vin la serviciu cu gândul de a fi de ajutor, cu gândul de a îşi face datoria, toată lumea este concentrată asupra acestui aspect. Dacă se întâmplă greşeli, sunt greşeli omeneşti şi sunt foarte rare”, a conchis medicul Cristian Grasu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite