Tudorel Toader, despre demersul lui Augustin Lazăr: Ficare are dreptul să se adreseze unui judecător dacă este nemulţumit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni, după ce Augustin Lazăr a atacat în instanţă procedura de revocare, că accesul la Justiţie este garantat pentru orice persoană. Ministrul a precizat din nou că nu a fost respectată legalitatea procedurii de numire în funcţie în cazul procurorului general Augustin Lazăr.

UPDATE Accesul la justiţie este garantat în România, oricine are dreptul să se adreseze unui judecător dacă este nemulţumit, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, luni, după ce procurorul general Augustin Lazăr a depus o acţiune în contencios administrativ prin care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie.

"În România, accesul la justiţie este garantat pentru orice persoană, deci fiecare, dacă e nemulţumit - şi sigur că dânsul este nemulţumit -, are dreptul să se adreseze unui judecător. Sigur că problema este să nu abuzăm de dreptul acesta, deşi, din păcate, mulţi abuzează. Eu am plângerea aceea, am citit-o. Astăzi, când programul îmi va permite, voi face o declaraţie mai cuprinzătoare privind legalitatea procedurii de numire în funcţia de procuror general, dar acum, dacă vreţi, vă fac numai o referire, o afirmaţie - uitaţi-vă pe anunţul de declanşare a procedurii de selecţie a candidatului pentru procuror general. Acolo se prevăd condiţiile legale - una, două, trei, patru, cinci, le vedeţi, le ştiţi. Pe data de 16 martie 2016, când s-a închis procedura, termenul de înscriere, dosarul candidatului Lazăr avea două piese - declaraţia de intenţie, prin care declara că vrea să fie procuror general, şi un CV", a afirmat Tudorel Toader, potrivit Agerpres.

El a subliniat că nu exista nimic în plus la dosarul lui Augustin Lazăr. "Comparaţi cele două - cererea şi CV-ul cu cerinţa din anunţul de declanşare a procedurii. (...) Eu vă spuneam şi vă repet - dacă eu eram ministru al Justiţiei la momentul ăla spuneam 'câte dosare avem? Patru. Sunt complete? Nu sunt, unul nu e complet. La revedere!'. Nu mă apuc eu ca ministru să caut (...) să completez dosarele unuia dintre candidaţi", a afirmat Tudorel Toader, potrivit sursei citate,  după ce a participat la o conferinţă despre profesiile liberale din România.

***

Ştirea iniţială: „Am plângerea aceea, am citit-o. Când programul îmi va permite, voi face o declaraţie cu privire la legalitatea numirii în funcţia de Procuror general”, a explicat Tudorel Toader. 

 Ministerul Public a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă, în care arată „care au fost «Criteriile, condiţiile şi documentele solicitate de către Ministerul Justiţiei pentru desfăşurarea procedurii de numire, în aprilie 2016, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - procedură legală şi transparentă», urmare a afirmaţiilor manipulatorii lansate în mass-media".

În document apar criteriile pentru ocuparea funcţiei de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi calendarul procedurii (estimativ). „Urmare a afirmaţiilor manipulatorii lansate în mass-media, arătăm care au fost ,,Criteriile, condiţiile şi documentele solicitate de către Ministerul Justiţiei pentru desfăşurarea procedurii de numire, în aprilie 2016, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - procedură legală şi transparentă”, se arată pe site-ul Parchetului General.

Fostul ministru al Justiţiei Ralucă Prună, care l-a propus pe Augustin Lazăr pentru şefia Parchetului General în 2016, a explicat, la Adevărul Live, cum a  decurs procedura de selecţie. Prună spune că în mapa de candidat, Augustin Lazăr nu a inserat nicio ordonanţă de clasare a unui dosar penal deschis pe numele lui Klaus Iohannis, aşa cum a susţinut ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. „Celebra“ ordonanţă de clasare nu a ajuns nici la CSM, instituţie care a dat aviz pentru numirea lui Lazăr la Parchetul General, şi nici pe masa preşedintelui  Iohannis, cel care a semnat decretul de învestire în funcţie. „La preşedinte au ajuns o scrisoare din partea ministrului Justiţiei, care explică propunerea, avizul CSM, plus CV-ul. Cele trei acte au plecat de la mine din cabinet“, a spus Raluca Prună.

Augustin Lazăr contestă în instanţă evaluarea făcută de Tudorel Toader

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, cere în instanţă suspendarea revocării din funcţie, acesta a atacat în instanţă raportul de evaluare făcut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Augustin Lazăr a contestat raportul de evaluare la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanţa urmează să stabilească primul termen în acest proces. 

De asemenea, procurorul general a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare. 

Decizia vine după ce Tudorel Toader a afirmat pe 24 octombrie că Lazăr ar fi semnat o ordonanţă de clasare a unui dosar penal care îl viza pe Klaus Iohannis, ministrul promiţând inclusiv faptul că va aduce probe în sprijinul acuzaţiei. Ceea ce nu s-a întâmplat. Ba mai mult, miercuri seara s-a aflat că de fapt respectiva clasare a fost dată de un alt procuror pe care îl cheamă Cristian Lazăr. De altfel, acesta din urmă a confirmat ieri că, în 2014, a dat soluţie de clasare în dosarul amintit de Toader.  Procurorul Cristian Lazăr, a subliniat că acel document nu avea ce să caute în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr precizând că persoana care a pus rezoluţia acolo trebuie să răspundă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite