Ministrul Justiţiei a trimis la CSM propunerea de reînvestire a lui Kovesi la DNA. Membru CSM: Nu am fost încântat de modalitatea în care s-a procedat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţie vrea ca Laura Codruţa Kovesi să mai aibă un mandat la DNA FOTO Eduard Enea
Ministrul Justiţie vrea ca Laura Codruţa Kovesi să mai aibă un mandat la DNA FOTO Eduard Enea

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Membrii CSM urmează să dea un aviz consultativ, iar decizia finală îi aparţine preşedintelui Iohannis. Pe de altă parte, judecătorul Horaţiu Dumbravă a declarat că „procedura de a fi nominalizată intempestiv” la conducerea DNA „nu îi face bine” lui Kovesi.

UPDATE Judecătorul Cristi Danileţ, membru al CSM, a declarat, joi, că Laura Codruţa KOvesi este cea mai bună alegere pentru şefia DNA.

„Ministrul propune. CSM nu se propunţă decât pe asta. Secţia de procurori va da un aviz în urma unui interviu public. Avizul său este unul consultativ. În final, preşedintele ţării va decide. Este o procedura care s-a aplicat în mod constant din 2005 încoace, sub ministri din guverne de coloratură politică diferite. Evident, Kovesi este cea mai bună alegere. Ministrul Justiţiei îşi asumă propunerea pe baza rezultatelor incontestabile ale DNA”, a declarat Danileţ, potrivit news.ro. 

UPDATE Klaus Iohannis a declarat joi, la Cotroceni, că a fost informat despre începerea procedurilor în cazul reînvestirii la conducerea DNA a Laurei Codruţa Kovesi.

„Este evident că am fost informat despre acest demers şi m-am exprimat deja în public de două ori. Cred că rezultatele de la DNA vorbesc de la sine”, a spus Iohannis.

UPDATE Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a declarat, joi, la Alba Iulia, că nu este deloc încântat de modalitatea în care s-a procedat la DNA privind reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi.

„Nu am fost încântat de modalitatea în care s-a procedat pentru că DNA, în mod cert, a avut rezultate pozitive, s-au atins zone ale corupţiei, pe care nu le credeam posibile a fi atinse. E clar că trendul de anchetă şi modul în care s-au făcut anchetele e unul mai mult decât pozitiv. Dar cred că nu e bine să se vină intempestiv cu o propunere în condiţiile în care se cer anumite criterii pe care tocmai Comisia Europeană le spunea în raportul MCV. Aici modalitatea am criticat-o şi îmi menţin critica. Cred că ar fi fost necesar să vină cu anumite criterii pe care să le discute public doamna ministru. Nu uitaţi că din 2005 toate funcţiile publice la instanţe şi la parchete se bazează pe competiţie, pe transparenţă şi pe onestitatea procedurii. Cred că s-ar fi impus şi în cazul procurorului-şef la DNA”, a spus Dumbravă, potrivit news.ro.

De asemenea, el a mai adăugat că procedura aleasă de ministrul Justiţiei pentru conducerea DNA „nu îi face bine” Codruţei Kovesi, afirmând că nu ştie dacă aceasta avea, la momentul în care Raluca Prună a făcut propunerea, o cerere de reînvestire în funcţie. 

„Nu face bine cu atât mai puţin doamnei Kovesi procedura în care s-a ajuns de a fi nominalizată intempestiv. Nici nu ştiu dacă avea la momentul în care s-a propus renominalizarea cerere de a fi reînvestită în funcţia de procuror şef”, a mai spus Dumbravă.

De asemenea, el a mai menţionat că efectele activităţii DNA sunt benefice pentru societate, însă trebuie discutat şi dacă există câteva sincope, iar aceste discuţii ar putea fi axate pe subiecte precum scăderea numărului de inculpaţi trimişi în judecată, achitări, restituirile unor dosare la DNA sau deciziile Curţii Europene privind activitatea direcţiei.

„Sunt convins că o discuţie într-un interviu în faţa Ministrului Justiţiei, care să fie public, ar fi făcut mult mai bine, inclusiv doamnei Kovesi, chiar dacă ar fi fost reînvestită şi chiar dacă concluzia evident ar fi putut să fie aceeaşi”, a spus Dumbravă.

El a ţinut să precizeze că poate şi alţi procurori ar fi avut dorinţa să participe la această competiţie, însă a recunoscut că nu are informaţii în acest sens.

Dumbravă a mai spus că este convins că nu cu rea-credinţă a fost făcută propunerea de reînvestire, dar „modalitatea în care a fost făcută nu a fost, din păcate, cea mai bună”.

CSM a primit propunerea Ministerului Justiţiei

Preşedintele CSM, Mircea Aron, a declarat că CSM a primit cererea ministrului Justiţiei de reînvestire a Codruţei Kovesi la sefia DNA încă de luni, 29 februarie, şi a transmis-o Secţiei pentru procurori, care urmează să dea un aviz consultativ, arată news.ro.

Aron a precizat că din acest moment nu mai pot fi depuse alte candidaturi, nominalizarea pentru şefia DNA fiind atributul exclusiv al ministrului Justiţiei.

Ministerul Justiţiei a transmis CSM propunerea reînvestirii lui Kovesi la DNA

Mai exact, propunerea ministrului Justiţiei a fost trimisă pe 29 februarie la CSM şi înregistrată la instituţia care urmeaza să dea un aviz consultativ în acest caz.

După avizul CSM, decizia finală privind reînvestirea lui Kovesi în fruntea DNA va aparţine preşedintelui Klaus Iohannis.

Raluca Prună a declarat joi că este dezamăgită de cum au reacţionat unii politicieni după ce a anunţat că va propune reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA, precizând că nu a fost încălcată nicio procedură.

„Pentru toţi cei care spun că nu am respectat procedura, îi invit să se uite la ultimele proceduri, la cele de acum trei ani şi să îmi spună dacă am încălcat procedura. Cu privire la reînvestire, există în lege. Ca jurist şi ca ministru sunt responsabilă şi asigur pe toată lumea că nu se încalcă nicio lege. Eu nu înţeleg săă intru într-o dezbatere politică într-o chestiune are este foarte importantă. Sunt dezamăgită de unii politiceni că duc această discuţie în aceşti termeni”, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, potrivit Mediafax.

Săptămâna trecută, în timpul discursului susţinut cu ocazia prezentării bilanţului DNA pe anul 2015, ministrul Justiţiei a anunţat că va propune reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi pentru un nou mandat la DNA.

„Înţeleg să iau act de performanţa susţinută a DNA şi să aplic dispoziţiile legii prin propunerea de reinvestire a procurorului şef al DNA”, spunea Prună în urmă cu o săptămână.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite