Ministerul Sănătăţii îi dă replica lui Eugen Nicolăescu: „Investiţiile la Institutul Cantacuzino în perioada mandatelor sale au fost fonduri irosite!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul Cantacuzino are o datorie de 30 de milioane de lei
Institutul Cantacuzino are o datorie de 30 de milioane de lei

Ministerul Sănătăţii (MS) i-a cerut joi deputatului Eugen Nicolăescu să fie responsabil cu privire la declaraţiile făcute pe marginea activităţii Institutului Cantacuzino, după ce parlamentarul a declarat ieri, într-o declaraţie de presă, că Guvernul nu doreşte „viabilizarea institutului, ci distrugerea şi îngroparea acestuia”.

Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii, ar fi irosit fondurile primite de la Guvern pentru reluarea activităţii Institutului Cantacuzino. Aşa se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Ministerul Sănătăţii.

„Ministerul Sănătăţii reaminteşte deputatului Nicolăescu că a deţinut în două rânduri manadatul de ministru al Sănătăţii fără a rezolva sau măcar a ameliora situaţia de la Institutul Cantacuzino, iar investiţiile realizate în perioada mandatelor sale au reprezentat fonduri irosite în urma unui management defectuos”, subliniază instituţia.

Potrivit comunicatului de presă, „Nicolăescu a informat eronat instituţiile ierarhice superioare cu privire la faptul că în cadrul Institutului Cantacuzino există condiţii normale de lucru pentru obţinerea autorizaţiei de bună practică şi reluarea producţiei de vaccin gripal”.

În consecinţă, Guvernul României a aprobat în 2013 suma de 10.000.000 de lei din fonduri publice ca investiţie pentru desfăşurarea activităţii institutului şi demararea producţiei vaccinului gripal, notează Ministerul Sănătăţii. „Au fost astfel realizate 400 000 de doze de vaccin neconform a căror utilizare puteau pune în pericol sănătatea publică în România. De altfel, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deschis dosare penale în vederea cercetării cauzelor care au determinat apariţia acestei situaţii, precum şi alte aspecte de natură penală”, conchide comunicatul MS.  

Eugen Nicolăescu: „Se doreşte distrugerea şi îngroparea institutului”

În cursul zilei de miercuri, Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii, a declarat că în perioada celor două mandate ale sale a încercat să îi asigure Institutului Cantacuzino rolul pe care îl merită în societatea românească. Concret, Nicolăescu a precizat că în primul său mandat (2006 - 2008) a demarat un amplu program de investiţii, oprit în 2009. „În anul 2013 am acordat Institutului statutul de obiectiv de importanţă strategică pentru România cu fondurile financiare aferente”, a explicat Nicolăescu.

Acesta a precizat, în declaraţia de presă, că urmare a acestui sprijin, „Institutul Cantacuzino a reuşit să pună în funcţiune şi să califice linia de fabricaţie vaccin gripal, conform afirmaţiilor Agenţiei Naţionale a Medicametului şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, deşi conducerea Institutului nu a luat toate măsurile pentru a asigura calitatea vaccinului”.

De asemenea, Nicolăescu a punctat că reprezentanţii ANMDM au fost prezenţi în institut şi au avut posibilitatea de a supraveghea dacă normele de calitate au fost respectate. „Aceştia nu au sesizat nicio abaterea de la acestea până la testele finale”, a punctat Nicolăescu.

„Din 2014 Guvernul Ponta a transferat Institutul Cantacuzino din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, evident cu consecinţe de blocare a activităţii şi nefinalizarea acţiunilor începute în 2013. În 2015 Institutul Contacuzino, înglodat în datorii, este ofertat de Guvernul Ponta Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti sau cui doreşte să îl ia. Prin modul în care a acţionat Guvernul Ponta, înteleg că nu doreşte viabilizarea acestui institut strategic al României, ci distrugerea şi îngroparea acestuia”, mai spune fostul ministru al Sănătăţii.

Ponta: „Situaţia de la Institutul Cantacuzino este una complicată”

Miercuri dimineaţă, premierul Victor Ponta a declarat că l-a informat pe Iohannis cu privire la situaţia complicată în care se află Institutul Cantacuzino.

„E o situaţie complicată pentru că, în 2013, i-am dat ministrului de atunci, Nicolaescu (Eugen Nicolaescu, fost ministru al Sănătăţii-n.r.) banii pe care i-a solicitat, i-a cheltuit şi tot nimic n-au făcut. Cred că împreună o să găsim o soluţie pentru Cantacuzino, aici ţine însă de faptul că, din 2010, s-a retras autorizaţia şi sunt slabe perspective ca într-un termen foarte scurt să obţină din nou autorizaţie. Deci, între timp, tot o să băgăm bani şi n-o să producă nimic concret pentru piaţă mai repede de un an, un an şi jumătate”, a explicat premierul Victor Ponta.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a descins miercuri la Institutul Cantacuzino, unde, de câteva luni, angajaţii protestează faţă de situaţia în care se află instituţia, cerând inclusiv susţinerea şi implicarea preşedintelui ţării, pentru împiedicarea desfiinţării institutului. „Nu am venit mai devreme pentru că am vrut să văd dacă se rezolvă problema. Am văzut că nu se clarifică lucrurile si atunci am vrut să vin personal să discut cu conducerea, să găsim soluţii. Este inadmisibil sau exclus să dispară institutul”, le-a spus Iohannis angajaţilor Institutului Cantacuzino care protestau în curte, înarmaţi cu pancarte.

Activitatea de sănătate publică trebuie susţinută de stat

Şeful statului a vizitat centrul de producere a vaccinului gripal, laboratorul microbiologie moleculară şi laboratorul infecţii respiratorii virale, precum şi muzeul Institutului Cantacuzino. În total, Iohannis a petrecut o oră şi jumătate la institut.

„Cred că simpla mutare a institutului de la un minister la altul nu poate să rezolve problema, eu cred că aici este nevoie de o decizie politică. Trebuie să ştim ce vrem cu institutul. Dacă ne lămurim, sunt convins că vom găsi şi soluţii", a arătat şeful statului în contextul în care institutul tocmai a fost mutat de la Ministerul Sănătăţii la cel al Educaţiei, care la rândul lui a încercat, fără succes, să-l paseze la Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Potrivit preşedintelui, activitatea de sănătate publică din Institut ar trebui, însă, susţinută cu finanţare de la stat. În prezent, se ia în discuţie ştergerea datoriilor Institutului Cantacuzino, care ajunge la 30 de milioane de lei. Aşa a explicat Adrian Onu, directorul demisionat de la Cantacuzino, la scurt după ce vizita preşedintelui Iohannis s-a încheiat.

„Se va implica în găsirea unei soluţii, care să fie pe termen lung şi să fie mai independentă de fluctuaţiile politice”, a declarat Adrian Onu, adăugând că unitatea strategică, aflată în curs de auditare, are conturile blocate, o parte din sumele obţinute din activitatea desfăşurată ducându-se direct la creditori.

Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a analizat, pe 17 martie, situaţia Institutului Cantacuzino, care şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite