UPDATE Ministerul Sănătăţii este executat silit în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti. Întreg patrimoniul a fost pus sub sechestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi bebeluşi au murit în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti FOTO Adevărul
Mai mulţi bebeluşi au murit în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii va fi executat silit, fiind nevoit să plătească daune pentru incendiul de la Maternitatea Giuleşti. Ministerul ar trebui să plătească a 12-a parte din suma de 4,2 milioane de euro, daunele pe care le-au primit familiile, conform instanţei de judecată.

UPDATE Nicolae Bănicioiu a declarat, marţi, că ministerul va plăti cele peste patru milioane de euro pentru incendiul de la Maternitatea Giuleşti, aşa cum s-a decis în instanţă, dar apoi juriştii instituţiei se vor îndrepta împotriva celorlalte părţi implicate pentru a recupera banii.

„Eu ştiu doar că trebuie să respectăm o hotărâre a instanţei şi nu avem de ce să comentăm acest lucru. Ştiu că acea greşeală nu a fost nici din cauza mea, nici din vina colegilor mei, dar trebuie să li se plătească familiilor", a spus Bănicioiu, citat de Mediafax.

El a precizat că ministerul va plăti atât cât a decis instanţa, dar, ulterior, juriştii instituţiei vor încerca să recupereze banii de la celelalte părţi implicate.

„Noi nu avem altă variantă decât să punem în aplicare hotărârea instanţei. Şi asta o să facem. Banii vor fi asiguraţi din bugetul ministerului şi cât a zis instanţa, atât plătim. Ştiu că sunt colegii mei la minister care discută cu avocaţii şi cu executorul judecătoresc şi stabilesc un plan de punere în aplicare a sentinţei judecătoreşti. (...) Aceşti paşi regulamentari care sunt descrişi de legile în vigoare îi stabilesc juriştii de la minister şi bineînţeles că se vor duce să recupereze banii de la părţile implicate. Evident că vom face lucrurile acestea”, a declarat ministrul Sănătăţii.

UPDATE Întreg patrimoniul Ministerului Sănătăţii este pus sub sechestru, dar poate fi folosit, instituţia dorind să plătească în acest an despăgubirile de peste patru milioane de euro stabilite în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, sumă pe care o va cere la rectificarea bugetară.

„În urma discuţiei pe care am avut-o cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, am hotărât să cerem la Ministerul de Finanţe ca, la rectificarea bugetară, să ne aloce suma de aproximativ patru milioane de euro, pe care să o plătim părinţilor. Există sechestru asigurător pe mijloacele fixe, acesta se menţine, dar noi vom putea utiliza patrimoniul”, a spus secretarul de stat Alin Ţucmeanu, după întâlnirea cu executorii judecătoreşti.

La rândul lor, executorii judecătoreşti au spus că sechestrul pus pe întreg patrimoniul Ministerului Sănătăţii nu acoperă în totalitatea valoarea de peste patru milioane de euro, dar, în urma discuţiilor de la MS, sunt de părere că nu va fi necesară valorificarea acestuia.

„Există o solidaritate consfinţită de o hotărâre judecătorească”

„Există o solidaritate consfinţită de o hotărâre judecătorească. Încercăm să identificăm bunurile imobile aflate a Ministerului, avea obligaţia încă din 6 iunie să ne prezinte o listă cu bunurile care pot fi valorificate”, a declarat un avocat marţi, la intrarea în sediul instituţiei. 

Pe de altă parte, oficialii din MS susţin că nu au bani în conturi şi că nu pot plăti daunele care li se impun. 

„O să vorbesc în numele tuturor părţilor civile. În aprilie s-a pronunţat decizia care a obligat Ministerul Sănătăţii, Primăria Capitalei la plata daunelor de peste 4 milioane de euro. A fost făcută o sonaţie şi nu s-a efectuat plata de bunăvoie. Aşa că vom proceda la executare silită. Statul nu a înţeles că trebuie să achite prejudiciile suferite de aceste familii”, a declarat Daniel Iorga, unul dintre avocaţii famiilor afectate în urma incendiului din 2010.

Ce condamnări s-au dat în dosar

Florentina Cîrstea a fost condamnată definitiv la doi ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul incendiului în care şase nou-născuţi au murit şi alţi doi au fost răniţi grav, iar Maternitatea Giuleşti a primit o amendă penală de 400.000 de lei. Fostul manager al Maternităţii profesorul Bogdan Marinescu a fost şi el condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare.

Electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare, în timp ce în cazul şefului Serviciului tehnic Vasile Dima a încetat procesul după ce acesta a decedat. Şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat de magistraţi după ce acesta fusese acuzat de neglijenţă în serviciuEra în concediu în ziua incendiului.

Judecătorii i-au obligat, în solidar pe inculpaţii Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu", Florentina Cîrstea, Gigel Oprea şi Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giuleşti în solidar cu părţile responsabile Ministerul Sănătăţii şi Municipiul Bucureşti – prin primarul general, la plata mai multor sume de bani.

Banii reprezintă despăgubiri pentru victimele şi rudele victimelor incendiului din vara anului 2010. În total, cei implicaţi trebuie să achite 4.231.500 de euro. Instanţa a constatat că pentru Florentina Cîrstea, despăgubirile materiale vor fi achitate de firma de asigurări Astra SA, în limita a 10.000 de euro, iar pentru Maternitatea Giuleşti aceeaşi firmă trebuie să achite despăgubiri în limita a 500.000 de euro.

6 nou-născuţi au murit pe 16 august 2010

Această sentinţă vine după aproape cinci ani de la incendiul care a izbucnit la salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi din cadrul Secţiei de Neonatologie a Maternităţii Giuleşti din Bucureşti. 

Pe 16 august 2010, trei bebeluşi au murit în incendiul produs în cadrul materinităţii, în timp ce opt nou-născuţi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti au fost duşi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare din cauza complicaţiilor. Două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Dosarul deschis în urma acestui incendiu a ajuns pe masa procurorilor Parchetului General care după patru luni au trimis cazul în instanţă, la Judecătoria Sectorului 6. Procesul a început pe 10 ianuarie 2011.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite