Miliardarul Beny Steinmetz şi consultantul politic Tal Silberstein vor fi eliberaţi vineri, dar vor rămâne sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beny Steinmetz in court, August 14, 2017 JACK GUEZ/AFP via „Haaretz”
Beny Steinmetz in court, August 14, 2017 JACK GUEZ/AFP via „Haaretz”

Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz şi consultantul politic Tal Silberstein vor fi eliberaţi condiţionat vineri, urmând să rămână sub supraveghere, anunţă surse citate de site-ul Ynetnews.com.

Benjamin Steinmetz şi Tal Silberstein au ajuns la un acord cu procurorii, astfel că vor fi eliberaţi în anumite condiţii, arată Mediafax.ro

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein şi alţi patru oameni de afaceri au fost plasaţi în arest preventiv, luni seară, de justiţia din Israel. Acuzaţiile se referă la fals, uz de fals, spălare de bani, fraude, abuz de încredere şi obstrucţionarea justiţiei.

Arestarea omului de afaceri Beny Steinmetz în Israel are legătură cu investigaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie care îl vizează în România, au afirmat surse judiciare şi din cadrul poliţiei israeliene, citate de cotidianul Haaretz.

Despre ce este ancheta

Miliardarul Beny Steinmetz şi consultantul politic Tal Siberstein, împreună cu alţi cinci afacerişti, au fost arestaţi luni  în Israel în cazul unei mega-anchete.  Dosarul are legătură cu cu arestarea lui Steinmetz din luna decembrie 2016, într-un caz de corupţie, care implica zeci de milioane de dolari. În decembrie 2016, autorităţile israeliene l-au plasat pe Steinmetz sub arest la domiciliu, eliberându-l două săptămâni mai târziu, fără a-l pune sub acuzare, într-un dosar privind acuzaţii de mită în cadrul activităţilor firmei sale de minerit Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) din Africa. Compania BSGR a negat că ar fi vinovată de vreun delict. Cu acea ocazie, poliţia a informat că Steinmetz şi alţi israelieni care trăiau în afara ţării ar fi plătit zeci de milioane de dolari unor înalte oficialităţi publice din Guineea, stat în vestul Africii, pentru a-şi promova afacerile.

Ofiţerul care conduce ancheta, Avshalom Ahrak, a declarat în instanţă că poliţia se teme că Steinmetz va influenţa investigaţia, dacă va fi eliberat din arest. “Acest bărbat ne-a dovedit, prin capacităţile sale de a interfera, că, dacă ar fi eliberat, ar putea lua măsuri care ar interfera cu investigaţia”, a spus Ahrak. Steinmetz afirmă că întregul dosar împotriva sa are la bază declaraţia falsă a unei femei neidentificate. Miliardarul a arătat că ancheta care îl vizează este un “război politic” finanţat de miliardarul George Soros, mai relatează „Haaretz”.

Procesul din România

Beny Steinmetz şi Tal Silberstein sunt judecaţi la Curtea de Apel Braşoş în dosarul „Ferma Regală Băneasa”, caz în care au fost trimişi în judecată „prinţul” Paul Lambrino, afaceristul Remus Truică, Dan Andronic- patronul „Evenimentului Zilei”,afaceristul Moshe Agavi, avocaţi, afacerişti şi funcţionari.Procurorii DNA au cerut în 2016 emiterea unor mandate de arestare în cazul celor doi israelieni, dar Curtea Supremă a respins solicitarea.

Potrivit anchetatorilor, Truică, Andronic, Silberstein, Steinmetz şi alte persoane implicate în acest caz ar fi ar fi constituit „un grup infracţional organizat” care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prinţul Lambrino. Gruparea lui Steinmetz ar fi pus la dispoziţie bani – aproximativ 4 milioane de euro, care au fost daţi prinţului în schimbul cedării drepturilor litigioase, suport mediatic, relaţii printre magistraţi sau funcţionarii publici, şi influenţe politice- pentru a deschide uşi.

Consilierul politicienilor

Beny Steinmetz are domiciliul  în Elveţia şi are dublă cetăţenie, israeliană şi franceză. În decembrie 2015, Steinmetz era cotat drept cel mai bogat israelian, cu o avere de 7,4 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires şi se afla pe locul 178 din lume. În România, israelianul este implicat în afacerea Roşia Montană- prin firma  BSGR şi imobiliare, în care l-a avut partener pe milionarul Remus Truică.

Tal Silbesterstein a lucrat pentru Traian Băsescu în 2002, când acesta era primar al Capitalei, şi în 2009, când a candidat pentru al doilea mandat de Preşedinte. El a fost strategul de campanie al lui Adrian Năstase în 2004, iar după ce acesta a pierdut alegerile a încheiat un contract de consultanţă cu noul premier, Călin Popescu Tăriceanu. Silberstein s-a intersectat în activitatea de consultant cu Dan Andronic, cu care a fost asociat într-o societate.




 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite