Meleşcanu, la Paris: Cine se simte descurajat de coadă să meargă la Nancy. E la 385 de kilometri de Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Externelor Teodor Meleşcanu s-a declarat surprins de numărul mare de români care s-au strâns în faţa ambasadei României de la Paris pentru a vota. După fiasco-ul din primul tur, când mii de români din diaspora nu au putut vota din cauza proastei organizări a secţiilor de vot, expaţii români s-au coordonat şi s-au strâns în faţa secţiilor de vot cu ore bune înainte de deschiderea urnelor.

Avem satisfacţia că aici, la secţiile de votare, apelul nostru către cetăţenii care doresc să-şi exprime dreptul de vot pentru a  veni cât mai de dimineaţă la secţiile de votare a fost, într-adevăr, urmat. La ora actuală avem deja un număr important de oameni care aşteaptă, iar procesul de votare merge foarte bine”, a declarat Meleşcanu în această dimineaţă, la Paris. Ministrul Externelor nu a votat la secţia în faţa căreia a făcut declaraţiile de presă pentru „a nu priva un alt român din comunitate de dreptul de a-şi exercita votul”. 

În ciuda cozii impresionante, după cum a apreciat chiar ministrul, acesta este convins că toţi românii vor putea vota. „Din calculele pe care le-am făcut rezultă că, în mod normal, cu această organizare, cu toate măsurile, ar putea să voteze toţi cei care se prezintă la vot. Dacă în 2009, cu cinci ştampile, au votat la Paris, într-o singură secţie de votare, 3800 de oameni, astăzi, prin măsurile organizatorice care s-au luat, două secţii de votare, 14 ştampile, comisiile sunt complete, ar trebui să ajungem undeva până pe la 10.000 de oameni, fără nici un fel de probleme. Sperăm ca toată lumea să-şi poată exprima dreptul de vot”, a spus Meleşcanu. 

Întrebat dacă este surprins de numărul mare de oameni care au venit dimineaţa să voteze la secţia organizată în ambasada României la Paris, Meleşcanu a răspuns:  

Da, şi mi-am dat seama cât de eficient este mesajul pe care l-am transmis şi eu de la Bucureşti, dar şi ambasada de aici, pe toate reţelele de socializare, pentru că are un impact deosebit. Este un număr impresionat de mare. Sunt mai mulţi la ora actuală decât erau în turul I, în seara zilei când s-au petrecut problemele legate de imposibilitatea pentru unii de a-şi exercita dreptul de vot.

Meleşcanu a lăudat apoi Ministerul Afacerilor Externe pe care l-a preluat în urmă cu mai puţin de o săptămână, după demisia lui Titus Corlăţean, pentru felul în care decurge votul. Cu toate acestea, de când a preluat mandatul, Meleşcanu a repetat în fiecare ieşire publică faptul că organizarea secţiilor de votare din diaspora este o atribuţie ce revine Biroului Electora Central (BEC) şi nu MAE.

„Este un lucru foarte bun pe care l-am făcut, iar funcţionarea – puteţi să-i întrebaţi pe toţi cei care ies din secţia de votare - funcţionarea cu noile măsuri este ireproşabilă şi doresc să mulţumesc sincer tuturor şi colegilor din Ministerul de Externe, dar mai ales tuturor celor care reprezintă partidele politice şi fac o treabă extraordinară în secţia de votare. Le doresc doar puterea de a rezista până la ora 21:00 ca să meargă în acelaşi ritm”, a spus Meleşcanu.

„Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care stau la coadă să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă. Cei care doresc cu adevărat să voteze şi pot să facă acest sacrificiu pot să se ducă acolo, mai ales că este un oraş superb”, a mai spus Meleşcanu. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite