VIDEO Manifestanţii unionişti înnoptează în Piaţa Universităţii. Ministrul de Interne cere un raport privind incidentele din Piaţa Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platforma Unionistă Acţiunea 2012 organizează marşul Luptă pentru Basarabia în Bucureşti. In fotografie, George Siminion când era imobilizat de jandarmi  FOTO Inquam Photos Liviu Florin Albei
Platforma Unionistă Acţiunea 2012 organizează marşul Luptă pentru Basarabia în Bucureşti. In fotografie, George Siminion când era imobilizat de jandarmi  FOTO Inquam Photos Liviu Florin Albei

Mitingul organizat de Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” în Piaţa Victoriei s-a încheiat puţin după ora 18.00, o parte a manifestanţilor îndreptându-se către Piaţa Universităţii, unde deja se află liderul unioniştilor, George Simion, care cheamă oamenii la manifestaţie. Mai mult, unioniştii au anunţat că înnoptează în corturile instalate în Piaţa Universităţii.

UPDATE 23.40 Militanţii unionişti se pregătesc să înnopteze în Piaţa Universităţii, în cele circa 50 de corturi care au fost amplasate, urmând ca manifestaţia să fie reluată duminică dimineaţă, liderul Platformei Unioniste ”Acţiunea 2012”, George Simion estimând la 200 numărul celor care vor dormi în piaţă, scrie News.ro.

Potrivit sursei citate, la ora transmiterii acestei ştiri, un grup de aproximativ 30-40 de manifestanţi continuă să scandeze sloganuri prounioniste, în timp ce ceilalţi se pregătesc pentru noaptea pe care o vor petrece în corturi. Majoritatea bucureştenilor care veniseră să-şi arate susţinerea s-au retras din piaţă.

Organizatorii le-au cerut participanţilor să încheie manifestaţia la ora 23 pentru a se odihni pentru reluarea ei duminică dimineaţa până când vor fi primiţi de către premierul Dacian Cioloş. De asemenea, li s-a cerut să nu consume băuturi alcoolice în zona protestului. Organizatorii continuă să le aducă manifestanţilor ceai cald şi pături pentru a rezista frigului de peste noapte.

”Suntem pregătiţi să stăm în piaţă şi până pe 1 decembrie, până ce vom discuta cu premierul şi liderii partidelor politice”, a declarat pentru News.ro George Simion, liderul Platformei Unioniste "Acţiunea 2012", el precizând că de la bun început a fost intenţia ”Acţiunii 2012” să stea în stradă până când vor fi ascultaţi de către decidenţii politici de la Bucureşti.

Simion a spus că ”Acţiunea 2012” a pregătit din vreme evenimentul. ”Corturile le avem de la filiala noastră din Suedia care le-a luat gratis de la organizatorii unui festival de acolo care altfel le-ar fi aruncat”, a spus George Simion. Acesta a estimat la 200 numărul persoanelor care-şi vor petrece noaptea în Piaţa Universităţii.

UPDATE Reacţia lui Ponta

„Guvernul Iohannis- Cioloş a venit la Putere în urma unor demonstraţii publice NEAUTORIZATE! Azi au folosit forţa împotriva participanţilor la marşul unionist! Şi va fi din ce în ce mai rău", scrie Victor Ponta într-o postare pe Facebook.

UPDATE Ultimatumul unioniştilor: premierul şi liderii partidelor să îşi asume unirea ca proiect de ţară, până duminică la ora 14.00

„Dacian Cioloş, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu şi Nicuşor Dan sunt chemaţi de unioniştii din stradă să îşi asume Unirea ca proiect de ţară. Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formaţiuni politice din România anunţat de unionişti, este duminică, ora 14:00. Manifestanţii care au ridicat baricadă la Piaţa Universităţii din Bucureşti precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României şi reprezentanţii partidelor politice îşi vor asuma clar că vor susţine o Declaraţie de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României şi că vor trata Unirea ca proiect de ţară cu toţi paşii concreţi aferenţi acestui proiect naţional", anunţă unioniştii, citaţi de News.ro. 

UPDATE Reacţia ministrului de Interne 

„Ministrul Afacerilor Interne, domnul Ioan-Dragoş Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei, care au condus la reţinerea celor cinci participanţi”, precizează MAI într-un comunicat, citat de RomâniaTV. 

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu va ezita să ia masuri în situaţia în care au fost săvârşite abuzuri în timpul intervenţiei jandarmilor. Jandarmii au primit dispoziţie să nu intervină în derularea manifestaţiei din Piaţa Universităţii, decât pentru a asigura protecţia participanţilor şi fluidizarea traficului din zonă.

UPDATE Firea o contrazice pe Gorghiu

Primarul Capitalei Gabriela Firea afirmă că reacţia Jandarmeriei, care a ridicat cinci manifestanţi la mitingul de sprijin pentru unirea României cu Republica Moldova, a fost exagerată şi a acuzat-o pe liberala Alina Gorghiu că dezinformează pentru a acoperi gafa Guvernului tehnocrat în acest caz. „Condamn cu fermitate atitudinea iresponsabilă a preşedintelui PNL, Alina Gorghiu, care acuză Primăria Capitalei de escaladarea tensiunilor şi violenţelor între jandarmi şi participanţii la mitingul unionist din Bucureşti. Astfel de atitudini manipulatoare sunt extrem de periculoase şi pot determina o creştere a violenţelor in urmatoarea perioadă", scrie Firea pe Facebook.

„Jandarmeria a decis reţinerea în forţă a celor 5 lideri ai manifestanţilor, fără implicarea sau consultarea Primăriei Capitalei - o acţiune pe care o considerăm exagerată. Doamna Gorghiu doreşte, prin afirmaţiile sale iresponsabile, să acopere o gafă imensă a Guvernului tehnocat, dând vina pe Primărie. Jandarmeria este o instituţie în subordinea Ministerului de Interne, deci a Guvernului. Nu este prima dată când preşedintele PNL minte în legătură cu activitatea mea, de aceea o somez pe doamna Gorghiu să nu mai dezinformeze populaţia şi să nu mai provoace campanii de manipulare”, mai spune primarul Capitalei.

UPDATE Preşedintele PNL Alina Gorghiu a făcut un apel, sâmbătă, către administraţia locală a Capitalei şi jandarmerie să permită manifestarea paşnică a oamenilor aflaţi la mitingul unionist şi să blocheze elementele care vor ca manifestaţia să degenereze, ea precizând că apropierea alegerilor din Moldova naşte tensiuni pe ambele maluri ale Prutului şi că „nu dăm un exemplu de democraţie blocându-le accesul la protest.”

„Lansez un apel către actuala administraţie a Bucureştiului/Jandarmerie să permită manifestarea paşnică a oamenilor. Să blocheze elementele care vor să degenereze marşul dar respectănd mesajul militanţilor corecţi”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook. 

Update George Simion, care a fost ridicat de jandarmi din Piaţa Victoriei şi dus la secţia de poliţie, unde a fost amendat, susţine că a fost agresat şi că i-au fost rupte hainele, imputându-i-se că a forţat cordonul de jandarmi.

El a lansat un apel, folosind o portavoce, chemându-i pe bucureşteni să ceară unirea alături de cei aproximativ 200 de oameni aflaţi deja în Piaţa Universităţii şi a avertizat că demonstranţii nu vor pleca până nu vor fi invitaţi la o discuţie cu premierul Dacian Cioloş, potrivit News.

"Stăm aici până ne primeşte premierul Cioloş", a strigat George Simion. De altfel, din momentul reţinerii sale, el a lansat mai multe apeluri pe Facebook cerând susţinătorilor unirii să meargă la Universitate.

Întrebat dacă are autorizaţie pentru această acţiune, el a spus că nu este nevoie, pentru că Piaţa Universităţii este locul în care românii şi-au câştigat libertatea.

Potrivit postului Digi24, cei patru tineri ridicaţi de jandarmi au fost amendaţi cu 3.000 de lei. În acest moment, în Piaţa Universităţii, manifestanţii au montat mai multe corturi şi au spus că nu vor pleca până nu vor fi ascultaţi de autorităţi.

De ce au fost amendaţi

Patru din cele cinci persoane care au fost duse la secţia de poliţie în urma incidentelor de la manifestanţia din Piaţa Victoriei au fost amendate cu câte 3.000 de lei, pentru instigarea prin orice mijloace, cu intenţia de tulburare a adunării publice, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, Mihai Vornicu, de la Jandarmeria Capitalei.

Mihai Vornicu a precizat că printre cele patru persoane amendate este şi George Simion, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, organizatorul marşului din centrul Capitalei. Acesta a precizat că amenzile au fost date în baza prevederilor Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.

Cinci persoane duse la poliţie


Câţiva participanţi la marşul „Luptă pentru Basarabia” organizat de Platforma Unionistă "Acţiunea 2012" au fost reţinuţi, sâmbătă, în Piaţa Victoriei, după ce unii dintre manifestanţi au încercat să forţeze cordonul de jandarmi.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Captialei, Georgian Enache, a declarat sâmbătă, pentru News.ro că, în urma incidentelor de la manifestaţia din Piaţa Victoriei, cinci persoane au fost luate de jandarmi şi duse la Secţia 1 de Poliţie pentru identificare.

Georgian Enache a precizat că, în prezent, manifestaţia este în desfăşurare, fără a avea loc alte inciente. El a adăugat că manifestaţia este autorizată în Piaţa Victoriei până la ora 18.00, potrivit News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei a mai spus că, în autorizaţia pentru manifestaţie, traseul marşului este din zona Unirii, Hanul lui Manuc, spre Piaţa Universităţii, Piaţa Română, Piaţa Victoriei, fără revenire în Piaţa Universităţii.



El a precizat că dacă organizatorii manifestaţiei voiau să ajungă în Piaţa Universităţii, trebuiau să ceară acest lucru la Primăria Capitalei, în solicitarea de autorizare a marşului. În condiţiile în care în autorizaţie nu este trecută ca loc de protest şi Piaţa Universităţii, jandarmii au format un cordon la intrarea pe Calea Victoriei, pentru a-i împiedica pe manifestanţi să meargă pe un traseu neautorizat.

„Fără George nu plecăm”

Asta după ce mai multe persoane au încercat să spargă cordonul de jandarmi, şi au încercat să blocheze Calea Victirie, în faţa Guvernului. Jandarmii au reacţionat şi au scos mai multe persoane, care au instigat la această acţiune,  din mijlocul demonstranţilor.

În acest moment mai multe persoane sunt duse către secţiile de poliţie din zonă pentru a fi identificate.  „Fără George nu plecăm”, strigă demonstraţii. Este vorba de unul dintre organizatorii marşului, George Simion, care a fost ridicat de jandarmi şi urcat în dubă. În Piaţa Victoriei se strigă „Eliberaţii, eliberaţii!”. Atmosfera este în continuare tensionată.

Ce spunea George Simion

"Solicităm premierului şi preşedinţilor partidelor care se vor înscrie în cursa electorală să-şi asume reunirea naţională printr-o declaraţie a Legislativului, în sesiunea viitoare, şi asumarea proiectului reunificării că proiect de ţară, cu toţi paşii care decurg prin această: interconectare energetică, unificare monetară, spaţiu mediatic comun", a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, care a organizat marşul.

Potrivit acestuia, marşul este unul autorizat şi se desfăşoară pe traseul: Hanul lui Manuc-Brătianu-Magheru-Lascăr Catargiu-Piaţă Victoriei şi înapoi la Universitate.

"Vrem să transmitem un mesaj clar: Că nu mai avem răbdare! Premierul şi partidele politice văd chestiunea reunificării într-un timp de generaţii viitoare. Noi vrem că generaţia noastră să facă unire. Este ultima şansă pentru fraţii noştri români de peste Prut", a mai spus George Simion.

El a menţionat că manifestanţii nu vor pleca din stradă până nu vor purta dialoguri cu premierul Dacian Cioloş şi reprezentanţii partidelor. "Nu plecăm din stradă până nu purtăm dialoguri cu aceste partide şi cu premierul României. O să le transmitem că o să rămânem în stradă până când doleanţele noastre vor fi auzite şi până vor dialoga cu noi", a afirmat Simion.

„Basarabia e România!”

Aproximativ 2.000 de persoane participă astăzi în Capitală la „Marşul pentru Unire” . Oamenii au plecat din centrul oraşului, de la Piaţa Unirii, şi se îndreaptă spre Guvern.

Manifestanţii strigă "Basarabia e România!" şi le cer liderilor politici să facă din unirea României cu Basarabia o prioritate. Ei au plecat din Piaţa Unirii, pe traseul spre Guvern şi apoi Piaţa Universităţii, potrivit Mediafax.

"Noi nu suntem partide, nu suntem organizaţii, noi suntem oameni liberi, suntem unionişti. Ne-am adunat din toate colţurile ţării să îi întâmpinăm pe fraţii noştri basarabeni, care anul trecut au venit pe jos spre ţară şi a căror dorinţă nu a fost ascultată de clasa politică din România. Exstă o mare indiferenţă în momentul ăsta la Bucureşti, dar indiferenţa asta trebuie să se oprească astăzi, aici şi acum. Ne-am adunat în faţa Hanului lui Mnauc pentru că de aici a fost răpită Basarabia prima oară şi nu o să oprim această manifestaţie până când premierul Dacian Cioloş şi toţi liderii partidelor politice nu o să ne asculte şi o să îşi asume unirea ca proiect de ţară", a declarat unul dintre manifestanţi.

Aproximativ 2.000 de persoane

Printre ei sunt mulţi tineri, dar şi vârstnici, unii dintre ei îmbrăcaţi în costume naţionale şi purtând drapele tricolore. Pe tot traseul ei au scandat "Basarabia e România" şi "Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti". La marş se află şi vicepreşedintele USR Clotilde Armand, potrivit News.ro


„Este al cincilea an când organizăm o astfel de manifestare la Bucureşti. De la an la an suntem din ce în ce mai mulţi. Un marş similar a scos 50 000 de oameni în stradă la Chişinău pe 27 martie anul acesta. Însă anul acesta nu mai plecăm acasă până când politicienii de la Bucureşti, reprezentanţi ai Guvernului şi ai partidelor politice care au şansa de a accede în viitorul Parlament recunosc necesitatea Reunirii şi îşi asumă actiunile care vor duce la împlinirea acestui deziderat”, se arată pe anunţul de organizare al evenimentului.

„Implicaţi-vă activ în a pune politicienii să adopte Unirea ca proiect de Ţară.  Implicaţi-vă activ în a arăta fraţilor noştri de peste Prut că România vrea UNIRE!”, au mai scris organizatorii.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite