Marian Vanghelie a fost adus miercuri la DNA, pentru a fi audiat în dosarul de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie, edilul sectorului 5 FOTO Adevărul
Marian Vanghelie, edilul sectorului 5 FOTO Adevărul

Edilul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost adus cu duba miercuri, în jurul prânzului, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în dosarul de corupţie. Asta,  înainte ca Instanţa Supremă să decidă, joi, dacă primarul va rămâne sau nu după gratii.

Primarul sectorului 5 este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, infracţiuni pe care, spun anchetatorii, le-ar fi comis vreme de opt ani, timp în care ar fi beneficiat de o mită record, de 90 de milioane de euro.

Edilul Marian Vanghelie i-ar fi cerut omului de afaceri Marian Dumitru, un apropiat al edilului, să strângă 10.000 de semnături pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Băsescu. Asta arată, printre altele, magistraţii Curţii Supreme în motivarea deciziei prin care primarul a fost trimis în spatele gratiilor pentru 30 de zile.

Fostul europarlamentar Elena Băsescu a precizat însă că nu i-a cerut lui Marian Vanghelie să strângă semnături contra cost pentru ea, reamintind că nu a candidat la alegerile europene din 2014.

„Nu am cerut niciodată nimănui să-mi strângă semnături contra cost, cu atât mai puţin lui Marian Vanghelie sau celorlalţi oameni invocaţi în documentele citate în presă. De altfel, pe aceştia nici măcar nu îi cunosc", a scris, pe Facebook, Elena Băsescu. Aceasta a reamintit că nu a candidat la alegerile europarlamentare din 2014, subliniiind că, în aceste condiţii, invocarea numelui său este "nejustificată". 

Concret în motivarea deciziei, judecătorii expun şi declaraţia lui Marian Dumitru, apropiat al primarului Sectorului 5, în care se arată că Vangelie ar fi cerut strângerea de semnături pentru fiica fostului preşedinte.

„Cu referire la altă sumă plătită cash, Marian Dumitru a relatat că în anul 2012, când fiul inculpatului şi-a serbat majoratul, i-a dat aproximativ 95.000 euro cash, iar în primăvara anului 2014, inculpatul i-a cerut să strângă 10.000 de semnături pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Băsescu, banii necesari acestei activităţi fiind scăzuţi din comisionul ce-i era cerut (...), suma plătită pentru cele 9.000 semnături strânse fiind de câte 15 lei/ semnătură”, se arată în motivarea judecătorilor.

Sediul PSD Sector 5, renovat din comisionul cerut de Vanghelie

De asemenea, judecătorii au notat şi relatările omului de afaceri în care explica modalităţile prin care Marian Vanghelie primea comisioanele, renovarea sediului de campanie al PSD fiind una dintre ele.

„Privind alte modalităţi, adiacente, prin care Marian Dumitru a achitat comisionul cerut de Marian Vanghelie, în reţinerile parchetului, ar fi: realizarea ori plata de lucrări de renovare şi amenajare a spaţiilor comerciale folosite de SC Fashion Brand Management SRL, altor spaţii, între care sunt enumerate sediul de campanie al candidatului Partidului Social Democrat la alegerile prezidenţiale din anul 2009, sediul aceluiaşi partid situat în cartierul Cotroceni (imobil str.Obedenaru, proprietate a SC Calex Business Grup SRL), sediul aceluiaşi partid din sectorul 5 birouri din primărie, suportarea cheltuielilor inculpatului Vanghelie Marian Daniel la anumite restaurante, sponsorizarea unor manifestări de partid (ex. –revelionul de la Romexpo)”, se arată în documentul citat.

O altă modalitate de plată a comisionului, susţine Marian Dumitru, este cea prin care ar fi primit de la Joey Alvaro, organizator de spectacole, suma de 225.000 euro într-un cont din Emiratele Arabe, suma urmând să i-o dea lui Marian Vanghelie. 

De ce a ajuns Vanghelie după gratii

Instanţa care a decis că Vanghelie trebuie să stea după gratii 30 de zile mai susţine că faptele care ar fi fost săvârşite de acesta sunt grave, având în vedere consecinţele acestora asupra bugetului local, infracţiunile fiind de natură să provoace rezonanţă negativă în societate, arată instanţa supremă, în motivarea deciziei de arestare a edilului.

„Privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică şi pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, măsura arestării preventive fiind şi proporţională cu gravitatea acuzaţiilor prin raportare şi la natura interesului public ocrotit, dar şi suficientă pentru realizarea scopului astfel cum prevede art.202 alin.1 Cod procedură penală, ordinea publică însemnând, printre altele, un climat social firesc care presupune funcţionarea normală a activităţilor economice, financiare, fiscale", conform motivării deciziei Curţii Supreme.

Sursa citată arată că există o stare de pericol pentru ordinea publică dacă Vanghelie ar fi lăsat în libertate, fie prin activitatea ulterioară faptelor din dosar, fie prin reacţia negativă declanşată în societate.

„Faptele presupus săvârşite sunt de natură a provoca rezonanţa negativă în societate, infracţiunile presupus a fi fost săvârşite sunt grave, avându-se în vedere şi consecinţele acestora asupra bugetelor autorităţilor locale", potrivit motivării instanţei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite