Marian Popescu, preşedintele Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti: „Am fost îngrozit când am avut de-a face cu plagiatul lui Ponta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Din 2012 până astăzi, plagiatul a început să fie un fel de vedetă mediatică, nu fără costuri”, declară preşedintele Comisiei de etică a Universităţii din Bucureşti. FOTO Eduard Enea
„Din 2012 până astăzi, plagiatul a început să fie un fel de vedetă mediatică, nu fără costuri”, declară preşedintele Comisiei de etică a Universităţii din Bucureşti. FOTO Eduard Enea

Marian Popescu, presedintele Comisiei de etică a Universităţii din Bucureşti, a declarat duminică, la lansarea cărţii Emiliei Şercan „Fabrica de doctorate”, că a fost „îngrozit” în 2012, când a avut de-a face cu primul plagiat major, cel al premierului de la acea vreme,Victor Ponta, caz în care a avut sprijinul Universităţii, dar „nu fără presiuni” sau fără „un context tulbure”.

„Eu am fost îngrozit în momentul în care, în anul 2012, am avut de-a face cu primul plagiat major, cel al premierului de atunci, domnul Victor Ponta, cu care am descoperit un domeniu, şi anume oameni care nu se ştie de ce sau se ştie de ce au nevoie de titluri universitare şi plagiază, adică fură. Mai greu acceptă că plagiatul este un furt”, a afirmat el.

Marian Popescu a mai spus că, „din 2012 până azi, plagiatul a început să fie un fel de vedetă mediatică, nu fără costuri”.

„Contextul legat de plagiatele universitare revelă un mare mecanism al complicităţii, aşa cum plagiatul Ponta l-a dovedit. Acolo au fost complici miniştri, şi nu numai unul singur, au fost complice structuri universitare”, a completat el.

Preşedintele Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti a susţinut că, în cazul plagiatului lui Victor Ponta, a avut sprijinul Universităţii, dar „nu fără presiuni”.

„Am avut sprijinul Universităţii din Bucureşti în două situaţii: o dată în a da verdictul privind plagiatul Victor Ponta, nu fără presiuni, nu fără un context tulbure, şi al doilea, cel al scriitorilor din puşcării. Universitatea din Bucureşti a făcut o intervenţie publică la Ministerul Educaţiei cerând o reglementare legală care să împiedice acest fenomen”, a conchis Marian Popescu.

Ministrul Educaţiei a semnat pe 1 august 2016, Ordinul prin care i-a fost retras titlul de doctor în Drept fostului premier Victor Ponta. Măsura a fost luată după ce, pe 27 iulie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a dat vot final de plagiat în cazul tezei de doctorat redactată de Victor Ponta sub îndrumarea lui Adrian Năstase.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite