MAE, despre românul răpit în Libia: A fost solicitat sprijinul partenerilor internaţionali ai României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O grupare înarmată a răpit sâmbătă patru ingineri - trei libieni şi un român - din perimetrul Sharara, care face parte din câmpul petrolifer Murzuk
O grupare înarmată a răpit sâmbătă patru ingineri - trei libieni şi un român - din perimetrul Sharara, care face parte din câmpul petrolifer Murzuk

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că celula de criză constituită după răpirea unui român în Libia şi-a continuat activitatea şi, printre altele, a solicitat sprijinul partenerilor internaţionali ai României. Apoi, au fost analizate diverse scenarii de evoluţie a cazului şi acţiunile posibile. De asemenea, MAE ţine legătura cu familia românului şi cu firma la care acesta lucra, pentru a găsi o soluţie de rezolvare a crizei.

”Celula de criză interinstituţională convocată de ministrul afacerilor externe şi-a continuat activitatea. În cursul zilei de 16 iulie 2018 a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, o nouă reuniune destinată evaluării celor mai recente informaţii privind situaţia cetăţeanului român. În cadrul reuniunii, reprezentanţii instituţiilor care fac parte din Celula de criză au analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român”, anunţă MAE.

Ministerul a transmis că Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, ”a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile centrale şi locale libiene pentru soluţionarea cazului”.

”Totodată, a fost solicitat sprijinul partenerilor internaţionali ai României”, mai transmite MAE. Cel mai probabil, autorităţile române al apelat la United States Africa Command din US Army care are competenţe în zona Libiei şi a acţionat de mai multe ori acolo, în misiuni oficiale sau mai puţin oficiale. 

Marţi dimineaţă, conducerea MAE a avut o întrevedere cu Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Libiei la Bucureşti, pentru coordonarea demersurilor de soluţionare a situaţiei.

”De asemenea, Celula de criză este în permanenţă în contact cu reprezentanţii companiei angajatoare şi cu familia cetăţeanului român”, se mai arată în comunicatul MAE.

Un inginer român şi alţi trei colegi de-ai lui care lucrează pentru o companie petrolieră din Sahara au fost fost răpiţi, a anunţat, sâmbătă, presa din Libia.

În prima fază nu era clar ce grupare a pus la cale răpirea. Conform unor surse, în zonă îşi fac de cap luptătorii Statului Islamic (ISIS) şi cei din gruparea Ansar al-Sharia. Ambele organizaţii sunt foarte periculoase şi au revendicat mai multe asasinate sau atentate. Scenarii de răpire a civililor străini sunt frecvent puse în scena de cele două grupări cu dublu scop: strângerea de fonduri şi instalarea terorii. Din păcate, nu de puţine ori aceste răpiri s-au finalizat cu decapitarea victimei. Aceleaşi surse mai susţin, însă, că, cel mai probabil, românul a fost răpit de una din grupările mai mici care activează în zonă, unde un număr foarte mare de formaţiuni militare şi paramilitare care-şi dispută cea mai importantă resursă: controlul asupra petrolului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite