MAE despre cei doi militari americani acuzaţi că ar fi violat o româncă în Italia: „Actul de justiţie imparţial să fie înfăptuit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe a anunţat că a transmis Ambasadelor Italiei şi Statelor Unite ca la finalizarea anchetei „actul de justiţie independent şi imparţial să fie înfăptuit”, ca urmare a informaţiilor apărute privind „persoana de cetăţenie română din Italia care acuză doi militari americani de presupuse abuzuri”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, prin intermediul Ambasadei României la Roma şi a Consulatului General al României la Trieste, a întreprins imediat demersurile necesare pentru obţinerea de informaţii cu privire la cazul semnalat.

„Reprezentanţii misiunilor României se află în contact permanent cu autorităţile italiene, iar personalul consular de la Trieste s-a deplasat la spitalul unde se află internat cetăţeanul român. Conducerea spitalului din localitatea Vicenza, unde este internat cetăţeanul român, a comunicat consulului României la Trieste că cetăţeanul român a refuzat să beneficieze de asistenţa consulară oferită de autorităţile române şi a solicitat să nu-i fie divulgate datele cu caracter personal. Cu toate acestea, autorităţile consulare au reiterat disponibilitatea de a acorda asistenţa consulară”, menţionează MAE în informarea de presă transmisă miercuri.

De asemenea, MAE precizează că este în contact cu autorităţile judiciare şi poliţieneşti din Italia, precum şi cu Ambasadele Republicii Italiene şi a SUA la Bucureşti, cărora le-a fost transmisă „aşteptarea clară a autorităţilor române de a fi informate cu privire la circumstanţele producerii acestui incident, starea de sănătate a cetăţeanului român şi cursul anchetei în desfăşurare".

„Totodată, MAE a transmis aşteptarea părţii române ca la finalizarea anchetei şi funcţie de rezultatele investigaţiei judiciare, actul de justiţie independent şi imparţial să fie înfăptuit, iar cei vinovaţi să suporte consecinţele prevăzute de lege", se mai arată în comunicat.

Doi militari americani ar fi violat o româncă gravidă în şase luni

Doi militari americani staţionaţi la o bază din nordul Italiei sunt acuzaţi de violarea unei românce prezentată drept prostituată, cazul stârnind tensiuni diplomatice între Roma şi Washington, în contextul în care justiţia americană solicită repatrierea celor doi, scrie Il Giornale di Vicenza.

Cei doi militari americani - Gray Gerelle Lamarcus şi Edil Mc Cough (amândoi în vârstă de 21 de ani) - sunt staţionaţi la baza militară Del Din, situată în apropierea oraşului Vicenza (regiunea Veneto, nordul Italiei).

Cei doi militari americani sunt acuzaţi de tâlhărirea, lovirea şi violarea unei românce în vârstă de 24 de ani, care era însărcinată în şase luni, în oraşul Vicenza.

Din cauza agresiunii, românca, prezentată drept prostituată, riscă să piardă sarcina şi este internată într-un spital din San Bortolo, în apropiere de Vicenza.

Potrivit presei italiene, Statele Unite solicită repatrierea celor doi militari americani pentru a fi judecaţi de o instanţă americană.

Primarul din Vicenza, Achille Variati, i-a cerut ministrului italian al Justiţiei, Andrea Orlando, să intervină pentru a opri extrădarea celor doi militari în Statele Unite.

„Îi cerem în mod preventiv ministrului Justiţiei să respingă o eventuală renunţare la jurisdicţia italiană", a scris primarul din Vicenza, amintind că unul dintre suspecţi a fost acuzat şi de violarea unei minore italience.

Politicienii italieni cer judecarea americanilor în Italia

Totodată, mai mulţi politicieni italieni, inclusiv o eurodeputată, cer ca cei doi militari americani să fie judecaţi în Italia, considerând inacceptabilă solicitarea americană ca cei doi să fie transferaţi în Statele Unite, scrie Corriere della Sera.

„Nu cred că este admisibilă solicitarea armatei americane de a-i judeca în ţara lor pe cei doi militari care au violat şi bătut o femeie însărcinată, mai ales că unul dintre suspecţi a fost anchetat şi pentru violarea unei minore", afirmă eurodeputata Alessandra Moretti.

„Nu se poate înţelege argumentaţia pentru care un militar acuzat de o infracţiune gravă ar trebui să se sustragă justiţiei italiene", a adăugat Moretti.

La rândul său, deputata Daniela Sbrollini a adresat o interpelare ministrului italian al Justiţiei, Andrea Orlando. 

„În conformitate cu Tratatul de la Londra din 1951, dacă un militar american comite un delict pe teritoriul italian, procesul ar trebui să aibă loc în Italia, eventual la Vicenza", a precizat Daniela Sbrolini, care a luat legătura şi cu ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, precum şi cu secretarul de stat pentru Politici Sociale şi Oportunităţi Egale, Teresa Bellanova.

Conform Il Giornale di Vicenza, unul dintre cei doi militari a încercat să se sinucidă după comiterea agresiunii, fiind internat în prezent. De altfel, unul dintre cei doi militari este suspectat de violarea unei minore, tot în Italia, în toamna anului trecut.

„În conformitate cu Acordurile privind statutul forţelor străine existent între Italia şi Statele Unite, Washingtonul cere statului-gazdă transferul juridicţiei în toate cazurile în care este implicat personal militar american", a declarat maiorul american Mike Weisman, purtătorul de cuvânt al Brigăzii americane 173 din Italia.

Potrivit site-ului TGcom24.it, agresiunea a avut loc la jumătatea lunii iulie. Românca în vârstă de 24 de ani, care s-ar fi prostituat, a fost abordată de cei doi militari americani, a fost urcată într-o maşină, dusă pe un câmp, unde a fost bătută, violată şi abandonată.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Doi militari americani, acuzaţi de violarea unei românce în Italia. Statele Unite cer repatrierea suspecţilor

Doi militari americani staţionaţi la o bază din nordul Italiei sunt acuzaţi de violarea unei românce prezentată drept prostituată şi care ar fi fost în luna a şasea de sarcină. Acest caz a stârnit tensiuni diplomatice între Roma şi Washington, în contextul în care justiţia americană solicită repatrierea celor doi, scrie Il Giornale di Vicenza.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite