Lucian Duţă, fostul preşedinte CNAS: „Acuzaţiile care mi se aduc sunt absolut aberante!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine că nu a primit niciun document în privinţa sesizării de către Guvern a DNA în cazul său, adăugând că acuzaţiile care i se aduc sunt „absolut aberante”. Medicul a completat că, cel mai probabil, va fi chemat la DNA pentru a da explicaţii privind cardul de sănătate.

„Nu am primit niciun document. Am văzut ce aţi văzut şi dumneavoastră. Mi se pare anormal ca singurul sistem antifraudă din România care ar aduce cetăţenilor 400 de milioane de euro să fie blocat de primul ministru şi finul său, domnul fost preşedinte al CNAS”, a precizat Duţă întrebat dacă i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile din sesizarea către DNA.

Duţă a precizat că în contractul său de management ca preşedinte al CNAS nu scrie nicăieri că este răspunzător de profitul Imprimeriei Naţionale. Întrebat dacă se aşteaptă să fie chemat la DNA pentru a da explicaţii, Duţă a spus: „Probabil că voi fi chemat, depinde de ce vor considera dânşii că trebuie făcut. Nu pot eu să anticipez ce va face DNA”.

Guvernul a anunţat, ieri, că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul naţional de sănătate, cu efecte în neimplementarea proiectului şi determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă.

Neregulile au fost sesizate de către inspectorii Corpului de Control al prim-ministrului, într-un raport redactat în urmă cu aproape o lună.

Duţă, acuzat că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu

În document se arată că introducerea cardului a fost aprobată, în şedinţă de guvern la începutul lunii septembrie 2010, prin memorandum aprobat de premierul Emil Boc, iniţiat de ministrul Sănătăţii Attila Cseke, şi şeful CNAS, Lucian Duţă, fiind stabilită producerea cardurilor începînd cu ianuarie 2011 într-un ritm de un milion carduri lunar, astfel încât toţi cei 18,5 milioane de asiguraţi, la care se face referire în memorandum, să fie acoperiţi în 18-19 luni.

Inspectorii îl acuză însă pe Lucian Duţă că nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit defectuos obligaţiile de serviciu, prin faptul că nu a încheiat cu Imprimeria Naţională contractul pentru producerea cardului, a propus acordarea către Poşta Română, prin negociere fără publicarea unui anunţ de participare, a contractului de curierat, fără ca Poşta să aibă exclusivitate pentru prestarea acestor servicii şi a determinat o pagubă la Imprimerie de peste 1,2 milioane euro.

Producerea cardurilor, amânată

Mai precis, Imprimeria a derulat, în numele CNAS, proceduri de achiziţie publică pentru achiziţia materiilor prime (achitând 19,8 milioane lei către furnizorul foliilor de policarbonat şi 12,9 milioane euro către furnizorul cipurilor fără însă ca, în final, să înceapă producerea efectivă a cardurilor din cauza întârzierilor a unor activitţi prevăzute în memorandum, ceea ce a generat cu deficit de numerar la nivelul Imprimeriei şi întârzieri la plăţi), pentru furnizarea soluţiei informatice şi achiziţia serviciilor poştale şi de curierat.

Inspectorii arată că în memorandumul Guvernului a fost stabilit ca distribuţia cardurilor să fie asigurată de Poşta Română, deoarece aceasta ar fi avut drept exclusiv de prestare a servicului, dar la momentul controlului s-a constatat că acest drept nu exista, tariful practicat fiind mai mare decât cel pentru care autoritatea a acordat un drept exclusiv.

Ca urmare, arată inspectorii, preşedintele CNAS şi directorul Imprimeriei nu trebuiau să aprobe documentaţia de atribuire, ci ar fi trebuit asigurate proceduri concurenţiale pentru poştă şi curierat.

Termenele din memorandum nu au fost respectate

În raport se mai arată că, din cele 15 măsuri prezentate în memorandum pentru introducerea cardului, niciuna nu a fost realizată integral la termen, ceea ce a generat întârzieri, iar CNAS nu a mai încheiat un contract cu Imprimeria, astfel că procesul tehnologic de realizare a cardurilor nu a mai început.

În opinia inspectorilor, faptul că fostul preşedinte CNAS Lucian Duţă şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile a condus la situaţia în care proiectul privind introducerea cardurilor de sănătate nu a mai fost aplicat nici până la sfârşitul anului 2012, acestea constituind posibile fapte de natură penală. Lucian Duţă a demisionat din funcţia de preşedinte al CNAS în luna mai a anului 2012.

Pe aceeaşi temă:

Gâlceavă politică pe cardul de sănătate

Un raport elaborat de Corpul de Control al primului ministru Victor Ponta, referitor la întârzierile implementării cardului naţional de sănătate, a pus pe jar lumea politică.

Lucian Duţă, fostul şef al CNAS, susţine că premierul Victor Ponta este cel care a blocat proiectul cardului de sănătate

Lucian Duţă, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), susţine că acuzele care i se aduc de către Corpul de Control al primului-ministru sunt nefondate, dat fiind faptul că nu a făcut niciun contract cu Poşta Română şi Imprimeria Naţională, astfel că nu a efectuat nicio plată către cele două companii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite