Liceu de lux, o afacere PDL-PSD. Familia lui Vasile Blaga (PDL) şi cea a lui Ioan Moraru (PSD) au înfiinţat o şcoală în centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un personaj-cheie este Ioan Hidegcuti. Om cu funcţii înainte şi după '89, şeful Fondului Român de Contragarantare are rolul de a obţine credite garantate de stat pentru liceul privat.

Vasile Blaga (56 de ani), Ion Moraru (63 de ani), Ioan Hidegcuti (64 de ani). Primul este preşedintele PDL. Al doilea este secretar de stat, fost senator PSD, actual şef al Secretariatului General al Guvernului în cabinetul Ponta. Cel din urmă, Ioan Hidegcuti, este omul tuturor regimurilor. În regimul comunist a fost şeful Biroului de Turism pentru Tineret (BTT). După Revoluţie a devenit „tehnocrat", ocupând funcţii de conducere, inclusiv de secretar de stat, la Ministerul Culturii, Ministerul pentru IMM-uri şi Ministerul Economiei. Acum este preşedintele Fondului Român de Contragarantare (FRC), controlat de stat, o instituţie vitală pentru firmele care au nevoie de credite bancare cu sprijinul unor garanţii de stat.


Vasile Blaga, preşedintele PDL, alături de soţia sa, Violett Margareta

image

Hidegcuti este şi asociat cu familiile celor doi politicieni, Blaga şi Moraru, în SC Millenium Education SRL, firma care stă la baza afacerii „Liceul Teoretic Naţional". Şi, pentru că firma în care este asociat are nevoie de credite bancare pentru continuarea afacerii, fondul al cărui preşedinte este asigură contragaranţiile necesare. Conflictul de interese este exclus de Ioan Hidegcuti, care susţine că rolul instituţiei este de a oferi contragaranţii şi că asta şi face.

Educaţia secolului XXI

Firma Millenium Education SRL a fost înfiinţată în luna aprilie a acestui an. Patru asociaţi, cu câte 25% din firmă. Printre ei, Ioan Hidegcuti, preşedintele FRC, şi Sebastian Blaga (24 de ani), fiul lui Vasile Blaga, preşedintele PDL. Ceilalţi doi asociaţi sunt Mareş Valerian (60 de ani), vechi partener de afaceri de-al lui Ion Moraru, şi un anume Mihail Buldan (51 de ani), din Câmpina. Printre administratori întâlnim un manager de top: Emil Sabo (36 de ani), fost director general al CFR SA. Un alt administrator este Anca Moraru (31de ani), fiica actualului şef al SGG, Ion Moraru. Obiectul de activitate al firmei constă în servicii şi suport pentru învăţământ.

În luna mai s-a înfiinţat şi o fundaţie. „Fundaţia pentru Educaţia Secolului XXI". Aici, reprezentarea politică PDL-PSD este făcută de aripa feminină. Preşedinte este Silvia Moraru, soţia secretarului de stat Ion Moraru, şef al Secretariatului General al Guvernului Ponta. Fostă directoare a Liceului „Tudor Vianu", Silvia Moraru este acum directoarea liceului privat. Vicepreşedinte al aceleiaşi fundaţii este Violett Margareta Blaga - soţia liderului PDL Vasile Blaga. Printre membri, Daniela Camelia Lăscuţ, fiica lui Ioan Hidegcuti, şi fosta prezentatoare tv, Dana Războiu.

Credit garantat şi contragarantat

Mecanismul afacerii este explicat de Ioan Hidegcuti, preşedintele în dubla sa calitate: „Şcoala ca atare (Liceul Teoretic Naţional), instituţional vorbind, este centrată pe un ONG, pentru că are mai multe facilităţi fiscale, iar serviciile-suport sunt asigurate de firmă. Firma îşi recuperează investiţia din serviciile pe care le prestează".

Investiţia iniţială a celor patru acţionari a fost de două milioane de lei (455.000 de euro). Asta înseamnă că fiecare acţionar a investit câte 113.000 de euro. De fapt, investiţia este un împrumut făcut firmei, fiecare aducând bani de acasă ca persoană fizică. Pentru continuarea afacerii, cei patru vor să acceseze, prin firma Millenium Education SRL un credit de 400.000 de euro. Însă accesarea unui astfel de credit pentru o firmă nou-înfiinţată se face destul de greu fără garanţii solide. Aici a intervenit Ioan Hidegcuti, prin poziţia sa de preşedinte al FRC. Firma a obţinut o garanţie de la Fondul Naţional de Garantare a IMM-urilor. Garanţia este contragarantată de fondul condus de Hidegcuti, prin preluarea a 80% din riscurile garanţiei. Altfel spus, Hidegcuti a acordat, prin instituţia pe care o conduce, contragaranţii firmei în care este acţionar.

Hidegcuti: „Nu sunt în conflict de interese"

La Fondul Român de Contragarantare, statul este acţionar majoritar. Faptul că firma la care preşedintele instituţiei este acţionar a primit contragaranţii îl plasează pe acesta într-o poziţie susceptibilă de conflict de interese. Însă, preşedintele FRC are un alt punct de vedere: „Eu nu sunt salariat aici, am un mandat de management. Am contract de mandat, pentru că aşa cer normele europene pentru instituţiile financiare. Potrivit legii, daca un demers al meu ar putea fi contrar intereselor societăţii, eu am anumite obligaţii. Care sunt ele?  Să-mi informez directoratul şi auditorul intern şi mai ales să nu iau parte la nicio decizie. Eu vă spun că nu există nicio idee că eu aş avea vreun conflict de interese. Legea spune să nu aibă interese contrare instituţii. Păi, interesul instituţiei tocmai acesta este, să acorde contragaranţii. O societate are dreptul de a lua un credit de la o bancă...", susţine Ioan Hidegcuti.

În ceea ce priveşte creditul, preşedintele FRC spune că s-a ajuns la această soluţie din cauza cerinţelor Ministerului Educaţiei. „Cei de la Comisia Naţională de Acreditare ne-a cerut o şcoală la cheie pentru 400 de elevi. Ca afacere, ideal ar fi trebuit să fie 120 de elevi, dar acum nu sunt decât 36 de elevi. Aşa se face că încercăm să luăm un credit. Pentru început, avem nevoie de circa 400.000 de euro", spune Hidegcuti. În continuare explică procesul obţinerii garanţiei şi contragaranţiei. Fondul de garantare acordă garanţiile în baza unei convenţii încheiate cu fondul de contragarantare. În baza acestei convenţii, FRC preia 80%  din riscul garanţiei. Cu alte cuvinte, la un credit de 400.000 de euro, cât vrea Millenium Education SRL să obţină de la bănci, dacă afacerea nu are succes, FRC achită 320.000 de euro.

Vasile Blaga: „Nu cunosc relaţia firmei cu FRC"

„Firma Millenium Education SRL nu a avut şi, din câte am fost informat, nici nu are intenţia să aibă în viitor raporturi juridice cu Fondul Român de Contragarantare", spune preşedintele PDL, Vasile Blaga. În ceea ce priveşte contribuţia la capitalul social al fundaţiei „Educaţia Secolului XXI", Blaga spune că este de 17.750 de lei. În perioada iulie-octombrie, Violett Margareta Blaga, vicepreşedinte al fundaţiei, a obţinut venituri de 18.150 de lei.

Un an şcolar costă până la 9.000 de euro

Liceul deţinut de familiile Blaga, Hidegcuti şi ceilalţi doi asociaţi este unul exclusivist şi, ca atare, foarte scump. Taxele pornesc de la 5.500 de euro pentru clasa pregătitoare, ajungând până la 8.900 de euro pentru clasele de liceu. Acestor sume li se adaugă cele obţinute din activităţi şi servicii extraşcolare şi extracurriculare: transport, asistenţă medicală, consiliere psihologică, diferite cluburi, cursuri intensive, evenimente, târguri, tabere şi excursii. Orice servicii, inclusiv mesele copiilor, sunt prestate de Millenium Education SRL.  Primul an al şcolii, 2012 / 2013 a început cu numai 36 de elevi, targetul propus pentru următorii doi ani fiind de 200 de elevi, în timp ce capacitatea este de 400 de locuri.

Clasele sunt formate din maximum 15 copii. Oferta acoperă toate etapele şcolare: clasă pregătitoare, ciclul primar, ciclul gimnazial şi liceul.

O afacere cu multe personaje interesante

Ioan Hidegcuti, acţionar în Millenium Education.
Are 64 de ani. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, în perioada 1971-1975. Are doctorat în Economie, obţinut la Academia „Ştefan Gheorghiu".


Ioan Hidegcuti, preşedintele Fondului Român de Contragarantare

image

În regimul comunist a ocupat privilegiata funcţie de şef al Biroului de Turism al Tineretului (BTT). După revoluţie a devenit tehnocrat. Între 1991 şi 1993 a obţinut un post de secretar de stat la Ministerul Culturii. Între 1993 şi 1997 a obţinut fotoliul de director general al RA-APPS. A lucrat şi în sectorul privat, a făcut afaceri, iar din 2001 a obţinut din nou funcţii publice: secretar general al Ministerului Culturii (2001-2005), secretar general al ministerului pentru IMM-uri (2009), iar din decembrie 2009 până în prezent este şeful FRC. Are 25% din SC Millenium Education, iar fiica sa, Daniela Camelia Lăscuţ, este membră a fundaţiei „Educaţia Secolului XXI".

Emil Sabo, administrator în Millenium Education SRL.
Are 36 de ani. Este un apropiat de-al lui Vasile Blaga. Sub mandatul acestuia la Ministerul Dezvoltării, Sabo a fost numit la şefia Companiei Naţionale de Investiţii.


Emil Sabo este trimis în judecată de DNA

În 2010 a preluat fotoliul de director general al CFR SA. Face parte din lotul trimis în judecată de DNA, pentru o fraudă de 700.000 de euro. În perioada în care a fost director general al companiei Activ Invest, prin firmă s-a derulat vânzarea a şase automotoare cu remorcă second-hand din Germania către CFR Călători. Sabo este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Sebastian Blaga, acţionar în SC Millenium Education.
Are 24 de ani. Fiul lui Vasile Blaga a studiat la München, în Germania, unde a urmat cursurile Universităţii Tehnice, secţia Construcţii de maşini şi Management.

Ion Moraru.
Este reprezentat în această afacere de soţie, Silvia Moraru, şi fiică, Anca Moraru. Soţia este preşedinte al fundaţiei şi directoare a şcolii private, iar fiica este unul dintre administratorii firmei.


Ion Moraru, şeful Secretariatului General al Guvernului Ponta

Ion Moraru a fost senator PSD în mandatul 2004-2008, apoi a fost numit de Emil Boc la conducerea Secretariatului General al Guvernului. A fost păstrat pe aceeaşi funcţie de actualul premier Victor Ponta. Este membru PSD din anul 2000. 

Valerian Mareş, acţionar în Millenium Education SRL.
Fost partener cu Ion Moraru în firma Bucharest Arena SA, companie care a cumpărat Palatul Ştirbei, transformat într-un restaurant de lux. A cumpărat „pe datorie" acţiunile lui Ion Moraru, în valoare de 330.000 de euro. Acum, este din nou partener cu familia Moraru prin firma care susţine Liceul Teoretic Naţional.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite