Laura Codruţa Kovesi: CSM a anchetat NUP-ul dat de procurorul Alina Stoica în dosarul „Gala Bute”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că membrii Consiliului Superior al Magistraturii au anchetat rezoluţia de neîncepere a urmării penale (NUP) dată de procurorul Alina Stoica în dosarul „Gala Bute”. Parchetul General şi-a prezentat, marţi, bilanţul pe anul 2014, la eveniment fiind prezenţi şi Laura Codruţa Kovesi, dar şi Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei.

În momentul în care Kovesi a ajuns la Parchetul General, aceasta a fost întrebată de jurnalişti dacă a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile făcute de Elena Udrea pe Facebook, acesta a răspuns că nu a făcut acest demers. 

Mai mult, aceasta a adăugat că nu a comentat niciodată declaraţiile pe care le fac cei anchetaţi de DNA, aşa că nu o va face nici acum.

Alina Stoica, în vizorul CSM în 2013

Întrebată dacă s-a luat vreo măsură împotriva Alinei Stoica, procurorul care a clasat în 2013 dosarul „Gala Bute”, aceasta a spus că încă nu s-a stabilit nicio sancţiune, o decizie urmând să fie anunţată de CSM.

„La momentul la care s-a dispus infirmarea în dosarul <<Gala Bute>> s-a decis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la doamna procuror (Alina Stoica - n.r), iar soluţia urmează să o aflaţi de la CSM”, a spus Kovesi. 

CSM a fost sesizat în legătură cu acest caz în cursul anului 2013, iar în cursul anului trecut Inspecţia Judiciară a clasat sesizarea.

Laura Codruţa Kovesi a mai precizat că „peste 310 milioane de euro aşteaptă să fie executate. Dacă ar intra în bugetul statului, cu aceşti bani s-ar putea dubla salariile medicilor”.

Robert Cazanciuc: „Dacă nu vom investi în şcoli, să ne pregătim să pregătim să investim în penitenciare"

Ministrul Justiţiei a declarat la bilanţul Parchetului General că a demarat împreună cu CSM un program de educaţie juridică în şcoli, în care procurori au participat ca voluntari.

„Educaţia, mai ales de la o vârstă fragedă, este singura modalitate prin care putem cu adevărat să schimbăm ceva, pentru că adevăratele probleme ale României sunt generate încă şi de dezvoltarea insuficientă, vicierea valorilor, perpetuarea ideii că banii se câştigă oricum, prin orice mijloace, cu orice risc. Dacă nu vom investi în şcoli, în mod sigur trebuie să ne pregătim să investim foarte mult în construirea de penitenciare, pentru că problemele pe care le avem acum cu supraaglomerarea acestora vor fi şi mai mari", a spus Cazanciuc.

„Ministerul Justiţiei va susţine procurorii mai ales în domeniul recuperării prejudiciilor. Ne propunem ca până la sfârşitul lunii martie să construim cadrul legislatim necesar înfiinţării unei regii specializate în confiscarea bunurilor sechestrate provenite din infracţiuni. Noua regie va pune bazele unui registru unitar care va colecta date de la toate instituţiile cu competenţe. Parchete, Politie, instanţe: ANAF. Au fost şi vor urma consultări cu colegii din toate structurile de parchet", a mai arătat ministrul Justiţiei.

Robert Cazanciuc le-a transmis procurorilor, prezenţi la bilanţ, că a fost demarat un proces transparent, o competiţie deschisă, pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi le-a cerut acestora să participe la selecţie în aşa fel încât viitoarea conducere să fie aleasă „exclusiv pe criterii de competenţă”.

„Vă asigur că viitorul şef al DIICOT va fi ales doar din rândul celor care vor candida şi vă asigur că nu există nici favoriţi, nici interfenţe politice", a spus ministrul Justiţiei.

Cazanciuc a punctat, în cadrul discursului pe care l-a susţinut la bilanţ, că o prioritate a Ministerului Public o constituie combaterea crimei organizate.

Tiberiu Niţu, procurorul general al României, a prezentat, marţi, bilanţul pe anul 2014 al instituţiei pe care o conduce. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite