Kovesi, despre urmările deciziei CCR: Anumite persoane care sunt implicate în dosare DNA au invocat această excepţie. DNA are serviciu tehnic, DIICOT nu are
0
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a explicat, la Digi 24, în ce măsură vor fi afectate dosarele de corupţie anchetate de procurorii DNA, după motivarea dată de Curtea Constituţională cu privire la imposibilitatea ca SRI să mai facă interceptări în dosarele penale.
Despre decizia CCR:
Deocamdată mi-a stârnit decizia de a rezolva problema. Noi am făcut o evaluare imediat ce a apărut minuta. Decizia are mai multe efecte care vizează activitatea noastră. Cum vom pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică? Procurorii, până acum, puteau apela la poliţie sau la alte organe specializate ale statului: SRI, structuri ale Ministerului de Interne. Erau mai multe posibilităţi prin care DNA folosea resursa umană a mai multor instituţii.
Singurele structuri care pot deţine aparatură sunt DNA şi DIICOT, potrivit cadrului legislativ. Din momentul în care decizia intră vigoare nu putem apela la ajutorul niciunei structuri cum e SRI. Putem apela doar la structuri care au poliţişti judiciari.
Supravegherea tehnică nu înseamnă doar interceptarea comunicaţiilor, înseamnă şi fotografieri în spaţiul public, ascultare ambientală. Fiind multe activităţi pe care le puteam utiliza, 24 de oameni nu puteau asigura toată munca. Anul trecut am avut 11.000 de dosare. În schimb, CCR nu exclude folosirea infrastructurii pentru realizarea interceptărilor. Evaluarea că avem nevoie de 130 de poliţişti şi 10 milioane de euro este o evaluare preliminară.
Ce se întâmplă cu dosarele aflate pe rol?
CCR face o menţiune referitoare la dosarele aflate pe rol. Categoric, la momentul administrării acestor probe, procurorii au respectat legea. Este un paragraf -52- al deciziei. Menţionează că decizia poate avea efecte asupra cauzelor în curs de judecată. Se poate interpreta. Anumite persoane care sunt implicate în dosare DNA au invocat aceasta exceptie. Probabil că după publicare vor fi şi altele. Deocamdată sunt invocate aceste excepţii şi am făcut o evaluare. Judecătorii vor lua o decizie.
Cât de mult vă bazaţi pe interceptări?
Niciodată nu ne bazăm numai pe interceptări. Sunt multe dosare în care nu s-au administrat astfel de probe. Sunt cazurile cu retrocedările la ANRP. Probatoriul se bazează pe altceva. Există dosare în care am făcut interceptări unde am folosit structura tehnică a SRI.
În cât timp ar fi funcţională echipa DNA cu cei 130 de poliţişti?
Sunt doi paşi. Primul, să punem în aplicare în dosarele pe care le avem în curs. Folosirea de poliţişti judiciari cu aparatura SRI. Al doilea pas. Depindem mult de Guvern. Când prin OUG se aprobă suplimentarea schemei de personal, nu înseamnă că vom angaja 130 de poliţişti în aceeaşi zi. Trebuie văzut de unde selectăm. Trebuie să ştie să folosească tehnica, aparaturile. dacă procedurile se derulează repede, vom avea o problemă cu pregătirea lor rapidă. va dura un pic. Depindem foarte mult când se va aproba schema de personal.
Deocamdată, vom lua poliţişti care lucrează pe dosare penale şi care îi vor ajuta pe poliţiştii de la serviciul tehnic. Depinde de obţinerea resurselor. Nu cred că cei 10 milioane vor fi suficienţi. Durează până se fac licitaţiile pentru aparatură. Ştiţi cum merge. Însă, durata de soluţionare a cazurilor nu se va mai face până acum. Dacă o să fie o încetinire a luptei anticorupţie, acest lucru va fi din cauza lipsei resurselor. Am vrut să trag un semnal de alarmă că executarea hotărârilor judecătoreşti definitive rămâne o problemă.
Despre proiectul managerial pentru noul mandat la DNA
Am plecat de la volumul mare de dosar pe care trebuie să-l gestionăm în fiecare an. Volumul de activitate din 2015 a fost aproape dublu faţă de 2014. Volumul creşte. Într-un an de zile noi am înregistrat peste 5.000 de dosare. Noi înregistrăm într-un an mai mult decât putem soluţiona. Soluţia creşterii schemei de personal nu ar rezolva întreaga problemă. Trebuie să căutăm şi soluţii legislative. Aşa cum e cazul recunoaşterii vinovăţiei şi a acordului de recunoaştere a vinovăţiei. O astfel de soluţie ar degreva foarte mult procurorii şi instanţele de judecată. E folosită şi în alte state.
Partener în această discuţie ar putea fi Ministerul Justiţiei care are drept de iniţiativă legislativă. Un alt partener ar fi Parlamentul. Am văzut că în Parlament sunt dezbătute legi pentru modificarea Codului Penal. Nu ar fi bine să fie peticite acestea. Să fim şi noi consultaţi, pentru că magistraţii trebuie să pună apoi în aplicare modificările. O dezbatere serioasă poate fi făcuută cu ministrul Justiţiei, CSM, dar şi cu Parlamentul.
Sunt oameni care încearcă să ne pună piedici, dar sunt mai mulţi care sprijină Justiţia. Astăzi, chiar pot să am un caz concret (n.r.-negativ). În Parlament a fost aprobată o reţinere, nu şi o restare. Nu există o motivare. E o decizie politică care intervine într-o procedură judiciară.
Despre cazul Colectiv
Avem două dosare. Unul care a fost administrat la Secţia militară, iar altul care vizează un primar de sector şi alţi funcţionari. Credem în sloganul din acele zile. Vedem cum corupţia influenţează viaţa cetăţeanului. În unele dosare am constat ca preţul produselor a fost mărit deoarece persoanele care au dat mită trebuiau să-şi recupereze mita.
Despre dosarul Niţu-Oprea:
Este un dosar în care se lucrează. Nu pot să fac comentarii. Din punct de vedere al investigaţiilor necesita cercetări complexe.
Despre un nou mandat în fruntea DNA:
Mi-am dat acordul doamnei ministru pentru un nou mandat în fruntea DNA. Cea mai importantă realizare pe care am fact o ca sef al DNA a fost ca am construit si consolidat o echipă de procurori profesionişti, activi.Nu am avut niciodată planuri să intru în politică. Planul meu nu e să candidez pentru functia de presedinte al României. Nu voi candida nici pentru un mandat de senator sau de deputat. Sunt într-un domeniu care-mi place, în care ştiu să-mi fac treaba. Indiferent dacă voi fi numită pentru un nou mandat sau nu, planul meu de carieră vizează sistemul juridic, nu sistemul politic. Corupţia într-adevăr are efecte devastatoare şi dramatice.
Este foarte important ca şi cazurile de mică corupţie să fie anchetate, nu doar cele de corupţie mare şi medie. Suntem o instituţie puternică şi serioasă, care trece prin impasuri în fiecare zi. Da, poate fi acesta un moment greu pentru că trecem prin schimbări administrative. Am cerut 10 milioane de euro. O sumă mică, în condiţiile în care statul are de recuperat 500 de milioane de euro de pe urma anchetelor DNA. Pentru cei 130 de poliţişti nu e nevoie de un efort bugetar mare.
Despre MCV:
Ca procuror şi şef al DNA pot spune că MCV a fost extrem de util. Sunt aproape 9 ani de când am participat la misiunile de evaluare. A fost util în a face reforme şi paşi înainte în Justiţie. Dacă el va continua, noi vom fi în continuare extrem de cooperanţi,iar toate evaluările care vor urma vor fi extrem de obiective. Nu ne simţim singuri. Da, e un moment greu, dar o să face faţă. Poate mai încep pentru o perioadă, dar o să continuăm. Noi suntem DNA şi nu ne lăsăm.