La 107 ani e pus de Primărie să urce cinci etaje pe scări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul Nicolae Dumitrescu a primit de la primărie o garsonieră la etajul cinci al unui bloc în care liftul nu e funcţional. Generalul de Brigadă în rezervă Nicolae Dumitrescu este unul dintre zecile de bucureşteni care trebuie să-şi părăsească locuinţele din imobilele cu bulină roşie.

Unul dintre cei mai bătrâni oameni din Capitală, Generalul de Brigadă în rezervă Nicolae Dumitrescu (107 ani), locuieşte într-un imobil de pe strada I.C. Brătianu, ridicat în 1932. Clădirea a intrat în reparaţii de la începutul lunii trecute, iar fiecare locatar a primit de la Primărie câte o locuinţă de necesitate în blocurile „gemene" 107 şi 108, de pe Bulevardul Naţiunile Unite.

Generalul Dumitrescu a primit şi el o garsonieră situată la etajul cinci în blocul 108. Deşi plăteşte chiria pentru locuinţa temporară încă din august, n-a apucat să vadă cum arată pe dinăuntru pentru că liftul din blocul 108 nu funcţionează. „Nu mă duc acolo pentru că nu merge liftul şi nu pot să urc atâta. Să facă liftul şi mă duc", spune bătrânul.

Nepoata generalului spune că mersul pe jos nu este o problemă pentru „nea Nelu", dar cu urcatul este mult mai greu. „Merge singur, fără baston, de nu mă pot ţine după el când ieşim la plimbare. Problema este că nu poate urca atâtea etaje. Se ţine el bine, dar nici chiar aşa", spune nepoata generalului. Tot ea susţine că le-a propus reprezentanţilor Primăriei o variantă prin care să rezolve situaţia, dar a fost refuzată. „Am spus că strângem bani de la toţi chiriaşii ca să-i plătim pe cei de la ISCIR ca să pună liftul la punct, dar ni s-a spus că nu e aşa uşor, că trebuie să se facă licitaţie şi că sunt mai multe proceduri", explică femeia. Tot ea spune că unchiul ei locuieşte şi se întreţine singur. „Eu trec pe la el de vreo două-trei ori pe săptămână să văd dacă e totul în regulă şi să îl mai ajut cu câte ceva, dar în rest se descurcă singur", spune ea.

Bea cafea, nu ia pastile şi nu ţine regim

Domnul Dumitrescu este burlac şi, chiar dacă nu mai este la prima tinereţe şi nici la a doua, are aceleaşi tabieturi ca ale crailor din ziua de azi. Bea în fiecare dimineaţă câte un ceai preparat chiar de el, se plimbă aproape zilnic şi din când în când se mai opreşte la un local de pe Bulevard să servească o cafea. Când are chef, ia masa la un restaurant din apropiere. „Merg de aici de la Sfântul Gheorghe până la Spitalul Colţea, traversez prin pasajul de la Universitate, mai merg până la Piaţa Unirii, mă opresc la o cafea şi plec acasă", spune generalul în vârstă de 107 ani.

„Sunt sănătos tun"

Mai mult, seniorul susţine că nu ia niciun fel de medicament şi mănâncă orice. „N-am ţinut şi nici n-o să ţin regim niciodată. De băut, n-am mai băut alcool de 40 de ani, şi tutunul l-am lăsat pe la 27-28 de ani", explică generalul forma bună pe care o are.Nepoata lui spune că, pentru orice problemă de sănătate, „nea Nelu" recomandă spirtul, pe care-l consideră bun la toate. „A făcut analizele de curând şi este sănătos tun", spune ea.
„Nea Nelu" a luptat pe frontul din Odessa în Al Doilea Război Mondial şi spune că a ajuns la venerabila vârstă de 107 ani pentru că nu a făcut excese, a făcut sport şi, spune el în glumă, pentru că nu s-a căsătorit niciodată.

Nu au condiţii pentru că sunt prea puţini

Aproximativ 30 de familii au fost mutate în blocurile gemene de pe Bulevardul Naţiunile Unite din Capitală pentru că Primăria reconsolidează clădirile cu bulină roşie în care locuiesc. Apartamentele în care sunt cazaţi nu au curent electric, apă caldă sau gaze şi nici nu beneficiază de servicii de salubrizare. Cei mai ghinionişti au primit apartamente la etajele superioare şi trebuie să urce zilnic pe scări pentru că liftul nu funcţionează. Dacă ar fi tras apă, gaze şi curent, municipalitatea nu şi-ar fi justificat cheltuiala decât în cazul în care, spun ei, gradul de ocupare al imobilelor ar fi depăşit 20%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite