UNJR cere desecretizarea tuturor protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General. Kovesi: Protocolul DNA-SRI a fost aplicat şi în perioada lui Morar
0Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi că protocolul de colaborare a DNA cu SRI s-a aplicat şi atunci când Daniel Morar a condus DNA, că a fost aplicat ani în şir de către magistraţi şi că nimeni, nici Daniel Morar, nici altcineva nu a denunţat că ar fi fost ceva ilegal în acest protocol. Răspunsul lui Daniel Morar la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi.
Kovesi a mai spus, la Europa FM, că protocolul era unul de cooperare între instituţii, ci nu de colaborare, care "nu a dat drepturi în plus acestor două instituţii, ci a vrut să creeze practici unitare".
Procurorul şef al DNA a explicat că, atunci când a fost întocmit protocolul cu SRI, în 2009, s-a constituit un grup de lucru din care au făcut parte procurori din mai multe structuri.
"A fost, iniţial, întocmit un proiect de protocol, s-au făcut observaţii şi modificări pe marginea lui. Apoi, cu aprobarea lui Daniel Morar, acest protocol a fost multiplicat (...) şi mii de magistraţi l-au aplicat ani de zile. Nimeni, nici Daniel Morar, nu a făcut vreo sesizare că ar fi fost ceva ilegal în acest protocol”, a declarat Kovesi.
Ea a precizat că acest protocol era unul de cooperare instituţională, ci nu de colaborare, care, din punct de vedere juridic, înseamnă altceva.
"Nu există noţiunea de echipă mixtă în acest protocol, ci nu există noţiunea de colaborare, ci cooperare. (...) Sigur că era necesar (protocolul -n.r.) În 2009 erau structuri de parchet care nu aveau un reportofon, nu existau echipe de interceptare la structurile de parchet. S-a simţit nevoia de a exista un astfel de protocol si de armoniza procedurile. Nu este vina procurorului că la acel moment interceptările se faceau exclusiv de SRI, asa cum era stabilit de CSAT. La acel moment trebuiau găsite soluţii pentru a ne îndeplini obligaţiile. Acest protocol nu a dat drepturi în plus acestor două instituţii, ci a vrut să creeze practici unitare", a declarat procurorul şef al DNA.
Codruţa Koveşi e explicat că rolul ofiţerilor SRI în aceste echipe comune se rezuma doar la partea operaţională a acţiunilor de filaj, înregistrare, ofiţerii SRI neavând niciun rol în cadrul dosarului penal.
„Părţile cooperează potrivit competenţelor şi atribuţiilor prevăzute de lege. Protocolul nu a adăugat nimic la lege. Nu există noţiunea de echipă mixtă nicăieri în acest protocol, ci echipă comună. Dacă vorbim de o echipă mixtă, înseamnă că atunci când un procuror şi un ofiţer SRI fac o echipă mixtă, ei pot să facă aceleaşi operaţiuni. În realitate, aceste echipe comune se desfăşurau doar pentru desfăşurarea de anumite activităţi. Ofiţerii SRI nu administrau probe, nu audiau martori, nu făceau nici un fel de activităţi în cadrul dosarului penal, ci doar activităţi tehnice, prevăzute de lege. Atunci când procurorul solicita efectuarea unui filaj, pentru a prinde în flagrant o persoană, se întocmea această echipă comună. Asta însemna că procurorul şi ofiţerul se întâlneau şi exista un dialog: s-a întâlnit persoana care e filată cu denunţătorul? S-au dat banii? Procurorul poate sau nu să intervină? Sigur că trebuia să existe un dialog. Ori, această activitate nu putea s-o facă procurorul singur. Atunci, acest protocol a stabilit limitele şi competenţele pe care le avea fiecare membru. Nu există noţiunea de echipă mixtă în acest protocol, şi nu este o colaborare, ci o cooperare”, a adăugat Kovesi.
Şefa DNA a subliniat, într-o intervenţie la Digi24, faptul că, în ceea ce priveşte rolul ofiţerilor SRI în anchete, aceştia „transmiteau toate informaţiile în scris, air toate actele privesc măsuri de implementare a echipelor tehnice. Ofiţerii nu audiau martori, nu îndeplineau nicio activitate în cadrul dosarelor penale. Activitatea lor era exclusiv pe partea tehnică”.
În ceea ce priveşte natura secretă a acestor protocoale, Laura Codruţa Kovesi a declarat că la nivelul anului 2009, legea specifica că „toate echimantele SRI, modul de lucru, modul de efectuare al înregistrărilor erau clasificate, însă toate informaţiile ce se găsesc la dosar sunt publice”.
Daniel Morar, fostul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în prezent judecător la Curtea Constituţională, a declarat, referindu-se la desecretizarea protocolului de colaborare SRI-DNA, că în perioada în care el s-a aflat la conducerea Direcţiei protocolul semnat în 2009 nu a fost respectat.
"La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror şef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ şi SRI. Este vorba de documentul care a fost declasificat şi care a apărut în spaţiul public săptămâna trecută. La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuţie telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruţa Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condiţiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziţii sunt chiar contrare legii. Mi-a spus că aceasta este decizia luată şi că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA şi nici eu nu vom respecta şi nu vom aplica acest protocol. Acesta este motivul pentru care nu am prelucrat protocolul procurorilor din cadrul DNA, nu l-am adus la cunoştinţa lor, dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituţiei.", a completat Morar. Fostul şef al DNA a declarat că deşi „fiecare sesizare a SRI era însoţită de o adresă în care ni se cerea ca, în conformitate cu art.6 din Protocol, să comunicăm modul de valorificare a informaţiilor cuprinse în sesizare”, acesta, în calitate de şef al instituţiei le-a comunicat procurorilor şefi de secţie existenţa acestui protocal „dar pe care îl vom ignora şi, prin urmare, nu vom comunica modul în care vor fi valorificate informaţiile primite de la SRI”, a declarat Daniel Morar într-un interviu pentru Sorina Matei.
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.
UNJR solicită desecretizarea tuturor protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General
Într-un comunicat remis presei, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) solicită desecretizarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI şi PG începând cu anul 1990, cât şi CSAT publicarea tuturor deciziilor ce au legătură cu justiţia.
„Solicităm public atît Parchetului General, cât şi SRI-ului, să publice de îndată absolut toate protocoalele ori înţelegerile de cooperare pe care le au din 1990 până în prezent, încheiate între oricare dintre structurile lor din subordine. De asemenea, solicităm public CSAT-ului să publice toate hotărârile pe care le-a emis din 1990 şi privesc ori au legătură cu justiţia”, se arată în comunicatul menţionat.
În ceea ce priveşte motivarea acestei cereri semnatarii susţin că „într-un stat care se pretinde democratic şi care respectă separaţia puterilor, justiţia nu poate fi administrată după acte secrete, aşa cum era in perioada comunistă. Cine susţine contrariul are grave carenţe în a înţelege în primul rând democraţia şi ce înseamnă respectarea drepturilor şi libertăţilor omului”, subliniind că protocolul încheiat în anul 2009 între SRI şi Parchetul General „confirmă îngrijorările pe care, începând cu 2015, UNJR şi AMR le-au exprimat în spaţiul public cu privire la implicarea SRI în justiţie”.
Daniel Morar, răspuns la declaraţiile lui Kovesi
Fostul şef al DNA a dat un răspuns declaraţiilor din această zi făcute de Laura Codruţa Kovesi, afimând că, în ceea ce-l priveşte atitudinea sa faţă de implicarea serviciilor secrete în justiţie a fost una constantă. „Nu am solicitat niciodată încheierea unui protocol cu SRI, nu am semnat niciodată un protocol de colaborare/cooperare cu SRI, eu am primit doar protocolul semnat de doamna Kovesi, ca procuror general, spre conformare”, a declarat acesta în cadrul unui răspuns publicat pe blogul jurnalistei Sorina Matei.
Acesta a susţinut că îşi susţine afirmaţiile făcute cu o zi în urmă, şi anume că în timpul mandatului său dispoziţia a fost de a „nu comunica date din dosarele aflate în instrumentare, către SRI, în speţele în care existau note/informări/sesizări de la Serviciu, în termenul de 60 de zile”, că în mandatul acestuia „nu au existat echipe mixte/comune de anchetă cu ofiţerii SRI întrucât aceştia nu aveau atribuţii de urmărire penală”, şi că, în perioada menţionată anterior, „consemnarea activităţilor de supraveghere tehnică a fost realizată conform prevederilor aceluiaşi Codul de Procedură Penală, respectiv doar de către procurori şi de către organele de cercetare penală”.
„Pornind de la faptul că existenţa acestui protocol a fost confirmată, iar dispoziţiile sale sunt acum cunoscute/declasificate, ca fost procuror şef DNA, cred că autoritatea competentă, Consiliul Superior al Magistraturii, trebuie să analizeze şi să decidă cu privire la substanţa şi implicaţiile acestui protocol în cadrul activităţii sistemului judiciar. Din punctul meu de vedere, acesta este elementul esenţial al problemei în acest moment, iar nu faptul că protocolul a fost pus în aplicare de către mii de procurori, aşa cum se susţine chiar de către semnatarul protocolului. Punerea în aplicare a protocolului de către procurorii care funcţionează pe principiul subordonării ierarhice nu poate fi un argument care să estompeze/ să înlăture discuţia de fond – redactarea, emiterea şi aprobarea/semnarea acestui protocol”, a afirmat fostul şef al DNA.