Judecătorul care a achitat-o pe Mariana Rarinca, milostiv şi cu rakeţii moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul Damian Dolache, unul dintre cei doi magistraţi care au dispus achitarea Marianei Rarinca în cazul de şantaj reclamat de preşedinta Curţii Supreme, Livia Stanciu, are numeroase ”antecedente”. Magistratul a pus în libertate mai mulţi rakeţi ai grupării „Patron”, implicaţi în asasinate la comandă şi contrabandă de ţigări.

În 2012, judecătorul Damian Dolache a făcut parte din completul Curţii de Apel care l-a scăpat de acuzaţii pe şeful unei brigăzi de contrabandişti de ţigări, scrie riseproject.ro.

Gruparea lui Veaceslav Secrieru, care făcea parte din reţeaua moldoveanului Ion Guşan, zis ”Nicu Patron”, era formată din 30 de persoane, cetăţeni moldoveni, ucraineni şi români. DIICOT a arătat că interlopii puseseră la punct o reţea naţională de fabrici clandestine de ţigări, cu utilaje aduse din Rusia şi Moldova. Liniile ilegale de producţie şi ambalare au fost amplasate în Dâmboviţa, Harghita, Vâlcea, Neamţ şi Suceava. Cu toate acestea, Veaceslav Secrieru a fost achitat.

Anul acesta, Damian Dolache a vrut să scape un alt membru al grupării Patron. Este vorba de moldoveanul Robert Gîrleanu, acuzat de trei asasinate la comandă şi condamnat anterior de Tribunalul Bucureşti la închisoare pe viaţă.

Dolache a considerat însă că Gîrleanu ar fi nevinovat în lipsă de probe şi a dispus achitarea lui, în deplină opoziţie cu celălalt judecător din complet. În situaţia în care cei doi aveau opinii separate, al treilea magistrat intrat în completul de divergenţă a decis că hotărârea Tribunalului Bucureşti este corectă, menţinând condamnarea pe viaţă a lui Robert Gîrleanu. Sentinţa definitivă a fost dată pe 27 mai, dar Gîrleanu a dispărut între timp. Acum, el este urmărit general.

Deşi era arestat încă din 2011 şi judecat pentru triplu omor, după trei ani de proces, cu doar câteva luni înainte de verdictul final, Robert Gîrleanu a fost eliberat din arest preventiv şi pus sub control judiciar. Asta s-a întâmplat în februarie 2014.

Scandalul Rarinca

Ultima achitare de notorietate dispusă de judecătorul Damian Dolache s-a consemnat în controversatul caz al Marianei Rarinca.

Femeia a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pe 1 iulie 2014, ea fiind acuzată că a şantajat-o pe Livia Stanciu, preşedintele Curţii Supreme. În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada august/septembrie 2013 - 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a ameninţat-o pe Livia Stanciu, cu darea în vileag a unor fapte imaginare, compromiţătoare pentru această şi pentru soţul acesteia.

Potrivit DNA, în schimbul nedivulgarii către presă a acestor informaţii presupus compromiţătoare, Mariana Rarinca i-a pretins şefei ICCJ suma de 20.000 de euro.

Mariana Rarinca a fost arestată timp de 6 luni. Tribunalul Bucureşti a găsit-o vinovată, pe fond, şi a condamnat-o cu suspendare. La Curtea de Apel, Mariana Rarinca a fost achitată de un complet compus din doi judecători, unul dintre ei fiind Dolache.

Soluţia a generat o campanie mediatică lansată împotriva şefelor DNA şi ICCJ la câteva televiziuni de ştiri cu finanţatori sancţionaţi sau vizaţi de Justiţie.

Cazul “Rarinca” a fost invocat şi de politicienii implicaţi în scandalul declanşat de dosarul “Şova”. Aici, un fost ministru împreună cu premierul Victor Ponta sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie, dar protejaţi de imunitatea parlamentară şi susţinuţi de majoritatea guvernamentală.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite