UPDATE Cei trei suspecţi în cazul furturilor de tablouri din Olanda rămân în arest. Olga Dogaru spune că nu a ars tablourile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suspecţii în cazul furturilor celor şapte tablouri din Muzeul Kunsthal au atacat cu recurs decizia judecătorilor de a fi cercetaţi în arest FOTO  www.sonhaber.nl
Suspecţii în cazul furturilor celor şapte tablouri din Muzeul Kunsthal au atacat cu recurs decizia judecătorilor de a fi cercetaţi în arest FOTO  www.sonhaber.nl

Recursul celor trei suspecţi în cazul furturilor de tablouri din Muzeul Kunsthal a fost respins luni de judecătorii Tribunalului Bucureşti. Eugen Darie, Radu Dogaru şi Olga Dogaru vor fi cercetaţi în arest.

UPDATE: Eugen Darie, Radu Dogaru şi Olga Dogaru vor fi judecaţi în stare de arest în dosarul furtului de tablouri de la Rotterdam, a decis, luni, Tribunalul Bucureşti, care a respins recursurile acestora faţă de măsura preventivă, hotărârea fiind definitivă, potrivit Mediafax.

La judecarea recursurilor, avocaţii celor trei au arătat instanţei că probele din acest dosar au fost administrate şi aceştia şi-au recunoscut vinovăţia, astfel că nu s-ar mai impune menţinerea lor în arest, cu atât mai mult cu cât un complice şi un alt presupus hoţ al tablourilor ar fi fost eliberaţi de autorităţile olandeze.

Olga Dogaru a arătat în faţa instanţei că i-a fost teamă pentru situaţia fiului ei, Radu Dogaru, de la momentul arestării acestuia, dar că nu a avut nicio treabă cu furtul tablourilor. Ea a precizat că a crezut că-i face un bine dacă intervine în rezolvarea problemei tablourilor.

”Eu nu am ars tablourile”

Întrebată de preşedintele completului de judecată ce s-a întâmplat cu tablourile, Olga Dogaru a spus că distrugerea acestora este cercetată într-un dosar desprins din cel privind furtul, declarând: "Eu nu am ars tablourile".

Tot în stare de arest va fi judecat şi Alexandru Bitu, după ce o solicitare similară de eliberare a acestuia a fost respinsă de instanţă.


Luni, începând cu ora 09.00, la Tribunalul Bucureşti s-a judecat recursul înaintat de suspecţii în cazul furturilor de tablouri din Olanda la decizia de arestare preventivă.

Cele şapte opere de artă, patrimoniu mondial, furate din Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost arse în soba din casa mamei lui Radu Dogaru, unul dintre suspecţii în acest caz. Tablouri pictate de Pablo Picasso, Henri Matisse sau Paul Gauguin ar fi ajuns cenuşă alături de bucăţi de lemne şi şoşoni din cauciuc.

Tablourile au ars împreună cu şoşonii Olgăi Dogaru

Olga Dogaru, mama unuia dintre suspecţii furtului de tablouri din Rotterdam a declarat în faţa procurorilor că operele de artă au fost îngropate iniţial în curtea unei case părăsite, după care le-a îngropat într-un cimitir, iar mai apoi le-a ars în soba casei sale din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea.

„După arestarea fiului meu, în ianuarie 2013, m-am speriat foarte tare, înţelegând că fapta comisă de ei este gravă, întrucât bunurile pe care le-au sustras au o valoare foarte mare. (...) Teama mea a fost accentuată şi de faptul că nu am mai putut să iau legătura deloc cu Radu, întrucât, având buletinul expirat, nu am putut să-l vizitez la arest”, le-a spus Olga Dogaru procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). 

De asemenea, aceasta a explicat felul în care au fost transportate şi depozitate toate cele şapte tablouri.
 
„Eu cu Nataşa (prietena lui Radu Dogaru – n.r.) am împachetat fiecare tablou în câte o pungă de plastic, apoi trei tablouri le-am pus într-un sac de plastic, pe care l-am închis şi patru tablouri într-un alt sac, rezultând astfel două colete. Aceste două colete conţinând cele 7 tablouri le-am pus împreună într-un alt sac. Am făcut acest lucru întrucât intenţionam să le îngropăm şi doream să le protejăm cât mai bine de umezeala din pământ, având în vedere că era luna ianuarie”, le-a spus mama lui Radu Dogaru procurorilor.
 
„Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir şi am dezgropat tablourile, reîntorcându-mă acasă cu acestea. Am băgat coletul - sacul în care erau împachetate cele şapte tablouri, fără să-l mai desfac, în sobă, am pus câteva lemne, papucii, şoşonii din cauciuc cu care fusesem încălţată şi am aşteptat să ardă complet. Acestea au ars destul de repede şi am văzut că tablourile arseseră complet. A doua zi, eu personal am curăţat soba, scoţând cenuşa, pe care am pus-o într-o roabă şi am lăsat-o în curte. Apoi l-am rugat pe Gioni, omul care ne ajută prin curte, să arunce cenuşa la groapa de gunoi, care este o râpă”, a mai spus Olga Dogaru.

Anchetatorii aşteaptă încă expertiza de la Muzeul de Istorie pentru a determina dacă într-adevăr în cenuşa din soba Olgăi Dogaru au ars cele şapte opere de artă.

Mai multe persoane au fost trimise în judecată în cazul furturilor de tablouri

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism i-au trimis în judecată, pe 15 iulie, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale ar exista suspiciunea că Radu Dogaru şi Adrian Procop, cu sprijinul lui Eugen Darie, ar fi constituit „o grupare infracţională în scopul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, constând în aceea că, la data de 15/16.10.2012,  pe timp de noapte şi prin efracţie, au sustras  un număr de şapte opere de artă (picturi în ulei şi acuarele)”. 
 
Eugen Darie este acuzat de complicitate.
 
Tablourile, intitulate „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud, erau expuse într-un muzeu din Rotterdam, Olanda.
 
Prejudiciului produs prin furtul tablourilor se ridică la 18 milioane de euro.
 
Alexandru Mihai Bitu este acuzat că ar fi aderat la grupul infracţional şi i-ar fi sprijinit pe Dogaru, pe Darie şi pe Procop, ajutându-i în încercarea de a valorifica bunurile sustrase şi ar fi intermediat comercializarea operelor de artă.
 
Petre Condrat este acuzat de tăinuire, dar şi de faptul că ar fi înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, ştiind că acestea au fost obţinute prin săvârşirea unei infracţiuni.
 
Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi aderat şi sprijinit grupul infracţional şi ar fi transportat şi ascuns bunurile sustrase de către aceştia.

Citeşte mai multe despre furtul tablourilor

Tablourile furate de la muzeul din Olanda, aduse în ţară în două perne. Mama unuia dintre suspecţi a recunoscut că a ars tablourile

Cele şapte tablouri furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012, ar fi fost aduse în România ascunse în perne, prin Vama Nădlac şi ar fi stat o perioadă în portbagajul maşinii lui Eugen Darie, se arată în rechizitoriul prin care cei şase suspecţi în acest dosar au fost trimişi în judecată. De asemenea, mama lui Radu Dogaru ar fi recunoscut în timpul audierilor că a ars tablourile în soba casei sale.

Jaful secolului: şase persoane au fost trimise în judecată în dosarul furtului de tablouri de la muzeul din Rotterdam

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism i-au trimis în judecată, luni, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Suspecţii români în furtul de tablouri din Rotterdam vor să fie judecaţi în Olanda

Cei trei români acuzaţi că în octombrie ar fi furat şapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, vor să fie judecaţi în Olanda, a declarat avocatul acestora pentru ziarul olandez Telegraaf.

Româncă arestată în cazul furturilor de tablouri din Rotterdam. Un procuror şi doi poliţişti români sunt în Olanda

O româncă în vârstă de 19 ani a fost arestată luni dimineaţa la Rotterdam, Olanda, fiind suspectă în cazul furtului a şapte picturi de Matisse, în 2012, din muzeul de artă al oraşului, a anunţat poliţia din Rotterdam într-un comunicat, informează agenţia de ştiri AFP.

Percheziţii la Carcaliu: arme de vânătoare în casa unuia dintre tinerii reţinuţi pentru Jaful Secolului. Mătuşa lui Dogaru: „Blestemate să fie tablourile!“

După ce s-a aflat că o parte din cele şapte tablouri furate din Olanda s-ar afla la Carcaliu, poliţiştii au descins vineri după amiază în mai multe locuinţe ale apropiaţilor lui Radu Dogaru (28 de ani), unul dintre cei trei tineri acuzaţi de Jaful Secolului.

Valiza în care s-ar fi aflat tablourile furate din Olanda, în curtea unei case din Carcaliu. Pânzele nu sunt de găsit

În urma percheziţiile desfăşurate marţi în localitatea Carcaliu din judeţul Tulcea a fost găsită celebra geantă pe care ar fi adus-o Radu Dogaru (28 de ani) la mătuşa sa imediat după ce a ajuns în ţară.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite