Judecător: „Autismul şi aroganţa instituţională trebuie înlocuite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm

Tonul dur al SUA, în discursul referitor la Legile justiţiei, arată că decidenţii nu au luat în seamă niciun semnal intern sau extern, iar puterea politică de la Bucureşti ar putea să fie izolată pe plan extern, cred analiştii politici, dar şi magistraţii.

Analiştii politici susţin că situaţia la care s-a ajuns este foarte gravă, iar poziţia SUA exprimată public vine după ce, anterior, au fost epuizate toate formele de comunicare cu autorităţile de la Bucureşti.

„E clar că semnalul de alarmă tras de Departamentul de Stat al Statelor Unite este unul foarte grav. Primul lucru care trebuie menţionat este că un astfel de mesaj nu vine dacă înainte nu s-a epuizat orice formă de comunicare instituţională şi diplomatică. Adică, un mesaj de genul ăsta vine doar după ce căile de comunicare diplomatice specifice acestui domeniu de relaţii internaţionale au fost încheiate. Din perspectiva asta, putem trage concluzia că reprezentanţii statului român, în discuţiile privind modificările legilor justiţiei, au respins dialogul cu Statele Unite“, a explicat, pentru „Adevărul“, analistul politic Adrian Zăbavă.

Acesta crede că, prin replica dată SUA, PSD şi aliaţii săi nu vor da înapoi. Ba mai mult, este un avertisment pentru SUA că şi România îşi poate reconsidera poziţia în anumite probleme.

„În ceea ce priveşte reacţia politicienilor puterii, putem trage concluzia că PSD şi aliaţii săi sunt determinaţi în a merge mai departe cu modificarea legilor justiţiei. Textul lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu face trimiteri, printre rânduri, la relaţia SUA cu România. Dacă într-o astfel de reacţie ţii neapărat să menţionezi lucrurile bune pe care România le-a făcut – achiziţia rachetelor Patriot, direcţionarea a 2% din PIB către Armată şi participarea la lupta împotriva ISIS, înseamnă că şi tu vrei să tragi un semnal de alarmă. Adică, sunt nişte lucruri pe care le-am făcut în concordanţă cu înţelegerea cu SUA, dar că acele lucruri nu sunt şi ireversibile. Nu cred că până acum a mai existat ceva de genul ăsta în relaţia strategică cu SUA“, a afirmat specialistul.

La ce să ne aşteptăm?

Specialiştii arată că, în viitorul apropiat, „ping-pong-ul“ cu Statele Unite poate avea consecinţe.

„Nu ştiu dacă SUA va mai avea vreo reacţie publică. Cel mai uşor ar fi de urmărit toate pârghiile de ajutor şi de conlucrare între SUA şi România – fie că vorbim de cooperare militară, relaţii pe diferite alte domenii. În conflictul diplomatic se acţionează pe diferite paliere şi pe diferite entităţi. Vorbim în perspectiva anilor în momentul de faţă, schimbările de genul ăsta nu se întâmplă de pe o zi pe alta. Când vedem un ping-pong de poziţii în genul ăsta, suntem obligaţi să luăm în calcul orice variantă pentru viitor. Rămâne de văzut poziţia preşedintelui Iohannis“, a afirmat Adrian Zăbavă.

Şi pe plan intern consecinţele ar putea fi nefaste. Analiştii prevăd proteste de stradă şi mai puternice dacă PSD şi ALDE vor continua pe acelaşi ton de forţă.

„Suntem la o cotitură politică importantă care tinde să se schimbe într-una istorică dacă lucrurile vor continua să se degradeze în zona justiţiei. Putem fi destul de siguri că actuala majoritate politică este decisă să sacrifice totul pentru a pune în practică stoparea luptei anti-corupţie. Dar este clar că la nivelul partenerilor europeni şi transatlantice nu există susţinere. Rămâne să vedem dacă PSD şi ALDE îşi asumă izolarea politică proprie împreună cu a noastră ca ţară. Riscurile sunt uriaşe la nivel politic şi cred că există şi un risc social pentru că un număr important de cetăţeni nu vor accepta jocul coaliţiei majoritare şi putem anticipa mişcări de stradă consistente“, crede analistul Dan Ionescu.

Judecător: „Legile trebuie retrase”

Reacţii au venit şi din partea magistraţilor. Judecătorul CSM Bogdan Mateescu a declarat că tonul dur al SUA, în discursul referitor la Legile justiţiei, arată că decidenţii nu au luat în seamă niciun semnal intern sau extern. „Partenerii externi văd dincolo de acţiuni de «fake news» (ştiri false – n.r.), de manipulare, de denigrare a oricui are altă părere, de poveşti legate de state paralele formate şi din organe judiciare sau de aşa zise schimbări ale voturilor peste noapte în CSM ori de nevoi de a păstra aşa zise privilegii, toate situate departe de terenul realităţii”, crede magistratul.  „Legile trebuie retrase, procesul legislativ reconstruit de la zero pe fundaţii solide, autismul şi aroganţa instituţională trebuie înlocuite cu respectul şi cooperarea reală", este de părere Mateescu.

Fost membru CSM, judecătorul Cristi Danileţ arată la rândul lui că este voba de cea mai puternică poziţie luată vreodată împotriva statului român, din partea celei mai puternice democraţii din lume, SUA. „Eu cred că toate astea sunt de ajuns ca Parlamentul să înceteze imediat a mima dezbaterile publice într-o comisie a cărei legitimitate este discutabilă, să respingă rapid proiectul de lege total inoportun şi să încetăm cu acest episod urât din istoria noastră contemporană”, susţine Danileţ.

Magistratul Dragoş Călin, unul din liderii Forumului Judecătorilor din România, arată că mesajul SUA este similar cu cel al Comsiei Eurpene, prin raportul MCV, sau semnalelor transmise de ambasadele statelor europene, în cursul anului 2017. „Ar trebui ca CSM să-şi retragă reprezentanţii trimşi la discuţiile din Comisia Specială din Parlament”, arată Călin. El arată că adunările generale ale magistraţlor s-au pronunţat în masă împotriva proiectului de modificare a legilor Justiţiei. CITAT„Zeci de mii de oameni s-au arătat în stradă solidari cu justiţia română pusă sub asalt, la fel cum s-a întâmplat în Ungaria, Turcia şi Polonia”, Cristi Danileţ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite