Italieni alungaţi din Dolj în anii ’80

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuniştii au demolat satul Italieni acum 30 de ani. Pe terenul unde erau ridicate casele imigranţilor din Peninsulă pasc oile. În urmă cu aproape un secol, italienii care au emigrat în România din cauza sărăciei au înfiinţat o aşezare lângă Craiova. Aceştia erau zidari renumiţi şi cofetari pricepuţi.

Dacă în prezent românii sunt arătaţi cu degetul pentru că au luat cu asalt Peninsula italică, în urmă cu aproape o sută de ani lucrurile stăteau exact invers. Împinşi de sărăcie, italienii emigrau
în România pentru un trai mai bun.

Istoricul Toma Rădulescu spune că familiile de italieni au sosit în Oltenia chiar înainte de Primul Război Mondial. „Este vorba despre o comunitate foarte importantă care s-a stabilit aici, la marginea Băniei. Majoritatea erau zidari, cofetari şi agricultori. În perioada aceea, foarte mulţi italieni s-au stabilit în România şi în Argentina", susţine Toma Rădulescu.

Locuitorii satului Sărbătoarea, aflat la câţiva kilometri de locul unde convieţuiau italienii, spun că aceştia şi-au început viaţa în România locuind în nişte cocioabe. „Era sărăcie mare la ei în ţară! Mulţi au emigrat şi un grup de italieni a ajuns şi la noi. Ca să aibă unde sta, au ridicat nişte barăci, de-abia după aceea şi-au făcut case", povesteşte Ureche Alexandru (77 de ani). Bătrânul spune că italienii şi-au luat neveste românce.

Vecinul său, Sandu Bărbălan (75 de ani), a fost învăţător la şcoala din satul Italieni. „Erau meşteri pricepuţi italienii ăştia. La zidărie nu-i întrecea nimeni. Lucrau în toată Oltenia. Deveniseră recunoscuţi pentru profesionalism", spune bătrânul.

Comuniştii le-au dărâmat casele

„După venirea comuniştilor, o parte din italieni au preferat să plece, dar au mai rămas destui pe-aici pentru că se căsătoriseră cu românce", mai spune istoricul Toma Rădulescu.

La începutul anilor '80, în sat erau peste 150 de familii. Planul comunist de sistematizare a satelor a distrus însă visul italienilor. Decizia de strămutare a localităţii i-a determinat pe mulţi să părăsească definitiv România.

În satul Sărăbătoare locuieşte şi Maria Brejoi, o bătrână de 81 de ani al cărei bunic este italian get-beget. „Eu am copilărit în satul Italieni. Ne-au mutat forţat în satul de lângă, dar mulţi s-au mutat şi în Craiova", povesteşte bătrâna.

"După venirea comuniştilor, o parte din italieni au preferat să plece, dar au mai rămas destui pe-aici pentru că se căsătoriserã cu românce."
Toma Rădulescu
istoric

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite