Ioan Niculae şi Adriean Videanu, trimişi în judecată alături de alte nouă persoane, în dosarul „Romgaz-Interagro”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriean Videanu la DNA FOTO: Eduard Enea
Adriean Videanu la DNA FOTO: Eduard Enea

Omul de afaceri Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro S.A., şi fostul ministru al Economiei Adriean Videan, au fost trimişi în judecată alături de alte nouă persoane de către procurorii DIICOT în dosarul „Romgaz-Interagro“, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)– Structura Centrală i-au trimis în judecată pe Ion Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Adriean Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Leonte Marius Veza, Lucia Ionaşcu şi societatea Intergaro pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului,la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti ar fi iniţiat un grup infracţional organizat împreună cu Marin Mirea  (fost administrator Interagro şi consilier pe probleme energetice al lui Niculae) şi cu Alpar Kramer, director Comercial/Marketing în cadrul SNGN Romgaz SA.

Gaze ieftine pentru Ioan Niculae

„Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale,  grupul infracţional organizat, a fost sprijinit şi alţi inculpaţi care au acţionat la realizarea scopului grupului infracţional, respectiv Dan-Victor Alesandru (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 şi ulterior reprezentant de facto al SC Interagro SA), Adriean Videanu (ce a fost ministrul economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010, Viorel Palaşcă (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007-decembrie 2008), Ioana Apan (funcţionară în cadrul Ministerului Economiei şi membru în cadrul AGA respectiv preşedinte CA Romgaz S.A.)”, acuză procurorii DIICOT.

Grupul infracţional organizat ar fi funcţionat până la sfârşitul anului 2010 şi a urmărit obţinerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societăţii controlate de acesta -SC Interagro SA. Astfel, în vederea realizării scopului grupului infracţional s-a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA (ce s-a constituit parte civilă în prezenta cauză), în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obţinerea în mod ilicit de discount-uri comerciale la care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine.

DIICOT: liderul era Ioan Niculae

Cu ocazia probatoriului administrat, procurorii au stabilit că grupul infracţional organizat ar fi avut un lider, în persoana lui Ioan Niculae (foto) şi o structură determinată, structurată pe paliere de comandă şi în unele cazuri şi de execuţie la nivelul fiecărei entităţi juridice implicate în cauză, după cum urmează:

    1. SC Interagro SA:
       - palierul de comandă: Ioan Niculae;
       - palierul de execuţie: Marin Mirea şi Dan-Victor Alesandru.

    2. Ministerul Economiei:
         - palierul de comandă: Adriean Videanu
         - palierul de execuţie: Viorel Palaşcă, Ioana Apan.

    3. SNGN ROMGAZ SA:
         - palierul de comandă: Alpar Kramer şi I .A.şi P. M. A.- în prezent decedaţi.

image

Acuzaţiile procurorilor

Procurorii DIICOT acuză că membrii grupului infracţional organizat au pus în practică aplicarea unei strategii pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale (n.a. cele de valoarea discounturilor) de la partea civilă SNGN Romgaz SA fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi.

„În concret, mecanismul infracţional presupunea ca gazele naturale să fie însuşite din patrimoniul părţii civile de către persoanele cu funcţii de conducere, ce au calitatea de subiecţi activi respectiv de administratori, pentru altul: pentru societatea controlată de către liderul grupului respectiv Interagro SA”, arată DIICOT.

Procurorii au reţinut că scopul asumat al grupării care ar fi fost constituite şi coordonate de către Niculae, reprezentant al Interagro, ar fi fost obţinerea ilegală a unor mari cantităţi de gaze naturale, cu precădere din producţia internă la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz S.A. cu ceilalţi parteneri de afaceri. Astfel, ar fi delapidat Romgaz, prin însuşirea pentru altul (nota DIICOT: pentru persoana juridică Interagro şi reprezentantul acesteia Ioan Niculae) a unei cantităţi de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate, de către persoaneledin conducerea unităţii mai sus precizate care îndeplinesc calitatea de subiecţi activi ai infracţiunii de delapidare.

„Astfel, grupul constituit şi condus de Niculae Ioan ca reprezentant al SC Interagro SA, a avut ca scop obţinerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri  de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1000 mc de gaze din producţia internă şi aproximativ  500 dolari pe 1000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu)”, arată procurorii DIICOT.

Cele două etape

În urma probatoriului administrat, procurorii DIICOT austabilit că activitatea acestui grup infracţional s-a desfăşurat în două etape.

Prima etapă: 2005-2007

Procurorii DIICOT susţin că prima etapă s-a desfăşurat în perioada 2005-2007, perioadă în care Ioan Niculae nu ar fi apelat la conducerea Ministerului Economiei. Obţinerea discount-urilor s-ar fi realizat, prin „negociereaˮ cu persoanele din conducerea SNGN Romgaz S.A. (directorul general Alexa Iakob şi Alpar Kramer-director comercial), fie direct de către lider sau indirect prin intermediul membrilor grupului infracţional organizat cu referire la iMarin Mirea şi Dan-Victor Alesandru, care ar fi intermediat legătura persoanei juridice inculpate cu societatea de stat ce livrează gaze naturale.

„Astfel s-a reţinut că membrii din palierele de comandă din cadrul SNGN Romgaz SA- ce au calitatea de subiecţi activi la infracţiunea de delapidare, cu complicitatea  SC Interagro SA, prin crearea aparenţei de legalitate, au prejudiciat societatea parte civilă  prin însuşirea pentru altul a gazelor naturale (cele de valoarea discount-urilor). Este de precizat faptul că în această perioadă SC Interagro SA a avut debite ce au crescut în mod constant şi a costituit/depus garanţii neîndestulătoare valorilor gazelor naturale livrate conform contractelor. S-a încercat eludarea constituirii garanţiilor şi crearea aparenţelor că persoana juridică inculpată nu ar înregistra debite restante prin încheierea unor convenţii privind reeşalonarea datoriilor şi astfel se proroga termenul de plată nemafiind scadent, dar care în fapt cauza alte pierderi părţii civile”, arată procurorii DIICOT:

Acţiunea de înşuşire a gazelor naturale s-ar fi realizat prin intermediul contractelor de livrare (ce includeau atât contracte de vânzare, acte adiţionale cât şi acte de tranzacţie, acestea din urmă presupuneau mai întât livrarea gazelor naturale şi ulterior în baza proceselor-verbale de consum se încheia  tranzacţia) a gazelor naturale către SC Interagro SA, în care au fost incluse discounturi comerciale ce au variat între 2, 9 şi 17 dolari SUA la 1000 mc. (în condiţiile în care societatea nu a constituit garanţii suficiente şi înregistra debite/datorii vechi şi mari). Aşa cum s-a precizat în acestă primă etapă s-ar fi acordat discounturi comerciale de valori cuprinse între 2 şi 17 USD/1000 mc, doar pentru volumul de gaze naturale cumpărate şi fără a primi sprijinul factorilor decizionali din Ministerul Economiei, susţin anchetatorii.

„Pentru perioada 2005-2007 s-au acordat discounturi, în principal, în funcţie de cantitatea preluată (de volum). Aceste discount-uri au avut valoarea totală de 8.536.289,99 lei  (reprezentând aproximativ 2% din totalul discounturilor)şi nu ar fi trebuit să fie acordate SC Interagro SA, deoarece înregistra datorii restante”, arată procurorii DIICOT.

A doua etapă: 2008-2010

A doua etapă, în care discounturile acordate au reprezentat aproximativ 98 % din totalul acestora, s-a desfăşurat în perioada 2008-2010, perioadă în care liderul grupului infracţional organizat, respectiv inculpatul NICULAE IOAN, a folosit influenţa sa ca puternic om de afaceri din România  şi a apelat la persoane desemnate politic la conducerea Ministerului Economiei, care avea în subordine partea civilă ROMGAZ, urmărind obţinerea de profituri tot mai mari.

„În perioada respectivă, 2008-2010, s-a urmărit şi obţinut majorarea discounturilor şi implicit s-au obţinut sume mai mari de bani ca produs al infracţiunii scop  a grupului infracţional organizat. În această perioadă, grupul infracţional organizat  a fost sprijinit de către reprezentanţi din Ministerul Economiei, iar discounturilor au fost majorate la 40 USD la 1000 mc şi au fost acordate (în cuantum de 40 respectiv 30 de dolari la 1000 mc) aproximativ 3 ani cu perioade scurte de întreruperi”, acuză procurorii DIICOT.

Complicitatea funcţionarilor din cadrul Ministerului Economiei ar fi constat în emiterea Ordinelor şi elaborarea şi susţinerea pentru aprobare a Memorandumurilor ministeriale cu consecinţa pronunţării hotărârilor AGA – SNGN Romgaz SA şi a celorlalte dispoziţii privind vânzarea gazelor naturale cu includerea discounturilor. Iar prin acţiunile mai sus descrise  s-a realizat scopul grupului infracţional organizat, de însuşire a gazelor naturale din patrimoniul SNGN Romgaz SA şi de trecere a lor în patrimoniul SC Interagro SA,  prin acordarea unor mari discounturi de preţ, chiar în situaţia în care SC Interagro SA nu a îndeplinit condiţiile inserate în respectivele acte, condiţii care oricum trebuiau a fi îndeplinite cumulativ. Condiţiile erau următoarele: să deţină calitatea de consumator întreruptibil, să aibă un anume consum lunar de gaze  naturale şi să nu înregistreze datorii faţă de SNGN Romgaz SA.

Astfel, anchetatorii au arătat că s-au livrat gaze naturale prin obţinerea de discounturi de către SNGN Romgaz SA, prin următoarerea schema: cu complicitatea membrilor din palierul  SC Interagro SA, membrii din palierul de comandă din Ministerul Economiei au emis Ordine de ministru, respectiv au elaborat Memorandumuri ce au fost supuse aprobării de către membrii Guvernului din acea perioadă (în perioada anilor 2009-2010 când ministrul economiei a fost Adiean Videanu) privind livrarea de gaze naturale de către SNGN Romgaz SA către SC Interagro SA cu discounturi de până la 40 USD pe mmc. Astfel s-a stabilit că Ordinele şi Memorandumurile au fost transpuse de palierul de execuţie din cadrul Ministerului Economiei în hotărâri AGA, pe baza cărora persoanele de pe palierul de comandă din SNGN Romgazz SA, au însuşit gazele naturale pentru altul, prin încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare, acte adiţionale la acestea sau contracte de tranzacţie, prin care gazele naturale  au fost livrate către SC Interagro SA, cu discounturi comerciale, la care în concret persoana juridică inculpată nu era îndrituită a le obţine.

Discounturi uriaşe pentru Interagro

Pentru perioada 2008-2010 s-au acordat discount-uri, în valoare totală de 274.094.041 lei (partea cea mai însemnată a discounturilor care au fost acordate pentru calitatea de consumator întreruptibil, reprezentând diferenţa până la 282.630.330,49 lei) acestea fiind acordate prin crearea aparenţelor de  îndeplinire cumulativă a unor condiţii (una dintre acestea fiind aceea de consumator întreruptibil), condiţii pe care SC Interagro SA nu le-a îndeplinit cumulativ pe toate perioadele de acordare discounturilor, arată DIICOT.

În mod concret, din probele administrate în cauză, ar fi rezultat că Niculae a efectuat demersuri, pentru realizarea scopului grupului infracţional organizat, la nivelul conducerii Ministerului Economiei, ce a avut ca rezultat faptul ca ministerul de resort, în calitate de acţionar majoritar la partea civilă SNGN Romgaz SA, să emită Ordine şi să iniţieze/elaboreze Memorandumuri.

„Prin emiterea ordinelor de ministru şi prin elaborarea, susţinerea spre aprobare a Merorandumurilor s-a încercat crearea unei aparenţe de legalitate a faptului că reducerile comerciale se acordă în mod egal, nediscriminatoriu tuturor marilor consumatori de gaze naturale din România. În realitate aceste prevederi din ordine, memorandumuri au fost emise pentru a susţine realizarea scopului pentru care grupul infracţional organizat a fost constituit. Dovada faptului că aceste facilităţi au fost acordate  exclusiv pentru susţinerea interesului SC INTERAGRO S.A., (obţinerea de beneficii materiale) facilităţi cares-au întemeiat pe influenţele inculpatului NICULAE IOAN în rândul funcţionarilor guvernamentali, rezultă şi din împrejurarea că ceilalţi doi consumatori industriali similari, respectiv AZOMUREŞ SA Târgu Mureş şi ELECTROCENTRALE-ELCEN- BUCUREŞTI S.A. nu au beneficiat, necondiţionat, de reduceri de preţ în aceeaşi perioadă, deşi datoriile restante ale acestora erau cu mult mai reduse decât ale SC INTERAGRO SA”, arată procurorii DIICOT.

Ordonanţă „cu dedicaţie”

Anchetatorii au subliniat că în domeniul gazelor naturale în perioada în care Videanu a fost ministru al economiei (n. decembrie 2008-octombrie 2010) a fost iniţiată şi aprobată în Guvern,  Ordonanţa de urgenţă nr. 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009 prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3 din preţul gazelor naturale din import.

Prin actele emise (atât ordine, memorandumuri), sub aparenţa legalităţii şi opozobilităţii erga omnes, s-ar fi creat modalităţi de realizare a scopului infracţional, acordându-se reduceri comerciale, precum şi posibilitatea/dreptul de achiziţionare de gaze naturale doar din producţia internă la care a avut acces SC Interagro SA, aproape în mod necondiţionat, fără îndeplinirea cumulativă şi efectivă a condiţiilor prevăzute în acestea.

Potrivit DIICOT, încă din anul 2003, SNGN Romgaz SA a livrat gaze naturale către persoana juridică inculpată SC Interagro SA, perioadă ce nu a făcut  obiectul cercetărilor deoarece nu au fost evidenţiate elemente de ilegalitate, iar vânzarea gazelor naturale s-a realizat în baza unor contracte fără acordarea de discount-uri.

SC Interagro SA a achiziţionat de la SNGN Romgaz SA, în baza contractelor de vânzare, actelor adiţionale la acestea şi contractelor de tranzacţie, gaze naturale. Gazele naturale achiziţionate au  fost, fie comercializate prin practicarea unui adaos comercial, fie utilizate/livrate în baza încheierii unor contracte de procesare (similar  contractelor de lohn în sensul că Interagro S.A a furnizat materia primă: gazele naturale şi a obţinut în urma prelucrării îngrăşămintele chimice: amoniac şi uree) cu un număr de şase combinate chimice.

„În concret, în perioada 2005-2010, partea civilă SNGN Romgaz S.A. a facturat către SC Interagro SA o cantitate de 5.869.960,01 m.mc de gaze naturale cu discounturile incluse cu suma totală de 2.535.890.389,51 lei, gaze naturale ce au fost în valoare totală, fără discount de 2.827.623.944,62 lei”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii au precizat că prima sumă  mai sus indicată care a fost facturată nu conţine/nu include şi valoarea discount-urilor ce au fost în  valoare totală de 282.630.330,49 lei şi s-a apreciat că au fost acordate în mod ilegal, aşa cum s-a stabilit în cursul cercetărilor.  Suma totală a discounturilor trebuia să fie adăugată la suma totală de plată a debitelor şi reprezintă prejudiciul cauzat părţii civile.

Prejudiciul adus Romgaz: 282.630.330,49 lei

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că prin acţiunile concertate ale membrilor grupului infracţional organizat, inculpata persoana juridică SC Interagro  SA Bucureşti, neîndeplinind în mod concret condiţiile cumulative din ordinele şi normativele emise la nivel ministerial sau încercând să creeze o aparenţă de legalitate privind îndeplinirea condiţiilor, a prejudiciat  partea civilă SC Romgaz S.A. cu suma totală de 282.630.330,49 lei reprezentată de gazele naturale de valoarea discounturilor.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii. Dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare  Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite