UPDATE Cod portocaliu de ploi în sud-estul ţării. Hidrologii au emis şi cod de inundaţii pentru râurile din judeţele Constanţa şi Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe localităţi din judeţul Galaţi au fost inundate la începutul lunii septembrie FOTO Adevărul
Mai multe localităţi din judeţul Galaţi au fost inundate la începutul lunii septembrie FOTO Adevărul

Hidrologii au emis avertizare de cod portocaliu de inundaţii valabilă pentru râurile din judeţele Constanţa şi Tulcea. Asta după ce, meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt, valabilă de luni de la ora 13.00 şi până miercuri la ora 8.00, pentru Capitală şi pentru opt judeţe din ţară. Comandamentul pentru situaţii de urgenţă s-a întâlnit luni la Guvern pentru a discuta despre atenţionările specialiştilor.

UPDATE Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHG) a emis luni o avertizare de cod portocaliu de inundaţii, valabil de luni de la ora 23.00 până miercuri la ora 10.00 pentru râurile din judeţele Constanţa şi Tulcea.

De asemenea, se menţine codul galben pe râurile din bazinele hidrografice: Timişul superior şi pe afluenţii săi din bazinul superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş Severin), Jiu superior şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi).

Mai mult, se instituie cod galben începând de luni de la ora 20.00 pe Desnăţui, pe afluenţii de stânga ai Jiului şi pe cursul mijlociu al Jiului (judeţele Gorj şi Dolj), pe afluenţii Oltului inferior (judeţele Vâlcea şi Olt), pe Vedea şi afluenţii săi (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe afluenţii Argeşului inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), pe afluenţii Ialomiţei (judeţul Prahova) şi pe Călmăţui (judeţul Brăila).

harta inundatii foto apele romane


 


O avertizare de cod galben şi una de cod portocaliu de ploi şi vânt, valabilă luni şi marţi pentru sudul ţării, a pus autorităţile pe jar. Membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă s-au reunit luni la Guvern unde au discutat atât despre situaţia meteo, cât şi despre cutremurele produse în ultimele zile în judeţul Galaţi.

Premierul Victor Ponta a precizat, la începutul videoconferinţei, că situaţia seismelor produse în ultima perioadă în judeţul Galaţi este monitorizată de către autorităţi şi nu există motive de panică.

„Nu trebuie nimeni să intre în panică, suntem în monitorizarea fenomenelor şi tot ceea ce ţine de instituţiile statului şi de partea tehnică facem”, a spus Ponta.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a înregistrat luni, la ora 08.01, în zona Galaţi, unde în septembrie au fost înregistrate alte opt seisme, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut intensitatea II în zona epicentrală şi s-a produs la o adâncime de cinci kilometri, a precizat Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

De asemenea, ministrul de Interne, Radu Stroe, a precizat că în primele ore ale Codului galben nu au fost semnalate evenimente deosebite şi nici nu s-au produs pierderi de vieţi.

„Noi suntem pregătiţi, şi mă refer aici în special la Poliţie Română, cu aproape 9.000 de poliţişti pentru a preveni orice fel de dificultate ar apărea. Suntem pregătiţi să închidem drumurile dacă va fi nevoie în această seară când va intra în vigoare codul portocaliu. Avem pregătite motopompe, bărci de salvare. Pentru Bucureşti, aş vrea să atrag atenţia, asupra curăţării gurilor de canal astfel încât să nu avem «Veneţia» în Bucureşti”, a precizat ministrul Stroe.

Mai mult, acesta a atras atenţia asupra pregătirii de iarnă, „pentru că nu ştiu când, dar este posibil ca într-o lună să avem nevoie de acestea”.

El a precizat că, deocamadată, un singur drum a fost blocat, în Făgăraş, şi că 9.000 de poliţişti sunt pregătiţi să intervină, dintre care 7.000 de ordine publică şi 2.000 de la poliţia rutieră.

Şanse de inundaţii în Constanţa, Tulcea şi chiar Bucureşti

Ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga, a anunţat că autorităţile analizează posibilitatea declarării unui cod portocaliu de inundaţii, deoarece probleme generate de afluenţii râurilor pot apărea în principal în Bucureşti, Constanţa şi Tulcea.

Ea a precizat că probleme mai mici pot apărea şi în judeţele Teleorman şi Călăraşi.

„De dimineaţă am făcut o primă evaluare şi s-au confirmat debitele şi valorile estimate de către Administraţia de Meteorologie. Vom avea în perioada următoare o intensificare a fenomenelor, cod portocaliu meteorologic, deocamdată se analizează dacă se va emite şi cod portocaliu în domeniul hidrologiei. Din spusele specialiştilor, putem avea probleme prin cumularea cantităţilor de precipitaţii în Bucureşti, Constanţa şi Tulcea, unde se vor activa acele pâraie care sunt nepermanente”, a mai spus ministrul, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit la Guven.

Varga a asigurat însă că există capacitatea de a prelua debitele sulimentare în baraje.

Mai multe râuri din sud-vestul ţării se află luni, în intervalul 3.00 - 18.00, sub cod galben de inundaţii, bazinele hidrografice vizate fiind Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna şi Jiu, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Potrivit INHGA, avertizarea vizează cursul superior al Timişului şi afluenţi ai săi din bazinul superior, cursul superior al Bârzavei şi afluenţi ai săi din bazinul superior, râurile din bazinele hidrografice Caraş, Nera, Cerna (judeţele Caraş Severin), Jiul superior şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi.

Capitala şi opt judeţe din ţară sub avertizare de cod portocaliu de ploi

Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Constanţa se vor afla, în intervalul luni, ora 21.00 - miercuri, ora 2.00, sub cod portocaliu de ploi, fiind aşteptate precipitaţii de până la 80 de litri pe metru pătrat, potrivit unei avertizări emise de ANM.

În intervalul menţionat, vremea se va răci considerabil, în special în regiunile extracarpatice şi cele centrale, unde frecvent temperaturile din timpul zilei se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului, se mai arată în avertizarea emisă de Adminstraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Meterologii au emis, de asemenea, două atenţionări cod galben de ploi, care au vizat, începând de duminică seară, judeţe din jumătatea de sud a ţării.

Mai exact, de duminică, ora 21.00  şi până luni, ora 13.00, au fost sub cod galben Capitala şi judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Teleorman, Ilfov, Călălaşi, Giurgiu şi, parţial, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa.

   

În intervalul luni, ora 13.00 - miercuri, ora 8.00, codul galben de ploi se va extinde în judeţele Prahova, Buzău, Vrancea şi Galaţi, urmând să acopere integral şi judeţele Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite