Inspecţia Judiciară face verificări prealabile în legătură cu declaraţiile lui Augustin Lazăr şi ale Laurei Codruţa Kovesi pe OUG 13/2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Lazar Foto: Eduard Enea
Augustin Lazar Foto: Eduard Enea

Inspecţia Judiciară efectuează, în urma unei sesizări, verificări prealabile în legătură cu declaraţiile procurorului general al României, Augustin Lazăr, şi ale şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe marginea OUG 13/2017, au confirmat vineri oficiali ai IJ.

"Confirmăm primirea sesizării jurnalistului Răzvan Savaliuc în legătură cu procurorul general, Augustin Lazăr, şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Lucrarea a fost înregistrată şi urmează să fie efectuate verificări prealabile pentru a se stabili dacă sunt indicii cu privire la săvârşirea vreunei abateri disciplinare", a declarat, vineri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvântul al IJ, Alin Alexandru.

Inspecţia Judiciară a primit o sesizare de la jurnalistul Răzvan Savaliuc în care sunt prezentate toate declaraţiile celor doi pe marginea OUG 13/2017 şi în care se invocă obligaţia de rezervă a magistraţilor.

Alin Alexandru a adăugat pentru News.ro că Inspecţia Judiciară poate fi sesizată de orice persoană interesată.
"Conform articolului 45 alineatul 2 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară poate fi sesizată în scris şi motivat de orice persoană interesată, inclusiv de CSM, în legătură cu abaterile disciplinare săvârşite de judecători şi procurori", a mai spus purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare.

Cine este Răzvan Savaliuc

Răzvan Savaliuc (foto) este unul dintre proprietarii site-ului „Lumea Justiţiei” şi invitat frecevent în emisiunile Antenei 3. El este unu dintre jurnaliştii care au fost daţi în judecată e Laura Codruţa Kovesi pentru mai multe afirmaţii făcute în emisunile televizate.

image

În 16 octombrie 2015, Tribunalul Bucureşti a decis ca şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, să primească 250.000 de lei daune morale, în dosarul în care a dat în judecată Antena 3, cerând despăgubiri de un milion de lei, pentru acuzaţiile de muşamalizare a anchetei în dosarul lui Mircea Băsescu.

Tribunalul Bucureşti a admis în parte acţiunea Laurei Codruţa Kovesi şi a obligat în solidar Antena 3 şi pe Mihai Gâdea, Mugur Ciuvică, Bianca Nae, RaduTudor şi Răzvan Savaliuc să-i plătească procurorului-şef al DNA 250.000 de lei. Cazul este acum în faza de apel.

CSM respinsese o sesizare similară

Plenul CSM a respins, marţi, propunerile de sesizare a Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile făcute de procurorul general al României, Augustin Lazăr, după adoptarea OUG 13, precum şi de verificare de către inspectorii judiciari a anchetei făcute de procurorii DNA în cazul Ordonanţei.

Decizia de respingere a celor două propuneri, care erau cuprinse în ordinea de zi suplimentară a Plenului CSM, a fost luată cu majoritate de voturi.

Propunerile au fost făcute de judecătoarea Simona Marcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în timpul şedinţei Plenului CSM. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite