Hoţi profesionişti care au pus pe jar băncile din România, trimişi în judecată. Cum acţionau spărgătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suspecţii ar fi furat bani, ceasuri de aloarea şi bijuterii FOTO IPJ Galaţi
Suspecţii ar fi furat bani, ceasuri de aloarea şi bijuterii FOTO IPJ Galaţi

Doi hoţi profesionişti care spărgeau bănci parcă după scenarii din filme de acţiune au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General. Este vorba despre doi bărbaţi, un cetăţean din Republica Moldova şi unul cu dublă cetăţenie română şi moldoveană, acuzaţi că ar fi furat bani, ceasuri de valoare şi bijuterii din aur din casete de valori din bănci.

Mai exact, cetăţeanul moldovean Andrei Odainic va fi judecat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi două infracţiuni de furt calificat.

În faţa instanţei va ajunge şi Alexei Druţă, cetăţean cu dublă cetăţenie româno – moldovenească, el fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi două infracţiuni de complicitate la furt calificat.

Procurorii precizează că gruparea era „extrem de bine organizată”, având o structură piramidală şi un lider, iar fiecare membru avea sarcini şi atribuţii specifice.

„Modul de operare al grupului infracţional era de a identifica unităţi bancare de pe teritoriul României, având drept scop sustragerea din interiorul casetelor de valori bani şi obiecte cu valoare mare, folosindu-se identităţi false şi recurgând la diferite mijloace, cum ar fi trecerea frontierei de stat sau cazarea în unităţi de profil, în mod separat, pentru evitarea stabilirii de către organele de urmărire penală a legăturilor infracţionale dintre aceştia”, potrivit anchetatorilor.

Procurorii precizează că, la iniţiativa unui membru al grupului, Andrei Odainic a fost pus în legătură cu Alexei Druţă, care trebuia să-l sprijine în activitatea infracţională. Mai exact, acesta trebuia să îi asigure transportul şi paza pe timpul cât acesta se afla în România.

Două zile pentru a finaliza un furt

Astfel, pe 5 martie 2015, în jurul orei 9.25, Odainic s-ar fi dus la o sucursală a unei bănci şi, după ce ar fi prezentat funcţionarilor bancari o carte de identitate falsă, ar fi cerut deschiderea unui cont bancar, ocazie cu care au fost întocmite şi semnate mai multe documente specifice.

Ulterior, pe 6 martie 2015,  la ora 13.00, Andrei Odainic s-a prezentat la sucursala din Oradea a unităţii bancare şi, folosind actul de identitate falsificat, ar fi certu şi închiriat o casetă de valori pe care ar fi accesat-o din nou pe 16 martie 2015, prezentând aceeaşi carte de identitate falsă.

„După ce inculpatul Odainic Andrei a intrat în camera de valori, rămânând singur, cu ajutorul unor chei potrivite, a accesat fără drept cutiile de valori ce aparţineau persoanelor vătămate M.V. şi B.A., de unde a sustras toate bunurile de valoare aflate în interiorul acestora.”, spun procurorii.

Odainic a plecat din sucursala bancară în jurul orei 16.30, având asupra sa o geantă de dimensiuni medii, fiind preluat din imediata apropriere de către o persoană care conducea o motocicletă. Vehiculul a fost găsit abandonat pe 17 martie 2015 pe un teren agricol, fiind acoperit cu resturi de vegetaţie, fără plăcuţe de înmatriculare.

Prejudiciul produs în cauză a fost apreciat de persoanele vătămate la valoarea de 366.800 de lei şi respectiv 535.000 de lei.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bihor.

Acest dosar a fost iniţial instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, fiind preluat pe 4 mai 2015 de către Procurori Parchetului General. Cercetările au fost făcute de către poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi al Poliţiei Municipiului Oradea – Biroul de Investigaţii Criminale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite