Horodniceanu: Eforturile noastre de consolidare a capacităţii de combatere a criminalităţii organizate, subminate de dezbaterile pe legile Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Daniel Horodniceanu a declarat că eforturile procurorilor pentru a îmbunătăţi capacitatea de combatere a criminalităţii au fost compromise de dezbaterile pe legile Justiţiei. Horodniceanu a mai spus că atacurile la adresa Ministerului Public şubrezesc sistemul judiciar şi slăbesc statul român şi că salariile procurorilor rămân intacte.

„Eforturile noastre de consolidare a capacităţii de combatere a criminalităţii organizate au fost subminate de agenda legată de dezbaterile pe marginea legilor Justiţiei. Legat de acest subiect, am încercat constant să ne exprimăm poziţiile şi punctele de vedere cu privire la marea dezbatere a anului 2017, legile Justiţiei, printr-o expresie strict în limita prerogativelor noastre legale”, a declarat Daniel Horodoniceanu la conferinţa de presă organizată pentru prezentarea raportului de bilanţ al DIICOT pe 2017.

El a adăugat că propunerile de modificare a legilor Justiţiei ar putea „ştirbi” independenţa procurorului.

„Este adevărat că, pe de o parte, am strâns din dinţi, iar pe de altă parte, am refuzat compromisuri pentru a putea rămâne în acest cadru, pentru că provocările au fost uriaşe. Este un efort să reuşeşti să rămâi în limita despre care vă vorbesc, atunci când înţelegi, citind propunerile de modificare legislativă, că direct sau indirect ceea ce se va întâmpla ar putea deveni o ştirbire a independenţei procurorului, o timorare, acolo unde va găsi loc, a exerciţiului de urmărire penală”, a spus procurorul şef al DIICOT.

Comportamentul neadecvat al unui magistrat trebuie sancţionat, însă atacurile aduse Ministerului Public în general şubrezesc sistemul judiciar

Daniel Horodniceanu spune că un magistrat trebuie sancţionat disciplinar sau penal dacă are un comportament neadecvat, însă diversele atacuri asupra Ministerului Public în general şi generalizarea cazurilor şubrezesc sistemul judiciar în ansamblul tău şi vulnerabilizează statul român.

"Orice comportament al unui magistrat, de natură a aduce răspunderea penală sau disciplinară a acestuia, trebuie sancţionat în cel mai scurt timp”, a declarat Daniel Horodniceanu, marţi, în conferinţa de presă organizată pentru prezentarea raportului de bilanţ pentru anul 2017.

Procurorul şef al DIICOT este de părere că atacurile la adresa Ministerului Public şi generalizarea unor comportamente ale magistraţilor şubrezesc sistemul judiciar şi slăbesc statul român.

"Ceea ce nu trebuie să se întâmple este generalizarea criticii la o parte sau la întregul sistem judiciar. Atacurile aduse Ministerului Public în general sau unei direcţii sau secţii a acestuia nu fac decât să şubrezească sistemul judiciar în ansamblul său şi să vulnerabilizeze statul român. La fel ca în orice alt domeniu, erorile şi comportamentele deviante trebuie abordate şi remediate sau eliminate punctual”, a mai spus Daniel Horodniceanu.

Salarii neschimbate pentru procurori

Angajaţii de la departamentele Financiar şi Administrativ al DIICOT pierd la salariu, în urma modificărilor fiscale aproximativ 25 la sută, a declarat, marţi, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. El a precizat că salariile procurorilor rămn nemodificate - nu scad, dar nici nu cresc.

"Există angajaţi care pierd din salariu, ca urmare a acestor modificări, angajaţi ale căror salarii nu se modifică şi angajaţi care pierd drastic, adică aproximativ 25 la sută, precum cei de la departamentele Financiar şi Administrativ ale DIICOT. Procurorii nici nu câştigă, dar nici nu pierd, spre deosebire de grefieri sau de poliţiştii judiciari", a declarat, într-o conferinţă de presă, procurorul şef al DIICOT, care a prezentat bilanţul de activitate pentru 2017.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite