Cartianu, despre glumele lui Ponta de la inundaţii: „E ca şi cum te duci la o înmormântare şi întrebi: «Aveţi chef de o colivă?»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Grigore Cartianu a vorbit, la Adevărul Live, despre efectul electoral al inundaţiilor din judeţul Teleorman, în contextul schimbului de replici dintre premierul Victor Ponta şi ministrul Doina Pană, devenit celebru în ultimele zile.

„Am vrut să mă rup câteva zile de evenimente importante, în special de cele politice, dar pur şi simplu vuiau site-urile ziarelor. Nu am avut linişte. Dincolo de fenomenele meteo au venit politicienii, au ieşit lucruri spectaculoase, chiar memorabile“, a povestit Grigore Cartianu.

Cartianu a ironizat prestaţia premierului Victor Ponta, prezent în judeţul Teleorman, la inundaţii.

„Nimeni nu a atins culmea atinsă de Ponta zilele astea. A fost ceva de poveste, a devenit viral pe internet. Băbuţele erau cu gumarii prin apă, dar premierul Ponta stătea acolo şi împingeau ăia la el acolo. Mai lipsea să vină fie doi pompieri, fie doi localnici, să facă scaunul sanitar, să ia rănitul. Îl luau pe Ponta doi inşi, îl plimbau nu cumva să atingă botinele de apă“, a glumit el.

In ce priveşte efectele electorale ale inundaţiilor, Cartianu a arătat că acestea trebuie privite în contextul ultimelor acţiuni ale premierului.

„Povestea cu buncărul de la MApN are impact şi la electoratul său. Electoratul PSD e mai degrabă de stânga, dar au şi oameni de afaceri, şi de intelectuali. Măcar segmentul acela a fost un pic zdruncinat“, a spus Cartianu.

"Partea asta cu inundaţiile e a doua lovitură pe care Ponta o dă electoratului. Electoratul PSD se simte umilit. Sunt imagini urâte, secvenţe proaste“, a declarat el.

 Referindu-se la formula de adresare folosită de premierul Victor Ponta în faţa ministrului Doina Pană, Cartianu a arătat că nu e un limbaj obişnuit al şefului Executivului.

„În situaţia asta, dacă te duci acolo, nu poţi face glumiţe de genul ăsta. Cum poţi să faci gluma asta sinistră, cinică? E ca şi cum te duci la înmormantare şi le zici copiilor sau fraţilor mortului: «Vi s-a făcut poftă de o colivă ?»“, a mai spus Cartianu şi a adăugat că, pe de altă parte, preşedintele Băsescu a speculat acest moment.

„Traian Băsescu speculează acest moment, e şi de speculat. Dincolo de glume mai mult sau mai puţin cinice, treaba serioasă este asta: Dragnea a jupânit judeţul ăla, a adus bani publici la firmele soţiei sale şi trebuie să vină o inundaţie să aflăm că trebuie să fie pe acolo un dig?“, a mai întrebat, retoric, Cartianu. 

Jurnalistul a comentat declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, referitoare la profilul preşedintelui ideal şi a vorbit, în context,  despre menţionarea lui  Daniel Morar.

„De politicieni, lumea e cam sătulă de ei. În justiţie, Daniel Morar, Macovei, Danileţ sunt oameni care, în diverse structuri, toţi cu atribuţii în sistem, au avut un rol în reformarea justiţiei din România. La fel, cred că SRI este bine reformat. Aici, dacă americanii percep această instituţie ca pe un partener extrem de corect, putem merge pe mâna lor. Segmentul acesta a performat extraordinar, oamenii ăştia sunt eroii acestor vremuri. Au luptat şi cu sistemul corupt din justiţie“, a explicat el.

„Dacă ar veni două partide din actuala dreaptă românească şi ar spune că îl susţin pe Morar, ar avea succes. Cred că ar percuta oamenii, chiar dacă se spune că românii nu prea percutează. Cred, totuşi, că ar prinde şi ar forma o masă critică de oameni. Morar chiar a fost un profesionist adevărat. Cred că ar părăsi postul de Curtea Constituţională şi pentru un post executiv în magistratură“, a detaliat jurnalistul.

Cartianu a vorbit şi despre declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, prezent ieri în studioul Adevărul Live, care a tras un semnal de alarmă în privinţa"rezerviştilor" din armata Română în condiţiile unor tensiuni în creştere în Ucraina şi a declaraţiilor dure ale Federaţiei Ruse.

„Nu prea ştim câţi rezervişti are România. Cred că, dacă ar fi caz de război, nu vom conta pe rezervişti sau prea puţin. Generaţiile sub 30 de ani în niciun caz nu au făcut armata. Nici instruiţi nu ştiu câţi avem“, a spus Cartianu.

În opinia sa, în cazul unui conflict armat, România s-ar baza, în cele din urmă, pe aliaţii din NATO.

„Eventual, după părerea mea, mai eficient ar fi ca, dincolo de armata profesionistă, să apelezi la tineri instruindu-i intens. O instrucţie se face într-o lună de zile, intensiv. Dar nici pe ei nu vom conta. Vom conta pe NATO. O bătălie nu se mai duce corp la corp. După părerea mea, lucrurile se fac de către profesionişti şi aici contăm pe NATO. Aici vin mercenarii, trupele speciale franceze“, a opinat Grigore Cartianu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite