UPDATE Dosarul „Valiza“. Procurorul cere patru ani de închisoare pentru Gigi Becali. Instanţa se va pronunţa pe 4 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Becali a fost adus astăzi, încătuşat, în faţa magistraţilor Curţii Supreme, care au judecat recursul procurorilor anticorupţie în dosarul „Valiza”. În acest dosar, Becali este acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri după ce ar fi încercat să le dea jucătorilor de la Universitatea Cluj 1,7 milioane de euro. În faţa instanţei, Becali a recunoscut că a falsificat două contracte de vânzare-cumpărare.

UPDATE Instanţa a rămas în pronunţare. Judecătorii au anunţat că vor da o sentinţă pe 4 iunie la ora 13.00.

UPDATE Procurorul de caz a cerut pentru Gigi Becali patru ani de închisoare cu executare pentru două infracţiuni de mită.

Pentru Victor Piţurcă doi ani cu suspendare, pentru Teia Sponte - acuzat complicitate la dare de mită- doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce pentru Marino Gheorghe- favorizare şi fals- doi ani de închisoare tot cu suspendare

UPDATE Gigi Becali şi-a încheiat declaraţia în faţa magistraţilor. Becali s-a retras într-un colţ al sălii de judecată, şi-a scos cartea de rugăciuni şi citeşte.

UPDATE  Gigi Becali a recunoscut parte din faptele de care este acuzat. „Am falsificat datele ca să pot să iau banii de la Parchet, am antedatat cele două contracte de vânzare-cumpărare. Nu are nimeni nicio vină. Eu l-am semnat, eu l-am scris. El (n.r.-Victor Piţurcă) a venit la palat şi i-am zis să semneze ca martor. El a venit, dar nu ştia despre ce este vorba. A semnat repede că se grăbea“, a mărturisit Becali în faţa magistraţilor.

UPDATE Becali  a mai spus că oamenii pe care i-a trimis el cu banii au spus ce le-a spus el să spună, aceştia neavând nicio vină.

„Este vina mea, eu am presimţit ceva şi le-am spus să spună că banii sunt ai lui Gigi Becali şi că sunt pentru un teren. Ei nu sunt vinovaţi pentru ce le-am ordonat eu să facă. Declaraţia de atunci a lui Sponte Teia a fost pentru că aşa i-am spus eu. Teia ştia pentru ce sunt banii, dar nu avea nicio treabă. El trebuia doar să se ducă să dea banii: «Dacă pierd, nu le dai nimic, dacă se câştigă, le dai banii». Teia nu poate fi acuzat“, a mai declarat finanţatorul FC Steaua în faţa instanţei.

UPDATE  Gigi Becali este audiat de judecători, acesta explicându-le ce s-a întâmplat cu cei 1,7 milioane de euro despre care procurorii susţin că ar fi fost mită pentru jucătorii de la Universitatea Cluj. Becali a susţinut că acei bani erau un stimulent, în niciun caz mită.

„Interesul meu era să nu mai existe corupţie în fotbal şi cine merită să fie pe merit (...) Pot să fiu condamnat dar pentru fals şi uz de fals„, a susţinut latifundiarul în faţa completului de judecată.

„Da, am promis 5.000, 10.000 pentru meci egal şi 10.000 pentru victorie. În ce condiţii? În 2000, când am intrat în fotbal, am zis: «De azi înainte nu se mai fac blaturi, nu se mai fac aranjamente cu arbitri. În 2003, am devenit oficial cu acte - în 2000 eram doar finanţator -, am ajuns proprietar, patron la clubul Steaua. În 2006 mai erau patru etape. Rapidul parcă era înainte. Dau un telefon şi îi spun lui Horoba: «Nea Ioane, jucaţi cu Rapidul, vreau să dau şi eu o primă la jucători. El vorbeşte cu nea Jean. Nea Jean era blătuitorul blătuitorilor. La vremea aia patronii erau stăpâni şi jucătorii semi-sclavi. Am urmărit autocarul şi când erau la masă am mers la ei. Nu am umblat cu sacoşa cu bani, am fost şi am vorbit cu ei. Eu din fugă le-am spus că pentru egal dau 5.000 şi pentru victorie dau 10.000. Eu am plecat după discuţia cu Horoba, pentru că mi s-a părut ciudat să refuze oferta. Aranjmentele erau făcute cu Jean Pădureanu, în opinia mea. La restaurantul Perla m-am adresat direct jucătorilor echipei. Oricum n-a putut să facă blaturi până la capăt, că următorul meci a fost cu Farul şi l-a pierdut“, a mai declarat Becali.

UPDATE: „Vreau să fac nişte precizări în legătură cu ce s-a întâmplat până acum. Cu privire la plecarea mea din ţară, că, poate au fost persoane pe care le-am dezamăgit. Eu plecam din ţară să mă rog, iar dacă urma să mă aresteze, ceea ce s-a şi întâmplat, am vrut să mă pregătesc şi să vorbesc cu familia“.

UPDATE „Eu vin de la puşcărie, dumneavoastră veniţi de acasă, sunteţi odihniţi. Cu tot respectul, nu vă port pică, lăsaţi-mă să vorbesc“, şi-a început Becali pledoaria în faţa magistraţilor.

UPDATE: Judecătoarea Livia Stanciu, preşedintele completului de cinci magistraţi de la nstanţa supremă care judecă recursul în dosarul „Valiza“, a dispus să îi fie scoase cătuşele lui Gigi Becali, imediat după ce acesta a fost dus, luni la prânz, în boxa acuzaţilor.

UPDATE: După mai bine de două ore, Gigi Becali a fost scos din dubă şi dus cu cătuşe în faţa magistraţuilor de la Instanţa Supremă.

Astăzi, Becali a făcut şi prima sa declaraţie de când a fost încarcerat. La intarea în sala de judecată latifundiarul a strigat: „Chiar în ghearele morţii de mă veţi duce, Domnul e cu mine“

UPDATE Şedinţele completului care îl va audia pe Gigi Becali au fost suspendate pentru 20 de minute.

Mobilizare de forţe pentru paza lui Gigi Becali

UPDATE Gigi Becali a fost adus cu o dubă la Înstanţa Supremă. Deşi maşina în care este latifundiarul din Pipera a ajuns acum vreo 50 de minute la instanţă, Gigi Becali nu a fost scos încă din dubă pentru a fi adus în faţa magistraţilor. Mai mulţi jandarmi, poliţişti, dar şi civili asigură paza la ÎCCJ.

UPDATE Selecţionerul naţionalei României, Victor Piţurcă, şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, au venit, luni dimineaţă, la Instanţa Supremă, unde se judecă recursul în dosarul „Valiza“, în care sunt acuzaţi, alături de Gigi Becali, de fapte de corupţie.

Completul de cinci judecători de la Instanţa supremă continuă luni discuţiile în dosarul „Valiza“, aflat în faza de recurs după ce procurorii anticorupţie au atacat decizia de achitare a lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino.

De asemenea, procurorii îl mai acuză pe Becali că în 2006 le-ar fi oferit jucătorilor Gloriei Bistriţa câte 5.000 de euro în cazul unui egal, respectiv câte 10.000 de euro în pentru o victorie într-un meci pe care urmau să-l dispute cu Rapid. Aceste două întâmplări constituie baza celebrului dosar „Valiza“.

Potrivit procurorilor, pentru a ascunde corupţia, şi sumele de bani oferite ilegal, Becali ar fi cerut să fie întocmite mai multe contracte false.

În acest context, la termenul precedent, cel din 22 aprilie, finanţatorul Stelei l-a întrebat pe procurorul de şedinţă dacă este stelist, făcând şi câteva remarci cu privire la pedeapsa pe care acesta o va cere în dosar: „Domnule procuror, sunteţi stelist sau dinamovist? Dacă sunteţi dinamovist, o să cereţi şi dumneavoastră 12 ani. Dacă sunteţi rapidist, şi mai mult“.

Imediat după începerea şedinţei de judecată, procurorul DNA a cerut audierea în şedinţă public a interceptărilor din dosarul Valiza şi vizionarea casetei din 2006 în care, potrivit acestuia, Becali umblă cu o sacoşă plină cu bani după jucătorii de la Gloria Bistriţa. Instanţa însă a respins cererea acuzării.

Pe 17 aprilie, completul de trei judecători al Curţii Supreme care a judecat procesul pe fond a decis achitarea latifundiarului în acest dosar, şi le-a cerut anchetatorilor să-i restituie omului de afaceri suma de 1,7 milioane de euro, bani ce iniţial au fost puşi de procurori sub sechestru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite