FOTO Cea mai mare despăgubire pentru un accident rutier: un milion de euro. Huidu trebuie să dea 360.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Huidu trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 360.000 de euro rudelor victimelor, pentru accidentul provocat în Timiş FOTO Arhiva Adevărul
Huidu trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 360.000 de euro rudelor victimelor, pentru accidentul provocat în Timiş FOTO Arhiva Adevărul

Magistraţii Judecătoriei Braşov au decis marţi, în procesul civil dintre Şerban Huidu şi rudele victimelor accidentului în care vedeta de televiziune a fost implicată în 2011, să acorde daune morale şi materiale de 360.000 de euro. Însă, cea mai mare despăgubire pentru un accident rutier soldat cu morţi a fost de un milion de euro.

Avocaţii susţin că suma pe care Şerban Huidu trebuie să o plătească victimelor, respectiv 360.000 de euro, este mult prea mare, chiar dacă daunele morale şi cele materiale au fost reduse la jumătate din suma stabilită iniţial.

Un milion de euro, despăgubiri pentru accident

Însă, cea mai mare despăgubire pentru un accident rutier produs în România şi soldat cu răniţi şi cu persoane decedate s-a înregistrat în anul 2010. Daunele morale şi cele materiale au însumat atunci nici mai mult, nici mai puţin de un milion de euro. În urma nefericitului accident, care a avut loc în oraşul argeşean Ştefăneşti şi în care au fost implicate două fetiţe, una în vârstă de trei ani a rămas invalidă, iar cealaltă de patru ani a decedat.

Conducătoarea auto vinovată de producerea tragediei, soţia unui om de afaceri din Ştefăneşti, avea o asigurare pentru răspundere civilă, condiţii în care compania de asigurări care a emis poliţa a fost obligată să achite integral despăgubirea.

Accidentul a avut loc în 2009, când şoferiţa se afla la volanul unui autoturism Audi Q7, conducând pe o stradă printre blocuri. La un moment dat, aceasta s-a urcat cu maşina pe trotuar şi a intrat într-o groapă plină cu nisip, în care se jucau cele două fetiţe.

Primele date ale anchetei arată că soţia omului de afaceri argeşean a pierdut controlul volanului pentru câteva secunde din cauza unui căţel pe care îl avea în autoturism. Aceasta a fost condamnată, ulterior, la doi ani de închisoare cu suspendare.

100.000 de euro, daune morale

Un alt accident soldat cu persoane decedate a avut loc în august 2010, în Piatra Neamţ, provocat de o tânără şoferiţă de 24 de ani. Din cercetările poliţiştilor a rezultat că aceasta se afla la volanului unui autoturism Seat, când, ajunsă într-un sens giratoriu, a pierdut controlul volanului, a intrat pe trotuar, a lovit mortal un bărbat, după care s-a oprit într-un stâlp din faţa unei bănci. În urma impactului, pietonul a fost proiectat pe peretele băncii. Agentul de pază al companiei a sunat imediat la 112, însă bărbatul a murit la spital.

Judecătoria Piatra Neamţ a soluţionat dosarul şoferiţei şi a acordat despăgubiri familiei victimei. Celor trei părţi civile magistraţii le-au acordat 4,8 miliarde de lei vechi, din care 4,5 miliarde au fost daune morale, iar 300 de milioane, despăgubiri materiale. Însă, aceşti bani au fost plătiţi de firma de asigurare la care aceasta deţinea poliţă. De asemenea, vinovata a fost condamnată la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă.

10.000 de euro, ca să nu se îmbogăţească

Un caz controversat a avut loc şi în judeţul Dâmboviţa, unde mama unui copil de şapte ani ucis de un şofer beat, şi-a cerut dreptatea la CEDO. Însă, completul de judecători au hotărât ca despăgubirile în valoare de 100.000 de euro, stabilite de Judecătoria Târgovişte, să fie micşorate la 10.000 de euro, considerând că altfel ar fi „îmbogăţire fără temei‟ pentru rudele victimei.  

„Ţinând cont de situaţia materială a familiei, suma acordată este o compensaţie exgerată şi constituie o sursă de îmbogăţire fără just temei. Se reduce cuantumul daunelor morale de la 400.000, la 50.000 de lei‟, şi-a motivat decizia completul de la CEDO.

Lucian, în vârstă de şapte ani, şi doi prieteni mergeau pe trotuar, când şoferul băut a pierdut controlul şi i-a lovit în plin. Băiatul a fost aruncat câţiva metri în aer, apoi a fost proiectat în şanţ. A intrat în comă şi, după nouă zile la terapie intensivă, a murit.

În România, plafonul maxim de despăgubire în astfel de cazuri a fost majorat de la 3.500.000 de euro la cinci milioane de euro.

Familiile victimelor lui Huidu mai au de aşteptat

Sentinţa pronunţată astăzi de Judecătoria Braşov nu este definitivă. Elena Balog şi fiul ei Ştefan, rudele uneia dintre victime, ceruseră 400.000 de euro despăgubiri. Şi fiica Magdei Drăghici, cealaltă victimă, a cerut aceeaşi sumă. Instanţa a decis să acorde despăgubiri de 360.000 de euro.

Câte 120.000 de euro, pentru reclamanţi

Judecătoria Braşov a decis ca fiica Magdei Drăghici, Ioana Câmpean, să primească daune morale în valoare de 120.000 de euro şi daune materiale de 1.900 de lei.

De asemenea, pentru soţia lui Ştefan Lungu Balog s-au stabilit daune morale tot de 120.000 de euro şi materiale de 5.500 de lei reprezentând cheltuieli cu înmormântarea şi 5.000 de euro reprezentând contravaloarea autoturismului Dacia Logan distrus în accident.

Totodată, fiul lui Ştefan Lungu Balog va primi 120.000 de euro ca daune morale. Şerban Huidu va mai plăti şi 10.000 de lei cheltuieli de judecată.

Şerban Huidu a fost implicat într-un accident rutier în localitatea Timişul de Sus în 16 octombrie 2011, în timp ce se afla la volanul autoturismului personal, când a intrat pe contrasens şi a lovit un autoturism Dacia Logan care circula regulamentar de la Braşov spre Predeal. În urma impactului, o persoană a murit pe loc, iar alte două în drum spre spital.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite