Fostul şef al Curţii Militare de Apel, denunţat la DNA militar după ce Inspecţia Judiciară nu l-a tras la răspundere fiindcă nu mai avea funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru judecători militari au sesizat Secţia Militară a DNA pentru pretinse fapte de abuz în serviciu şi fals comise de către fostul preşedinte al Curţii Militare de Apel Gheorghe Manea, fapte care au fost sesizate şi de Inspecţia Judiciară a CSM, care însă nu l-a tras la răspundere pe magistrat pentru că nu mai era în funcţie la momentul verificărilor.


 Patru judecători militari de la Curtea Militară de Apel, respectiv colonel-magistrat Victor Chiţu, Aurel Dumbravă, Constantin Udrea şi Radu Stancu, au sesizat, în 29 ianuarie, Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale faţă de militari din cadrul DNA pentru tragerea la răspundere penală a generalului de brigadă magistrat Gheorghe Manea, judecător la Curtea Militară de Apel Bucureşti, pe care îl acuză de comiterea a patru presupuse fapte de corupţie.

Aceştia arată, în documentul obţinut de News.ro, că, în calitate de preşedinte al Curţii Militare de Apel Bucureşti, Gheorghe Manea a respins cererile grefierilor încadraţi în înstanţele militare, absolvenţi de studii superioare juridice, de încadrare pe posturi cu studii superioare, aceştia pierzând astfel banii care reprezentau diferenţa dintre salariul grefierilor încadraţi pe funcţii cu studii medii şi cel cuvenit aceloraşi grefieri în situaţia în care ar fi fost încadraţi pe funcţii cu studii superioare. Totodată, mai notează magistraţii militari, Manea "a procurat un avantaj nepatrimonial pentru sine şi pentru ordonatorul terţiar de credite, respectiv o apreciere superioară a activităţii privitoare la gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate pentru funcţionarea instanţelor militare”.

Magistraţii îl mai acuză pe Manea şi de uzurpare a funcţiei privind eliberarea unui aviz pentru detaşarea unui judecător de la Tribunalul Militar Bucureşti, deşi acest aviz trebuia emis de preşedintele Tribunalului Militar Bucureşti. Eliberarea acestui aviz "a fost recompensată" prin ridicarea gradului său militar de la general de brigadă (cu o stea) la general maior (cu două stele), se arată în sesizare.

”Fiind un serviciu în contra-partidă pentru domnul Manea Gheorghe, această modificare a statului de funcţii nu a fost comunicată până în prezent la Curtea Militară de Apel Bucureşti, fiind adusă la cunoştinţa judecătorilor ca urmare a administrării probei cu înscrisuri în dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, cauză care în prezent se află pe rolul înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se mai arată în documentul citat.

Manea este acuzat şi de presupuse fapte de fals intelectual, după ce ”a consemnat în adresa nr. A/1520/12.09.2014 emisă de Curtea Militară de Apel către Inspecţia Judiciară, ca răspuns la adresa nr. 1696/IJ/1128/DIJ/2013 din 31 ianuarie 2014, că în realizarea dispoziţiilor Hotărârii nr 53/28 ianuarie 2014 a Secţiei pentru judecători «cu privire la asocierea de către toate instanţele a parametrilor de repartizare pentru fiecare obiect şi introducerea acestora în aplicaţia informatică, în vederea generării automate de date, această cerinţă s-a realizat la fiecare instanţă militară de către primul-grefier, respectiv grefierii-şefi şi un grefier de la fiecare instanţă, desemnat prin cumul responsabil cu repartizarea aleatorie a cauzelor»”.

Contrar celor susţinute în această adresă, notează judecătorii militari, ”cerinţa nu era realizată la data emiterii adresei, respectiv în 12 septembrie 2014, aşa cum au constatat inspectorii judiciari care au întocmit raportul cu privire la controlul efectuat la Curtea Militară de Apel Bucureşti şi care au concluzionat că «situaţia comunicată de Curtea Militară de Apel prin adresa menţionată mai sus nu era reală»”.

DNA arată, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că Gheorghe Manea nu are calitatea de suspect sau inculpat în vreun dosar aflat pe rolul DNA - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari.

Anterior acestei sesizări către DNA, Inspecţia Judiciară a CSM a constatat ”o situaţie de criză” la nivelul conducerii Curţii Militare de Apel, în urma unui control din anul 2015, dar nu a luat măsuri pentru că s-a considerat ca ”lipsită de finalitate” o eventuală decizie întrucât mandatul lui Gheorghe Manea urma să expire.

”Ca o concluzie referitoare la aspectele de comunicare şi comportament identificate la nivelul instanţei, se poate arăta că la Curtea Militară de Apel există o situaţie de criză, determinată în mare măsură de ineficienta comunicare în cadrul instanţei între conducere şi judecători şi, respectiv, colectivul de judecători şi organul colegial de conducere, transpusă la nivelul relaţiilor interpersonale şi materializată şi în multiple cereri şi acţiuni în justiţie”, arată judecătorii Inspecţiei Judiciare în raportul de control privind eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de către conducerile Curţii Militare de Apel şi ale instanţelor arondate.

În acelaşi document, Inspecţia Judiciară notează că ”iniţierea unui demers la acest moment din perspectiva îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale la Curtea Militară de Apel pentru preşedintele instanţei (Gheorghe Manea - n.r.), al cărui mandat a expirat la 31 decembrie 2014, este lipsită de finalitate”.Judiciară a CSM, care însă nu l-a tras la răspundere pe magistrat pentru că nu mai era în funcţie la momentul verificărilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite