Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, judecat în dosarul plăţilor nelegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, Florinel Rotaru, şi alţi 12 inculpaţi, între care o fostă şefă de Serviciu din Primăria Capitalei, au fost trimişi în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în dosarul plăţilor negale de milioane de lei. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

Vor fi judecaţi Florinel Rotaru, Irina Bologa, fost şef Serviciu Cultură în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti - Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism, şi 11 persoane angajate ale BMB la data faptelor, respectiv Rodica Cosmaciuc, Ioana Gogoneaţă, Elena Cristina Baldovin, Virgil Lică, Ioana David, Maria Simona Codrescu, Petruţa Brezoiu, Cornelia Radu, Rodica Lupuşanschi, Paula Ioana Laszlo şi Anca Ioana Andreescu.

Toţi inculpaţii din dosar sunt acuzaţi de abuz în serviciu, mare parte a prejudiciul rezultând din cumpărarea de cărţi supraevaluate de către BMB. Rotaru va fi judecat şi pentru conflict de interese şi fals în declaraţii.

Potrivit anchetatorilor, în decembrie 2012, Florinel Rotaru, director general, Ioana Gogoneaţă, contabil şef, şi Elena Cristina Baldovin, şef Serviciu Achiziţii Publice, toţi din cadrul BMB, au efectuat diverse operaţiuni în baza cărora “s-a realizat plata nelegală a sumei totale de 79.758 lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate şi o diferenţă rezultată, pe de o parte, urmare a decontării unei operaţiuni necuprinse în contract, iar pe de altă parte, urmare a aplicării nejustificate a unui tarif superior celui menţionat în contract”.

Rotaru, schimbat din funcţie pentru ”management defectuos”

În aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus încetarea delegării lui Florinel Rotaru în funcţia de manager al BMB, pentru management defectuos şi ineficienţă în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale. Măsura a fost luată în urma verificărilor făcute de Direcţia de Control şi Direcţia de Audit Intern din Primăria Capitalei.

Raportul a arătat că multe dintre deficienţele constatate sunt rezultatul unui “management defectuos”, ca urmare a necunoaşterii sau “cunoaşterii insuficiente” a prevederilor legislative în vigoare, dar şi ineficienţei în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale, se arăta atunci într-un comunicat de presă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite