UPDATE Preşedinta Asociaţiei Caleidoscop, incriminată în dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel. Referendumul, pe 6 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un băiat de patru ani a murit după ce a fost muşcat de mai mulţi câini FOTO Mediafax
Un băiat de patru ani a murit după ce a fost muşcat de mai mulţi câini FOTO Mediafax

Preşedinta Asociaţiei Caleidoscop, Carmen Secăreanu, a venit vineri la Parchetul General pentru a fi audiată în dosarul în care se fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel, unul dintre câinii care l-au muşcat fiind adoptat în 2008 de ONG-ul condus de aceasta. Avocatul acesteia a declarat, la ieşirea de la audieri, că femeia este incriminată în acest dosar, însă nu a fost pusă sub acuzare.

UPDATE  Avocatul Laviniei Nica, tânăra care, în calitate de membră a Asociaţiei Caleidoscop semnase pentru adopţia unuia din câinii care l-au atacat pe Ionuţ, a spus despre clienta sa că este o persoană emotivă şi că nu a ştiut cum să reacţioneze la acuzaţiile presei şi la ancheta demarată în urma uciderii copilului.

Avocatul Valentin Răchiţeanu, cel care o apără pe Lavinia Nica, le-a spus jurnaliştilor prezenţi la Parchetul General că aceasta are în prezent calitatea de martor, că procedurile sunt în curs şi că procurorii efectuează „expertize criminalistice”.

Răchiţeanu a mai arătat că Lavinia Nica regretă „tragedia" şi că stă la dispoziţia procurorilor în cazul acestei anchete.

Întrebat concret dacă Lavinia Nica se simte vinovată sau responsabilă de moartea lui Ionuţ, acesta a răspuns negativ.

UPDATE Referendumul local a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti pentru 6 octombrie, când bucureştenii vor răspunde cu „DA” sau „NU” întrebării privind eutanasierea câinilor maidanezi care nu au fost adoptaţi în termenul prevăzut de lege. Pentru organizarea scrutinului vor fi alocaţi şase milioane de lei.

Grupul consilierilor PDL a părăsit sala înaintea votului din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) privind organizarea referendumului local, singurii care au votat „împotrivă” fiind consilierii PPDD.

Potrivit hotărârii aprobate de consilierii municipali, bucureştenii sunt chemaţi pe 6 octombrie să se pronunţe prin „DA” sau „NU” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?”.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis vineri de Parchetul General, dosarul privind uciderea de către câini maidanezi a lui Ionuţ Anghel este în faza actelor premergătoare, audierile urmând să continue şi luni

„În continuarea cercetărilor în cauza având ca obiect uciderea de către maidanezi a minorului A.I.C., procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au audiat astăzi, 06.09.2013, două persoane de la organizaţia nonguvernamentală Caleidoscop, cauza fiind în faza actelor premergătoare”, se arată într-un comunicat emis vineri de Parchetul General.

UPDATE Avocata preşedintelui Asociaţiei Caleidoscop, Carmen Secăreanu, a declarat vineri, la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, că aceasta este incriminată în dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel, dar nu a fost pusă încă sub acuzare.

Potrivit avocatei, Carmen Secăreanu a aflat joi seară că este parte incriminată în acest dosar, iar vineri s-a prezentat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a lua la cunoştinţă conţinutul dosarului.

Avocata a spus că preşedinta Asociaţiei Caleidoscop nu este pusă sub acuzare până la acest moment, precizând că prezenţa ei la Parchet este unul dintre demersurile pregătirii apărării în acest caz. Avocata a adăugat că acest dosar este în faza actelor premergătoare, arătând că pe măsură ce vor apărea detalii sau informaţii noi referitoare la clienta sa, le va face publice.

UPDATE Comunitatea online a părinţilor Desprecopii.com şi Asociaţia Pro Civilizaţie au anunţat că mitingul programat pentru vineri, în Piaţa Romană, nu a primit aprobare din partea Primăriei Capitalei pentru locaţia şi ora la care era făcută cererera, astfel că manifestul public a fost amânat pentru cel organizat de Nadine în Parcul Izvor, duminică, între orele 11.00 şi 14.00.

Prin acest protest se cere Guvernului, Parlamentului şi primăriilor să ia măsuri imediate şi eficiente pentru ridicarea câinilor maidanezi de pe străzi.

„Vrem ridicarea definitivă a câinilor maidanezi de pe stradă. Haideţi să ne strângem cât mai mulţi pentru a cere factorilor de decizie (Guvern, Parlament, primării) să ia măsuri imediate şi eficiente pentru asigurarea dreptului la viaţă, linişte şi siguranţă, pentru noi şi familiile noastre. Nu mai vrem copii mutilati si ucisi de caini fara stapan. Nu mai vrem sa fim terorizati de cainii maidanezi. Baietelul de patru ani nu e primul copil ucis. Maine, copilul oricaruia dintre noi se poate afla in pericol”, se arată într-un anunţ postat pe Facebook.

UPDATE Preşedinta Asociaţiei Caleidoscop, Carmen Secăreanu, a venit astăzi la Parchetul Instanţei Supreme pentru a fi audiată în dosarul în care se fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel, unul dintre câinii care l-au muşcat fiind adoptat în 2008 de ONG-ul condus de aceasta. 

Carmen Secăreanu a venit la Parchet însoţită de o persoană, cel mai probabil avocatul acesteia, şi nu a făcut declaraţii.

Aceasta fusese citată să se prezinte joi la Parchetul instanţei supreme, însă a cerut anchetatorilor să amâne audierea ei pentru vineri, întrucât vrea să îşi angajeze un avocat.

Cu puţin timp înainte să ajungă Carmen Secăreanu, la sediul Parchetului General a sosit o fostă angajată a fundaţiei Caleidoscop, Lavinia Mirela Nica.

Avocatul acesteia a declarat că aceasta are calitate de martor în dosar şi a venit să răspundă înterbărilor anchetatorilor. De asemenea, acesta a precizat că este prematur să se vorbească de acuzaţii, precizând că Lavinia Mirela Nica nu mai este membru al Asociaţiei Caleidoscop.

Dosarul penal a fost deschis pe 3 septembrie de Parchetul Tribunalului Bucureşti, după care a fost preluat de procurorii Parchetului Instanţei Supreme, având în vedere complexitatea cauzei şi intensa mediatizare a acesteia.

Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, acesta fiind găsit cu sute de muşcături de câini, pe un teren privat, aparţinând unei firme, din apropierea Parcului Tei, în Sectorul 2 al Capitalei.

Anchetatorii vor verifica şi dacă au fost respectate dispoziţiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.

În acest dosar a fost audiat, miercuri, la Parchetul General, Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Unul dintre câinii care l-au omorât pe Ionuţ Anghel fusese sterilizat de ASPA şi adoptat de Asociaţia Caleidoscop pe 24 decembrie 2008.

Răzvan Băncescu a declarat, la ieşirea de la Parchetul Instanţei Supreme, că nu se simte în niciun fel răspunzător pentru incidentul în urma căruia copilul de patru ani a murit sfâşiat de câini.

Băncescu a precizat că a fost chemat de anchetatori pentru a da declaraţii în calitate de martor şi a adus mai multe documente, întrucât unul dintre câinii care au atacat copilul a fost al ASPA, fiind ulterior adoptat de Asociaţia Caleidoscop. Acesta a afirmat că, din informaţiile sale, Asociaţia Caleidoscop a adoptat nouă câini de la ASPA.

El a precizat că, până în prezent, nu s-a reuşit contactarea reprezentanţilor Asociaţiei Caleidoscop şi nici nu se cunoaşte exact care mai este situaţia acestei organizaţii pentru protecţia animalelor.

Răzvan Băncescu a mai spus că ASPA urmează să facă o centralizare a tuturor câinilor care au fost adoptaţi de ONG-uri.

Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit pe 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, a declarat marţi, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Şase câini au fost ridicaţi pe 2 septembrue de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei. Unul dintre aceştia, care avea urme de sânge pe bot, fusese sterilizat de ASPA şi adoptat de Fundaţia Caleidoscop în 2008, declara Răzvan Băncescu.

Lavinia Mirela Nica, care a fost membră a Asociaţiei Caleidoscop şi a semnat formularul prin care câinele care l-a ucis pe copil a fost adoptat în 2008 de acest ONG, angajându-se să nu îl abandoneze, spune că ceea ce s-a întâmplat a fost un accident, iar ea are conştiinţa curată, potrivit stirileprotv.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite