Forţele Aeriene Române visează la avionul de luptă F-35 Lightning II VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, Forţele Aeriene Române se vor dota cu performantele, dar şi destul de costisitoarele avioane de luptă F-35 Lightning II. Cel puţin aşa a declarat pentru „Adevărul“ analistul militar Aurel Cazacu. Concret, România va fi, după Polonia, cea de-a doua ţară fost comunistă care se va dota cu acest avion de luptă de ultimă generaţie.

„În cel mult zece ani, acest program  major de înzestrare  al Forţelor Aeriene va fi pus în practică, fiindcă acest avioane foarte moderne sunt absolut necesare pentru apărarea flancului de Est al NATO. Mai ales în situaţia delicată în care Turcia cochetează tot mai des şi mai intens cu Rusia, care, la rândul ei, vrea să pună stăpânire pe zona Mării Negre. Este un avion puternic, care se va adapta perfect misinilor piloţilor români“, susţine Aurel Cazacu.

Expertul militar consideră că până atunci trebuie să ne pregătim din punct de vedere logistic bazele aeriene pentru operarea unor astfel de avioane. „E obligatoriu să investim bani pentru pregătirea pistelor,  pentru că degeaba cumpărăm avioane ca F-35, dar nu le putem opera din cauza unui îngheţ banal“, a precizat Aurel Cazacu  făcând referire la momentul mai puţin plăcut petrecut pe 1 Decembrie 2018, când avioanele F-16 Fighting Falcon de la Borcea nu s-au putut ridica de la sol pentru a participa la parada de la Bucureşti. 

Expertul subliniază că partea americană este deschisă şi va permite executarea mentenanţei la Aerostar Bacău, lucru care va permite ca avioanele să fie gata oricând de luptă. 

Mai sunt necesare două escadrile

Conform strategiei, Forţele Aeriene Române trebuie să aibă în componenţă trei escadrile de avioane de luptă. În acest moment operează o escadrilă de avioane F-16 Fighting Falcon modernizate, restul având în dotare bătrânele MIG-uri 21 concepute în perioada sovietică. Astfel, pentru a fi total operaţionale, Forţele Aeriene vor mai achiziţiona două escadrile, deci 32 de aparate de luptă. Dacă luam ca referinţă valoarea  contractului prin care Polonia achiziţionează avioane F-35 Lightning II, deducem că pentru acestă tranzacţie MApN va scoate din visterie în jur de 6,5 miliarde de dolari. În preţ va fi inclusă contravaloarea celor 32 de avioane şi a echipamentelor auxiliare necesare pentru exploatarea aeronavelor, dar şi costurile legate de  pregătirea piloţilor şi mecanicilor de sol. 

Există deja acceptul verbal

Posibila lărgire a clubului select al ţărilor care au acces la programul de dezvoltare şi achiziţie a celui mai modern avion american de luptă, F-35 a fost anunţată de responsabilii americani încă din primăvara acestui an. Concret, România, Grecia, Polonia, Spania şi Singapore au fost alese să fie incluse în program, iar intenţia SUA a fost exprimată în scris, în cadrul Congresului american, de către şeful programului F-35 de la Pentagon, viceamiralul Mathias Winter. 

Ulterior, ministrul Apărării a vorbit despre posibilitatea achiziţionării avioanelor F-35, de generaţia a V-a, de către ţara noastră. Astfel, întrebat dacă România se gândeşte la F-35, Gabriel Leş a răspuns fără să ezite: „Da, categoric, da!“. Ministrul Apărării a mai adăugat că ţara noastră va discuta discuta detaliile tehnice ale tranzacţiei cu partenerul strategic.

„E o capabilitate pe care o avem în calcul. Suntem prinşi în acest program. Dacă toate lucrurile merg bine, de o astfel de capabilitate putem discuta din 2028 încolo“, a precizat Gabriel Leş.

Costuri pe măsură

Costurile de achiziţie pentru un avion F-35 sunt însă unele demne de luat în seamă. În principiu, preţul unui avion F-35 este de 89 de milioane de dolari pentru varianta F-35A (modelul de bază, cu decolare convenţională ), 115,5 milioane de dolari pentru F-35B (modelul cu decolare verticală, folosit mai ales în Marină) şi 107,7 milioane de dolari pentru F-35C (modelul destinat pentru folosirea pe portavioane). Mai mult ca sigur, România va opta pentru variata de bază F-35A, iar compania producătoare Lockheed Martin intenţionează să scadă preţul acestuia la 80 de milioane de dolari, până în 2020.

Încă cinci F-16 pentru escadrila Borcea

Ministerul Apărării Naţionale se pregăteşte să finalizeze tranzacţia în urma căreia se vor mai achiziţiona încă 5 avioane de luptă F-16 Fighting Falcon de la aliaţii portughezi. Concret, instituţia a pus în dezbatere publică o lege care conţine detaliile tehnice ale tranzacţiei în urma căreia Escadrila 53 de la Borcea va ajunge să fie complet echipată cu aeronave  de luptă. 

Conform documentului, valoarea totală a contractului va fi de 280 de milioane de euro, din care 130 de milioane de euro avioanele, restul  fiind contravaloarea bunurilor şi serviciilor de modernizare a aparatelor . Acestea din urmă vor fi achiziţionate de la guvernul SUA printr-un program Foreign Military Sales.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite