Fiţe mortale pe lacul Snagov. Un mort şi patru răniţi, bilanţul tragic al unei curse cu şalupa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO David Muntean/Adevărul
FOTO David Muntean/Adevărul

O ambarcaţiune de fiţe condusă de un tânăr acuzat că era băut a spulberat pe lacul Snagov o barcă în care se aflau şase persoane. Un bărbat a murit, iar alte patru persoane au fost spitalizate.

Un om şi-a pierdut viaţa, iar altul a intrat în comă în urma unui accident între două ambarcaţiuni pe lacul Snagov, în care au fost implicate 11 persoane. Tragedia s-a produs sâmbătă noapte, când o ambarcaţiune care circula cu viteză a izbit în plin o barcă mai mică ce transporta şase persoane. Custodele lacului susţine că producerea unei astfel de tragedii reprezenta doar o chestiune de timp, având în vedere modul abuziv în care este folosit lacul de bogătaşii care s-au  aciuat în zonă.

Fiţele protipendadei care a acaparat zona lacului Snagov au condus sâmbătă-noapte la tragedia soldată cu şase victime, spun experţii. Accidentul s-a produs la circa 200 de metri de terasa restaurantului Dolce Vita, care oferă pentru clienţi şi servicii de transport pe apă până la debarcaderul de pe partea cealaltă a lacului. Astfel, în jurul orei 24.00, cinci clienţi ai localului şi un angajat au plecat cu o barcă de mici dimensiuni, însă la jumătatea drumului au fost spulberaţi de un Commander, o ambarcaţiune puternică de dimensiuni mai mari, care circula cu aproximativ 100 de km/oră, după cum susţin martorii.

„S-a auzit o pocnitură puternică şi apoi cineva a strigat: Ajutor! Carnagiu! Era angajatul nostru care a fost adus imediat la mal, de un skijet care se afla în zonă”, îşi aminteşte Gabriel Oprea, patronul localului Dolce Vita. Bărbatul povesteşte că împreună cu soţia sa şi alte câteva persoane s-au urcat imediat în bărci şi au recuperat din barca localului alţi patru răniţi, în timp ce a cincea persoană de la bord, un bărbat de 60 de ani, lipsea. Imediat după aceea barca s-a scufundat.

„Erau în stare de inconştienţă, aveau picioarele rupte, răni la cap. Commander-ul practic a trecut peste ei şi a făcut barca praf, s-a scufundat în câteva minute”, a mai explicat Gabriel Oprea. Cele cinci persoane aflate la bordul Commander-ului n-au păţit nimic, iar patronul localului susţine că Alexandru Popescu, tânărul care conducea ambarcaţiunea, se afla în stare de ebrietate.

„Epava a fost găsită la 200 de metri de mal, la şase metri adâncime. Nu s-au găsit victime în interiorul ambarcaţiunii. Patru din cele cinci victime au fost transportate la spitale din Bucureşti, una dintre ele fiind în stare gravă, în comă. A cincea victimă a refuzat spitalizarea”, a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti. În schimb, bărbatul de 60 de ani a fost recuperat din apă a doua zi, de către scafandrii ISU. Trupul neînsufleţit se afla la o distanţă de 40 de metri de locul impactului şi suferise leziuni grave la cap.

Lacul Snagov, o bombă cu ceas

Constantin Turmac, custodele lacului şi preşedinte al Fundaţiei Snagov, consideră că tragedia de sâmbătă noapte putea fi evitată, dacă autorităţile ar fi dat curs sesizărilor pe care le face de ani de zile.

„Lacul Snagov este, pentru ambarcaţiuni, echivalentul parcării Băneasa. Vin aici fel de fel de puştani de bani gata şi se întrec în scheme, deşi viteza maximă admisă în zona în care s-a produs accidentul este de 40 de km pe oră, fiind zonă protejată. În plus, ambarcaţiunea care s-a scufundat nu era iluminată, în timp ce luminile violente de la terasele construite abuziv pe marginea lacului au redus şi mai mult vizibilitatea celor care se plimbă pe lac”, susţine custodele.

Constantin Turmac a mai spus că acum 45 de zile a retrimis autorităţilor mai multe sesizări precum lipsa controlului şi a semnalizării pe lac, însă fără niciun răspuns, deşi pe lacul Snagov sunt înmatriculate peste 700 de ambarcaţiuni, dintre care 300 circulă frecvent.

„De şase ani cerem Primăriei Snagov să ne ofere situaţia bărcilor înregistrate pe lac, documente la care avem dreptul prin lege, dar refuză. Când am încercat să investigăm nişte concursuri de ambarcaţiuni şi focuri de artificii lansate de pe apă, am fost atacaţi şi răsturnaţi cu barca, deşi reprezentam statul român”, mai susţine custodele lacului, care aşteaptă de doi ani aprobarea Ministerului Mediului, pentru un plan de management şi de reglementare a traficului pe lacul Snagov.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite