Fierbinţeli româneşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele trecute s-au mai eliberat nişte locuri la Beciul Domnesc. Personaje importante au fost eliberate, nu ştiu dacă temporar sau definitiv, cum le va fi norocul. Sau ce o hotărâ instanţa de judecată. Unele personalităţi din această categorie vor să uite de politică, aşa cum au declarat public, cum este şi cazul lui Radu Mazăre, vizibil marcat de perioada trăită în arest, alături de Marian Vanghelie.

Au mai fost puşi în libertate şi alţi foşti oameni politici, foşti jurnalişti sau alte persoane cunoscute, cercetate, judecate ori condamnate pentru fapte de corupţie. Se ştiu, n-are rost să mai dăm nume. Unii au fost ajutaţi la reducerea pedepsei şi de activitatea ştiinţifică, literară, creativă pe care au avut-o la răcoare. ”Savanţi” după gratii! Români deştepţi, ce mai! În curând, dacă se merge tot aşa, vom avea o filială a Academiei Române la răcoare! O fi bine, o fi rău cu cu atâţia scriitori şi savanţi apăruţi peste noapte în mediul penitenciar. O fi prielnic acest mediu pentru dezvoltarea ştiinţei, pentru progres? O să avem şi noi o deviză pe drapel, „Civilizaţie şi progres din spatele gratiilor!”? Habar nu am!

Oare, se eliberează locuri la răcoare pentru noul val de reţineri al altor personalităţi, noii savanţi în devenire, nume celebre din scena politicii şi societăţii româneşti? Urmează la răcoare alt val de corupţi cu ştaif? Aşa pare din acţiunile DNA. Aşa am spune chibiţii de pe margine.

Oricum, e mare agitaţie pe scena politică românească, unde se pare că se schimbă majoritatea puterii parlamentare, PSD-ul fiind pe picior de a pierde majoritatea parlamentară, dar şi de a-i vedea pe liderii marcanţi ai partidului panicaţi, îngroziţi, fugind de frica DNA şi a cătuşelor cu care pot ajunge şi ei la răcoare. A început „mutul„, neamţul de la Cotroceni, neortodox, să lucreze ceva la mândria românilor verzi de la guvernare? Unii zic da, alţii nu, cârcotaşii cred că este doar un foc de paie, o nouă organizare, reaşezare a găştilor, grupurilor de control a puterii şi caracatiţei.

Oricine poate vedea media este invadată de ştiri, cât de mare este caracatiţa corupţiei şi ce vârfuri ale puterii din România sunt acuzate. Toţi vedem cum se dau pietre peste gard, capete în gură, şuturi în fund, în politica românească, mai ceva ca în campaniile electorale. Se bagă picioare în spital, se strigă lovituri de palat, cârtiţele îşi fac treaba într-un mediu cum nu se poate mai prielnic, politicienii mari şi mici se repliează, se orientează, reorientează după cum bate vântul. Şi interesul. Interesul naţional asumat voluntar.

De fapt, în ultima săptămână a fost o abundenţă de ştiri din mai toate domeniile importante ale societăţii româneşti, începând de la politic, legislativ, siguranţă naţională, fiscalitate, corupţie, educaţie şi ajungând până la păturile cele mai oropsite ale asistaţilor sociali.

Nici nu ştii care dintre ele este mai importantă: schimbarea majorităţii în parlament; cercetarea de către DNA a corupţiei instituţionalizate, marea corupţie evidenţiată şi înfierată încă odată de raportul Departamentului de stat american; adoptarea noi strategii de apărare şi ameninţările directe ale Rusiei la adresa României; modificările la Codul fiscal; reducerea TVA; pensii speciale pentru aleşi; pensii speciale pentru colaboratorii şi rudele aleşilor; noul experiment din educaţie programat tocmai la examenul de bacalaureat de anul acesta, prin adoptarea ordinului ca lucrările elevilor să fie corectate în alte judeţe, localităţi decât cele în care s-a dat examenul; cercetarea, reţinerea şi acuzarea câtorva zeci de cadre medicale din mai multe judeţe acuzate de corupţie?

Nu ştiu dacă la nivel naţional s-a declanşat o bătălie împotriva corupţiei din domeniul sănătăţii, dar ştirile cu cercetări, reţineri de cadre medicale, în mai multe judeţe, acuzate că cereau şi luau şpagă pentru eliberarea de certificate medicale de handicapaţi, pentru certificate medicale de pensionări pe caz de boală imaginară, pensionări anticipate, mi-au atras atenţia. S-au vehiculat sume babane date drept şpagă către medici, cei din comisiile medicale, care adunate duc la cifre impresionante doar pentru un singur judeţ. Cum astfel de acte false de pensii  anticipate, pensii de handicapat se fac, toată lumea ştie, în toate judeţele ţării, vă daţi seama că şpaga cumulată ajunge la cifre foarte mari. De fapt, nici nu poate fi calculată exact.

Să ne gândim însă, plecând de la numărul mare de persoane care primesc pensii, ajutoare sau alte beneficii pe baza actelor medicale false, că şi suma totală pe ţară acordată din bugetul de stat acestora falşi handicapaţi este una impresionantă. Cât de mare este prejudiciul în acest caz şi cum se recuperează el? Eu cred că niciodată nu se recuperează. Fenomenul poate fi doar diminuat nu şi eradicat total numai dacă autorităţile îndrituite vor avea şi continua hotărât o strategie de combatere a corupţiei în acest sens. Ca de altfel, în toate domeniile acuzate de corupţie instituţionalizată.

Ce mai, fierbinţeală mare în România, în această vară secetoasă! Căldură mare, Monşer!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite