Exerciţiul comun la care vor participa militarii români şi cei americani va avea loc în noiembrie. Americanii vor aduce temporar un sistem antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii vor participa la un exerciţiu în perioada 1 - 12 noiembrie FOTO Adevărul
Militarii vor participa la un exerciţiu în perioada 1 - 12 noiembrie FOTO Adevărul

În perioada 1 - 12 noiembrie, militarii Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” vor participa alături de militari americani din Batalionul 5-7 Apărare Aeriană din cadrul Forţelor Terestre ale SUA, dislocate în Europa (USAREUR), la exerciţiul PATRIOT SHOCK V. Exerciţiul se va desfăşura în Tabăra de Instrucţie şi Poligon de Trageri Sol-Aer Capu Midia, judeţul Constanţa, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Concret, este vorba despre un exerciţiu bilateral româno-american, de nivel tactic cu trupe în teren, al structurilor de rachete sol-aer din Forţele Aeriene Române, la care participă o baterie Hawk PIP III şi una Patriot. 100 de militari români şi 100 de americani vor lua parte la exerciţiu.

„Scopul exerciţiului este de a antrena echipajele bateriei HAWK PIP III R pentru ducerea acţiunilor de angajare a ţintelor aeriene, prin integrare cu cea PATRIOT, în cadrul unui scenariu fictiv de apărare aeriană”, informează comunicatul de presă.

Potrivit acestuia, exerciţiul are ca obiective principale perfecţionarea procedurilor privind planificarea şi ducerea în comun a acţiunilor de combatere a unui inamic aerian, precum şi verificarea interoperabilităţii sistemelor de comandă-control ale celor două structuri de rachete sol-aer.

Activitatea de instruire a fost planificată cu un an înainte şi este inclusă în Planul cu principalele activităţi al Statului Major al Forţelor Aeriene.

Echipamente militare pentru exerciţiu, aduse de la americani

Circa o sută de militari americani au primit săptămâna aceasta un ordin surpriză să transporte pe calea ferată un sistem de rachete antiaeriene Patriot din Germania în România, pentru a participa la un exerciţiu împreună cu alţi circa o sută de militari români. 

Exerciţiile militare surpriză şi viitoare desfăşurări de trupe vor ajuta NATO să-şi perfecţioneze apărarea antiaeriană în timp ce Alianţa îşi adaptează abordarea pentru a descuraja Rusia în flancul estic, a declarat general american Timothy McGuire, adjunctul comandantului trupelor americane în Europa, relatează joi agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Astfel de aplicaţii consolidează capacitatea de reacţie rapidă, a precizat generalul citat. „Nu dorim război, dar cea mai bună cale de a menţine pacea este să ne consolidăm apărarea şi să fim pregătiţi în orice moment“, a explicat el, adăugând că acest punct de vedere a fost împărtăşit de şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, şi de comandanţii a 38 de armate europene reuniţi la o întâlnire desfăşurată la Wiesbaden, în Germania.

În contextul ameninţărilor venite dinspre Rusia, armata americană şi aliaţii ei au început să lucreze urgent la îmbunătăţirea coordonării cu apărarea antiaeriană a statelor din flancul estic, care au în dotare sisteme de rachete antiaeriene foarte vechi, unele achiziţionate pe vremea Pactului de la Varşovia.

Şi Marea Britanie a trimis avioane Typhoon în România

Marea Britanie va trimite avioane Typhoon în România. Este prima oară când aceste aparate de război sunt aduse în ţara noastră. Ele vor participa la misiuni de poliţie aeriană.

Anunţul a fost făcut de ministrul Apărării din Marea Britanie. Acesta a declarat că decizia a fost luată ca urmare a contextului în care atât ţara noastră şi partenerii din regiune au cerut să se întărească securitatea în zona Mării Negre, potrivit Digi24.

Avioanele Typhoon vor participa la misiuni de poliţie aeriană şi vor contracara orice încălcare a spaţiului aerian NATO în zona de sud-est. Avioanele de tip Typhoon sunt noi, intrând în dotarea forţelor aeriene în anii 2000 şi au fost prezente în mai multe zone de război, în special în Afganistan.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite