EXCLUSIV „Adevărul” prezintă cartea scrisă de Sorin Ovidiu Vîntu, datorită căreia a scăpat de 33 de zile de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SOV pledează în cartea sa pentru o dezvoltare economică sănătoasă FOTO Adevărul
SOV pledează în cartea sa pentru o dezvoltare economică sănătoasă FOTO Adevărul

Mai nou, VIP-urile condamnate la închisoare scriu tot felul de „lucrări ştiinţifice” în spatele gratiilor, pentru a obţine reduceri de pedeapsă. A făcut-o şi Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la un an de închisoare, într-un dosar de şantaj în care victimă îi era fostul partener de afaceri Sebastian Ghiţă.

O lege pentru scriitorii în veghe

Pentru a obţine o reducere a pedepsei, Vîntu „s-a pus în slujba comunităţii” şi a scris o lucrare cu titlul „Romania - studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare”. A obţinut o reducere a pedepsei cu 33 de zile. Acum, după micşorarea perioadei care a rămas în executare, Vîntu poate, conform legii, să solicite eliberarea condiţionată. 

Directorul editurii: „Lucrarea este una simpluţă”

Cartea lui Vîntu a fost publicată de Editura “C.H. Beck”. Este o editură serioasă, specializată în lucrări juridice. Directorul editurii, Radu Dimitriu, a acceptat să povestească pentru „Adevărul” cum a ajuns să publice „opera” lui Vîntu.

„Adevărul”: Domnule director, ce v-a determinat să publicaţi cartea deţinutului Sorin Ovidiu Vîntu?
Radu Dimitriu: Am fost rugaţi de cineva, care probabil este o relaţie de-a lui Vîntu. Este cineva de la tipografia Multiprint din Iaşi. E tipografia cu care lucrăm noi. Noi, practic, am fost de acord să le dăm ISBN-ul (International Standard Book Number).

„Adevărul”: Aţi citit lucrarea?
Radu Dimitriu: Domne, am citit, aşa, în diagonală. Ce să vă zic, e o chestie economică, simpluţă, mai de suprafaţă. E scrisă într-un limbaj mai popular...

„Adevărul”: În ce tiraj aţi tras cartea?
Radu Dimitriu: Am tras 200 de exemplare. El, Vîntu, a luat 160 de bucăţi, noi am oprit 30 de bucăţi, pe care le-am trimis în librării. Zece bucăţi le-am trimis la Biblioteca Centrală Universitară.

„Adevărul”: Care este preţul cărţii?
Radu Dimitriu: 15 lei.

Vîntu, file de poveste

image

Cartea „România - studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare” are, cum altfel, trei părţi: “Economia României – rătăcind între planuri şi pieţe”, “România – o ţară dezvoltată durabil în 2030?” şi “O referinţă pentru România – Republica Cehă”.

Volumul este format, practic, din comentarii ale lui Sorin Ovidiu Vîntu pe marginea opiniilor altor autori despre economie şi economie politică.

Lucrarea are şi o prefaţă, semnată de Octavian Dragomir Jora, lector universitar la Catedra de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice. Acesta se arată impresionat de demersul ştiinţific al lui SOV.

“De interes pentru această carte mai este ceva. Faptul că ea nu este produsul unui demers academic, pătruns de un spirit educat de rigoarea cercetării; ea are însă o rigoare ad-hoc, rezultatul faptului că mecanismele prezentate, esenţialmente “economice”, au fost trăite, testate, tălmăcite, “în exerciţiul funcţiunii lor”…”, notează Octavian Dragomir Jora.

În finalul cărţii, S.O. Vîntu pledează pentru o „dezvoltare economică sănătoasă, cu un sector privat puternic, autonom în raport cu puterile politice”. Vîntu propune şi o serie de măsuri pentru creşterea competitivităţii în mediul de afaceri: sprijinirea producţiei pentru noi bunuri şi servicii, dezvoltarea tehnologică a industriilor intensive, promovarea industriilor creative sau finanţare pentru cercetare.

Alţi scriitori în zeghe

*Kurt Treptow. Istoricul american, bun prieten cu Ioan Talpeş (fost şef al SIE), a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru pedofilie în 2002, la Iaşi. Pentru reducerea pedepsei a scris lucrarea „Viaţa şi timpurile lui Vlad Dracul. Reverberaţii asupra familiei”. A fost eliberat în 2007.

*Adrian Năstase. Condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”, fostul premier s-a apucat să scrie în închisoare. Avocatul acestuia, Ion Cazacu, declara pentru „Adevărul”: S-a apucat să scrie o carte, deci îşi foloseşte timpul în mod util. Este considerată activitate intelectuală. Pentru a beneficia însă de o reducere a pedepsei, trebuie să finalizeze cartea în timpul detenţiei. Cred că până la sfârşitul lunii decembrie va fi terminată cartea, pentru că este un om care a scris mult la viaţa lui”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite