Dosarul Romgaz - Interagro. Adriean Videanu la DIICOT: Procurorii mi-au adus la cunoştinţă învinuirea şi începerea urmăririi penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriean Videanu este suspectat de fapte de corupţie FOTO Mediafax
Adriean Videanu este suspectat de fapte de corupţie FOTO Mediafax

Adriean Videanu s-a prezentat, luni dimineaţă, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizate şi Terorism (DIICOT). La ieşirea din sediul instituţiei, acesta a declarat că procurorii i-au adus la cunoştinţă „învinuirea şi începerea urmăririi penale”, în dosarul Romgaz - Interagro.

Adriean Videanu a stat în sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) aproximativ 30 de minute. La ieşirea din sediul DIICOT, acesta a declarat că anchetatorii i-au adus la cunoştinţă faptele pentru care este suspectat.

Videanu a adăugat că nu doreşte să vorbească despre dosar.

„Justiţia nu se face la televizor, ci în faţa procurorului şi în faţa instanţei", a declarat Videanu.

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost citat să se prezinte luni la DIICOT pentru a i se aduce la cunoştinţă extinderea urmăririi penale în cazul său, în dosarul Romgaz - Interagro.

Pe 2 februarie, DIICOT a cerut din nou aviz preşedintelui pentru urmărirea penală a lui Adriean Videanu, ministru al Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Pe 4 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis cererea de urmărire penală a lui Adriean Videanu, „pentru a se proceda conform legii”.

Concret, în acest caz, Videanu este cercetat pentru că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar prin intervenţiile sale în sprijinul firmei Interagro ar fi fost pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

În acelaşi caz, procurorii au cerut Senatului aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru Varujan Vosganian, Comisia Juridică avizând pozitiv cererea, însă senatorii au respins cererea.

Reduceri mari de preţ la gaze

Procurorii susţin că, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2010, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de şase Ordine, respectiv trei Memorandumuri. Cei doi foşti miniştri ar fi sprijinit astfel „interesele financiare ale grupului infracţional constituit de către omul de afaceri Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al firmei lui Niculae”, susţin procurorii.

“Demersurile miniştrilor Varujan Vosganian şi Adriean Videanu s-au realizat în condiţiile în care Interagro SA înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN Romgaz SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale”, potrivit DIICOT.

 

Gaz de 500 de milioane de dolari pentru Niculae

Procurorii susţin că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro SA gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv circa 500 de milioane de dolari, din care aproximativ 92 milioane de dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. “Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN Romgaz SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC Interagro SA, este de circa 43 de milioane de lei, respectiv circa 15 milioane de dolari, iar TVA este de circa 54 de milioane de lei, respectiv circa 19 milioane de dolari”, mai arată procurorii.

În acest dosar, omul de afaceri Ioan Niculae a fost audiat vineri la DIICOT. Acesta este acuzat de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani. ;

Săptămâna trecută, omul de afaceri Ioan Niculae s-a prezentat la sediul DIICOT după ce fusese citat de procurori. Surse judiciare au declarat atunci că acesta a fost chemat pentru a oferi lămuriri finale cu privire la expertiza din dosarul cunoscut ca „Romgaz-Interagro”.

Omul de afaceri Ioan Niculae este urmărit penal, alături de apropiaţi ai săi, pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani.

Videanu, sub control judiciar

Pe 6 februarie, Curtea Supremă a decis ca Adriean Videanu să fie cercetat sub control judiciar într-un dosar în care mai sunt implicaţi şi Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, consilierul acesteia Florentin Mihăilescu, Dorin şi Alin Cocoş, aceştia din urmă fiind în arest preventiv.

În dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale, Bica este urmărită penal pentru luare de mită (două infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni) şi favorizarea făptuitorului.

Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz -Interagro în care era cercetat Videanu.

Astfel, arată procurorii, Bica i-ar fi facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

   

Fostul ministru Adriean Videanu, fiul lui Dorin Cocoş, dar şi un fost consilier al Alinei Bica au fost arestaţi preventiv

Ioan Niculae, acuzat că ar fi mituit-o pe Alina Bica, cu 3,5 milioane de euro, ca să-i blocheze un dosar. Dragnea, intermediar

Expertul din dosarul lui Ioan Niculae, cercetat într-un dosar de fraudă. Expertiza de la DIICOT va fi refăcută în dosarul gazului ieftin pentru Interagro

Dosarul „Romgaz”. Ioan Niculae, audiat de DIICOT. Procurorii au extins sechestrul pus pe averea omului de afaceri

Ioan Niculae, fosta soţie şi fiica acestuia, urmăriţi penal pentru spălare de bani

Paritate la vot în Comisia juridică pe cazul Vosganian acuzat de complot: 5 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”. Comisia a avizat negativ cererea procurorilor

Procurorii au pus sechestru pe averea fostului ministru Adriean Videanu. Acesta este acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale

Adriean Videanu, urmărit penal în dosarul în care este acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale

Videanu, despre avizul lui Băsescu privind anchetarea sa: „Un lucru absolut corect“

Vosganian: „Dacă preşedintele îmi cere suspendarea, eu demisionez cu un minut înainte. Eu cer să fim sobri, totul e halucinant“

STENOGRAME Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost interceptat de procurori

Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, suspectaţi de subminarea economiei naţionale

Vosganian şi Videanu, un grav paradox judiciar

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite