UPDATE Dosarul „Reţeaua cărnii”. 80 de audieri, 16 persoane arestate, două de negăsit. Printre arestaţi se numără şi procurorul Parchetului General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
80 de persoane au fost audiate luni la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) FOTO Marian Iliescu
80 de persoane au fost audiate luni la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) FOTO Marian Iliescu

16 persoane au fost arestate preventiv în dosarul de evaziune de 70 de milioane de euro. Printre acestea se numără şi procurorul Angela Nicolae şi fiul său, funcţionarul ANAF Antonio Burlac şi liderul grupării evazioniste Moubarak Mahmoud Sleiman. Totodată, magistraţii au decis ca angajatul ANAF Ilie Traian şi alte trei persoane să fie eliberate. Pentru a putea fi judecat, anchetatorii au împărţit acest dosar în trei loturi.

UPDATE Curtea Supremă a decis marţi, în judecarea celui de-al treilea lot al evazioniştilor, arestarea preventivă a patru inculpaţi, iar pentru nouă au dispus interdicţia de a părăsi localitatea. 

Doi dintre suspecţi au fost daţi în urmărire.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, marţi seară, după ce a judecat primul lot al dosarului, arestarea preventivă a procurorului Angela Nicola şi a fiului său Daniel care sunt acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă.

Întrucât ordonanţele de reţinere pe numele procurorului şi a fiului său au expirat la ora marţi la ora 19.00, cei doi au părăsit sala de judecată.

În cel de-al doilea lot, magistraţii Curţii Supreme au decis arestarea omului de afaceri Moubarak Mahmoud Sleiman, identificat de anchetatori drept liderul grupării, în dosarul de evaziune fiscală de 70 de milioane de euro, în domeniul alimentar.

De asemenea, magistraţii Curţii Supreme au mai decis arestarea preventivă şi a angajatului ANAF Antonio Burlacu şi a lui Masri Mohamed Mahmoud, Răzvan Adrian Lungu, Abdul Mousim al Zaid, Vasile Corbu, Georgian Rădulescu, Florin Dănilă, Sorin Cristian Ştefan şi El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed.

Judecătorul de caz a decis cercetarea în stare de libertate cu măsura interdicţiei de a părăsi ţara a Cameliei Sora, Georgetei Neagu şi a Petrei Gherbezan, în acelaşi dosar.

Instanţa l-a lăsat liber, fără a lua vreo măsură, pe funcţionarul ANAF Traian Ilie.

În al treilea lot de evazinişti în cazul cărora s-a cerut arestarea preventivă, Instanţa Supremă a rămas marţi seară în pronunţare şi a anunţat că va da soluţia miercuri, la ora 13.00. 

Totodată, în acest caz, instanţa a disjuns judecata cu privire la Justin Ovidiu Paraschiv, pentru care s-a cerut arestarea în lipsă, şi a decis judecarea propunerii de arestare a acestuia pentru vineri. O altă persoană pentru care DNA a cerut arestarea în lipsă este Genina Adriana Ezer.

Deciziile Înaltei Curţi nu sunt definitive, ci pot fi atacate cu recurs tot la ICCJ, dar la un complet superior.

80 de persoane audiate în acest caz, 29 reţinute

În acest dosar, procurorii anticorupţie au audiat luni 80 de persoane şi cerut arestarea preventivă a 29 de suspecţi care au fost reţinuţi luni seara.

De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început urmărire penală şi faţă de alte 15 persoane, care sunt cercetate în stare de libertate. Printre acestea se numără senatorul PSD Niculae Bădălău, acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA.

Maratonul audierilor în dosarul în care este anchetată cea mai mare evaziune fiscală în care prejudiciul depăşeşte 70 de milioane de lei a continuat şi marţi. 

După o noapte în care procurorii au eliberat pe bandă rulantă ordonanţe de reţinere, marţi dimineaţă, 29 de suspecţi au fost scoşi pe rând din arest şi prezentaţi judecătorilor Curţii Supreme cu propunerea de arestare preventivă. 

Pentru ca audierile să meargă mai repede şi pentru a nu exista riscul ca ordonanţele de reţinere să expire şi inculpaţii să fie astfel eliberaţi, anchetatorii au hotărât ca aceştia să fie împărţiţi în trei loturi. 

Primii care au apărut în faţa instanţei au fost procurorul Angela Nicolae, şeful Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe din cadrul Parchetului General şi fiul acesteia. Până să ajungă însă în faţa judecătorilor, magistratul a fost informat că a fost suspendat din funcţie. 

Decizia le aparţine membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. 

„Decizia a fost luată ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa”, au explicat aceştia.

Procurorul Nicolae lua mita prin fiu

Angela Nicolae este cercetată pentru două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată, iar fiul ei, pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, susţinerea şi implicarea mamei sale, a cerut, în mai multe rânduri, şi a primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiţii din dosarul de evaziune, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror-şef de birou la Parchetul instanţei supreme, Angela Nicolae va putea influenţa obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi.

Procurorii DNA o acuză pe Angela Nicolae că a primit de la învinuiţi, în mod repetat, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 lei. “Un mod de operare similar a fost folosit de inculpată şi în raporturile cu o altă persoană, administrator şi asociat în mai multe societăţi cu profil agricol. 

Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Angela Nicolae, care i-a promis că va interveni pe lângă un prim-procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obţinerea unei soluţii favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de procuror, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate”, susţin anchetatorii.

Anchetatorii au depus la dosar şi stenograme din care reiese cum atât ea, cât şi fiul său cerea bani administratorilor unora dintre firmele implicate în acest caz.

Anchetatorii au ataşat dosarului şi o stenogramă, din 30 iunie 2013, prin care Daniel Nicolae îi cere lui Rami Ghaziri suma de 5.000 de lei.

Bunăseara domnu Rami sunt cu mama lăngă min si vă ăntreabă măine cănd mia-ti spun să vin la dvs să vb ma ăntrebat şi  că vă roagă să o ajutaji şi pe ia cu ce ia-ti promis să plătească si ea cele 2 rate la bancă adică 50000 de milioane vechi”.

"Pe 28 mai 2013, Sorin ar fi apelat la Angela Nicolae cerându-i să intervină pe lângă prim-procuror la Parchetul de pe lângă o judecătorie, pentru a-i facilita prietenului său obţinerea unei soluţii favorabile în dosarul penal aflat pe rolul acestei unităţi de parchet", explică anchetatorii.

Buna dimineata,doamna Angy daca puteti vb cu domnul doctor ……….de la PJ ca se duce fratele meu ……Marinescu…………… la control si azi trebuie sa i scoata firele si trebuie un pic anesteziat va rog sa i transmite ti sa ii faca si lui o anestezie locala,multumesc. Mama inca nu i a prescris nici un tratament inca”.

După aproximativ 10 minute de la primirea acestui mesaj, Angela Nicolae l-ar fi apelat telefonic pe prim - procuror unde era instrumentat dosarul în cauză şi l-a rugat să-l primească "la o discuţie" pe fratele lui Sorin. 

Prim Procuror : Da.

Angela Nicolae: Alo! Bună dimineaţa domnu’ prim! La telefon doamna procuror-şef NICOLAE. Ce faceţi? Tot pe baricade?

Prim Procuror: Sărut mâna, sărut mâna! Acum mergeam spre birou...

Angela Nicolae: Ă ştiu că, am sunat şi pe fix şi mi-a spus doamna secretară că aţi mai trecut şi pe la tribunal şi toate vreţi să le faceţi la prima oră din mers. Ha!...........Deci, mi-a prelungit şi mie... delegaţia de procuror-şef în continuare...Deci, ce să vă spun? Sunt pe aceeaşi poziţie şi... V-am sunat domnu’ prim... ştiţi cu plângerea aceea cu MARINESCU. Deci poate......vine pe la... da.

Prim Procuror . …………Da, da, da.

Angela Nicolae: Deci, de asta vă sunam, ca să...

Prim Procuror : Păi, mâine poate să... mâine poate să treacă la... de la zece, începând cu ora zece, poate să treacă.

Angela Nicolae: Da. Bun. Şi poate, treceţi şi dumneavoastră pe la BUCUREŞTI. Oricum, nu mă ocoliţi când veniţi şi ne mai auzim. Succes în continuare!

Funcţionarii publici îi învăţau pe evazionişti cum să fure statul

Printre cei reţinuţi în celelalte loturi de învinuiţi prezentate ieri judecătorilor se numără şi un inspector din cadrul ANAF, Traian Ilie, dar şi şeful serviciului Rambursări TVA în cadrul Direcţiei Generale de Finanţe Publice Ialomiţa, Florin Dănilă. Potrivit anchetatorilor, cei doi funcţionari ai statului ţineau legătura cu gruparea de evazionişti prin intermediul bucureşteanului Cristian Ştefan. 

„Direct sau prin influenţarea subordonaţilor care desfăşurau verificări fiscale, cei doi favorizau rezultatul controalelor fiscale efectuate la societăţile-fantomă pentru a ascunde implicarea lor în circuitul evazionist, prin efectuarea unor inspecţii fiscale formale şi prin aplicarea de sancţiuni contravenţionale formale (modice). Totodată, aceştia îi învăţau pe reprezentanţii firmelor evazioniste controlate cum să-şi modifice declaraţiile fiscale depuse la Administraţia Finanţelor Publice (AFP), pentru a obţine restituiri de TVA sau deduceri ilegale de TVA”, au explicat anchetatorii.

Gruparea, organizată de un arab 

Însă personajul principal care ţinea legătura cu angajaţii statului este şi cel care practic ar fi înfiinţat uriaşa reţea de firme-fantomă prin intermediul cărora statul a fost fraudat cu peste 50 de milioane de euro. 

„Mahmoud Sleiman Moubarak, asociat unic şi administrator al S.C. Sam Plus International S.R.L Bucureşti, este principalul organizator al grupului infracţional la care au aderat persoane interpuse, respectiv o parte dintre inculpaţii din prezenta cauză, implicaţi în înfiinţarea firmelor-fantomă, coordonarea operaţiunilor şi reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale”, spun anchetatorii.

Anchetatorii arată că începând din 2010 şi până în prezent, Moubarak ar fi pus la dispoziţia relaţiilor sale de afaceri circuite formate din zeci de firme-fantomă create în vederea diminuării drastice a impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, obţinerii de rambursări de TVA, rezultate din livrări fictive de bunuri către state membre UE.

Toţi cei peste 80 de învinuiţi în acest dosar, oameni de afaceri români şi străini, au fost duşi luni la sediul DNA pentru a fi audiaţi în urma a 160 de descinderi în forţă organizate de procurorii anticorupţie care au fost sprijiniţi logistic de angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii, dar şi de mascaţii Jandarmeriei şi cei ai Poliţiei Române.

Senatorul Bădălău, răsplătit cu 400 de kilograme de carne

În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru trafic de influenţă şi împotriva senatorului PSD Niculae Bădălău (foto), acesta fiind acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală – care făcea parte din reţeaua de evazionişti, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA.

Potrivit anchetatorilor, societatea comercială în favoarea căreia ar fi intervenit Niculae Bădălău a primit de la APIA 2.778.000 de lei, sumă care ar fi fost folosită de firmă în circuitul evazionist, şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi. “În schimbul acestor servicii, la sfârşitul lunii mai 2013, Bădălău a primit drept mită 200 pulpe de pui, 200 bucăţi piept de pui şi 20 kg ficat de pasăre pentru o petrecere pe care a organizat-o la restaurantul său din oraşul Bolintin Vale, jud. Giurgiu”, au explicat anchetatorii.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

STENOGRAME Dosarul "Reţeaua cărnii". Fiul procurorului Angela Nicolae: "Vă rog din suflet, ajutaţi-mă. Eu sunt singur acasă şi nu am bani de mâncare şi ţigări"

Angela Nicolae, procuror şef la Parchetul General şi fiul ei Daniel sunt acuzaţi de trafic de influenţă în dosarul în care este anchetată cea mai mare evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 70 de milioane de euro. În referatul prin care cer arestarea preventivă a celor doi, anchetatorii arată cum magistratul şi fiul ei cereau fără jenă mită administratorilor de firme pe care pretindeau că-i protejează.

Senatorul Bădălău a luat şpagă în pulpe de pui de la evazionişti. 12 persoane au fost arestate

Angela Nicolae, fost procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe (altele decât PHARE) din cadrul Parchetului General, a fost arestată preventiv, marţi, de judecătorii Curţii Supreme. Potrivit unuia dintre avocaţi, prejudiciul în acest caz a ajuns la 70 de milioane de euro.

Peste 20 de persoane reţinute într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, un procuror de la Parchetul General

27 de persoane au fost reţinute, luni seară, de procurorii anticorupţie într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, se numără şi procurorul de la Parchetul General, Angela Nicolae şi fiul său. Senatorul PSD Niculae Bădălău a fost sub învinuire fiind acuzat de trafic de influenţă.

Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, reţinuţi în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

Procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instanţei supreme, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost reţinuţi, luni seară, în dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro, fiind acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite